Cazul familiei Bodnariu, care a revoltat Norvegia, a scos romanii in strada, in tara si strainatate. Reactia autoritatilor

Dată publicare: 09-01-2016 13:45
Dată actualizare: 12-01-2016 07:13


VIDEO cu protestele| Sute de persoane s-au adunat sambata, in Piata Victoriei din Capitala, pentru a sustine familia Bodnariu, a caror cinci copii au fost preluati de catre autoritatile norvegiene de protectie a copilului.

Impresioanti de drama prin care trece o familie mixta de romani stabilita in Norvegia, sute de oameni au iesit sambata in strada ca sa-i sustina. In Bucuresti, dar si la Cluj si Timisoara, oamenii au protestat fata de decizia autoritatilor norvegiene de a-i lua pe cei cinci copii ai familiei Bodnariu, dupa ce parintii au fost banuiti de rele tratamente. Insa acuzatiile si masurile luate sunt extreme si absurde, sustine familia. Protestatarii au afisat mesaje emotionante si poze ale copiilor ajunsi deja in sistemul norvegian de protectie sociala.

Ei au afisat pancarte atat in limba engleza cat si in romana sau norvegiana, cu mesaje precum: "Norvegia, nu separa familia Bodnariu", "Mai bine mama saraca in Romania, decat mama cu copii furati in Norvegia", "Romani din toate tarile, uniti-va. Vi se fura copiii", "Stop Barnevernet", "Norway, stop child kidnapping" sau "Reunite the Bodnariu family". Mitinguri de solidaritate au avut loc in Bucuresti, Cluj, Timisoara, dar si Londra, Bruxelles sau Copenhaga.

Sute de oameni s-au adunat sambata in Piata Victoriei si au purtat pancarte cu mesaje, inclusiv in engleza si norvegiana. "Asta e cel mai mare cosmar pe care o mama il poate trai si nu pot sa pricep cum poti tu sa consideri ca statul poate iubi mai mult un copil?", a spus un protestatar.

Si in Timisoara peste 400 de sustinatori ai lui Ruth si Marius Bodnariu s-au aratat indignati de masurile luate de norvegieni, pe care le considera extreme si abuzive. "Faptul ca incerci sa-i educi se pare ca e un pacat in ochii norvegienilor", a spus un participant la proteste. La Cluj, multi dintre parinti au venit cu copiii la protest, in semn de solidaritate."Credem ca parintii uneori pot sa greseasca, dar nu credeam ca acesta e un abuz. Si credem ca copiilor le este mai bine in familie" a sustinut un participant.

Mii de oameni, atat romani cat si straini, au protestat zilele acestea si in marile capitale din Europa, in semn de sustinere. Vineri, Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca ambasadorul romaniei in Norvegia va discuta saptamana viitoare cu reprezentanti ai Ministerului norvegian al Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale, pe acest subiect.

Pe 16 noiembrie Serviciul Local de Protectie a Copilului din Norvegia a luat in custodie copiii familiei Bodnariu. Acuzatiile, unele extrem de grave pentru sistemul norvegian, au cazut ca un trasnet asupra familiei, dar si a rudelor si cunoscutilor din tara. Totul ar fi plecat de la directoarea scolii in care invatau cele doua fete ale cuplulu. Femeia ar fi reclamat faptul ca una dintre surori i-ar fi povestit ca parintii ei le disciplineaza din cand in cand. S-a declansat imediat o ancheta, si in aceeasi zi, toti cei cinci copii au fost luati din familie.

"Am fost socati de aceasta decizie si nu am stiut ce sa facem si cum sa reactionam. Acuzatiile sunt ca ei ar fi fost violenti fata de copii. Marius a recunoscut, a spus da, s-a intamplat ocazional, sa traga de ureche pe unul dintre ei sau sa traga o palma la fund", a spus fratele lui Marius Bondariu.

Imagini cu mitingul din Timisoara

Imagini cu mitingul din Cluj

 Imagini cu mitingul din Copenhaga, Danemarca

Imagini cu mitingul din Londra, Marea Britanie

Imagini cu mitingul din Dublin, Irlanda

Si romanii din Bruxelles au iesit in strada pentru familia Bodnariu.

Conducerea Ministerului Afacerilor Externe  a avut, vineri, o noua discutie cu ambasadorul Norvegiei la Bucuresti, Tove Bruvik Westberg, in cadrul careia ambele parti au reiterat importanta unei cooperari sustinute in cazul familiei Bodnariu. Potrivit MAE, intalnirea urmeaza unor demersuri sustinute intreprinse anterior de MAE, inclusiv unor corespondente si discutii la nivelul conducerii ministerelor afacerilor externe din cele doua tari. "MAE, prin misiunea diplomatica de la Oslo, a actionat in sensul materializarii initiativei de organizare a unei vizite la nivel parlamentar in Regatul Norvegiei. Este de asteptat ca aceasta vizita sa aiba loc in perioada imediat urmatoare. La randul sau, ambasadorul Romaniei in Regatul Norvegiei va avea o discutie cu reprezentantii Ministerului norvegian al Copiilor, Egalitatii si Incluziunii Sociale la 13 ianuarie 2016", se arata in comunicatul ministerului.

Ambasada Romaniei la Oslo mentine constant legatura cu familia Bodnariu si cu avocatul acesteia. "Atat familia Bodnariu, avocatul acesteia, cat si Ambasada Norvegiei la Bucuresti au insistat asupra respectarii principiului confidentialitatii, ca principiu de baza al derularii unor astfel de cazuri", aminteste MAE. La solicitarea MAE, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA) a dispus efectuarea unei anchete sociale in urma careia a decis sa propuna partii norvegiene integrarea copiilor in familia biologica extinsa a tatalui, in Romania. Intreaga documentatie pusa la dispozitie de ANPDCA a fost transmisa, in regim de urgenta, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Oslo, tuturor autoritatilor norvegiene relevante, precum si avocatului care reprezinta familia, pentru a fi utilizata in cadrul procedurii judiciare aflate pe rolul instantelor locale, precizeaza comunicatul.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO