24.000 de oameni la protest în Piața Victoriei. Momentul în care au aprins lanternele telefoanelor

Protest in Piata Victoriei
Inquam Photos / Octav Ganea

La un an de la protestele înecate în lacrimi și gaze, românii din diaspora s-au întors acasă pentru a le transmite autorităților că nu uită și nu iartă.

Imagini de la protestul din Piața Victoriei:
10-08-2019 22:19

Estimări: 24.000 de oameni la protest. Majoritatea au plecat după ora 22:00

Majoritatea protestatarilor au plecat din Piața Victoriei, după o manifestație fără incidente.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, a precizat sâmbătă seară că gardurile din faţa Guvernului au fost mutate pentru că era nevoie de o redimensionare a spaţiului, întrucât în Piaţa Victoriei sunt, potrivit unor estimări, 24.000 de persoane.

"Nu s-a dorit apariţia unor incidente şi am creat spaţiul necesar", a explicat Georgian Enache.

Gardurile nu vor putea fi mutate mai mult, pentru că au ajuns deja la trotuarul din faţa Guvernului. 

10-08-2019 21:58

Au mai rămas câteva mii de persoane în Piață la această oră.

10-08-2019 21:52

Protestatarii au început să plece din Piața Victoriei.

Mitingul a fost autorizat până la ora 22:15.

10-08-2019 21:36

20.000 de oameni în Piața Victoriei

Numărul protestatarilor din Piața Victoriei a ajuns la 20.000.

10-08-2019 21:09

Mii de oameni au aprins lanternele telefoanelor

Circulaţia în faţa Palatului Victoria din Capitală a fost blocată, după ce protestatarii s-au apropiat de sediul Guvernului, în prezent fiind acolo peste 15.000 de oameni, potrivit ultimelor estimări.

La ora 21:00, mii de oameni au aprins lanternele telefoanelor.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, a precizat că nu au fost înregistrate incidente grave.

Au fost două cazuri de persoane depistate la filtrele de la intrarea în piaţă cu arme albe, iar o a treia persoană cu obiecte pirotehnice. De asemenea, o a patra persoană care a avut o dispută verbală cu forţele de ordine a fost identificată şi amendată.

Acesta le-a mulţumit organizatorilor pentru înţelegerea şi deschiderea de care au dat dovadă.

El a precizat că protestul trebuie să se încheie la ora 22,15, aşa cum a fost programat, şi că le vor pune în vedere acest lucru organizatorilor.

Jandarmii vor rămâne în zonă până se eliberează piaţa.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca, a anunţat că restricţiile de circulaţie vor fi ridicate gradual, ultima rută închisă fiind bd. Lascăr Catargiu. 

SURSA: Pro TV
10-08-2019 20:26

Numărul protestatarilor a ajuns la 10.000

Numărul persoanelor care s-au strâns sâmbătă în Piaţa Victoriei din Capitală, în faţa Guvernului, reeditând protestul diasporei de anul trecut, a ajuns la 10.000.

Oamenii adunaţi în Piaţa Victoriei poartă pancarte cu diverse mesaje şi steaguri ale României şi ale Uniunii Europene, cer demisia Guvernului, au fluiere şi vuvuzele. PSD şi Jandarmeria sunt ţinta altor scandări ale protestatarilor. Se strigă: "Demisia!", "Hoţii!", "Jandarmeria apără hoţia!", "PSD, ciuma roşie!"

"Fără penali în funcţii publice", "Corupţia ucide!", "România nu e a voastră! Plecaţi la căpşuni sau la puşcărie" - sunt câteva dintre mesajele afişate în piaţă. 

10-08-2019 19:28

Manifestații și la MAI și DIICOT

În paralel cu acest protest, a avut loc o manifestație în fața sediilor MAI și DIICOT.

Sute de oameni au scandat numele Alexandrei Măceșanu și au cerut urgentarea anchetelor din Caracal și cu privire la 10 august 2018.

De la DIICOT, oamenii au plecat în marș spre Piața Victoriei.

SURSA: Inquam Photos / Octav Ganea
10-08-2019 19:16

Imnul României, intonat

Manifestanții au intonat imnul României.

La fața locului sunt și mai multe organizații civice, care, printre altele, i-au învățat pe oamenii din diaspora cum să evite cozile la alegeri și au cerut să fie pus în practică referendumul prin care s-a votat să fie doar 300 de parlamentari.

Cea mai vehementă cerere a oamenilor este ca vinovații pentru violențele de pe 10 august 2018 să fie găsiți și pedepsiți.

10-08-2019 18:46

Un tânăr de 29 de ani a fost prins în apropierea protestului cu un cuțit la el.

El a fost dus la secție pentru a da explicații.

10-08-2019 18:39

2.000 de oameni la protest

În acest moment sunt în jur de 2.000 de oameni în Piața Victoriei.

10-08-2019 18:37

Incident cu un echipaj de Poliție

 O echipă de poliţişti care intenţiona să verifice un autovehicul parcat în centrul Pieţei Victoriei, după un apel la 112 ce semnala că maşina ar conţine obiecte suspecte, a fost extrasă de jandarmi din mulţime, după ce participanţii la protest au început să huiduie.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei Capitalei, poliţiştii aveau obligaţia să verifice aspectele sesizate prin apelul la numărul unic de urgenţă 112. În acest scop a fost trimisă o echipă cu un câine, care a încercat să treacă prin mulţimea strânsă în piaţă, pentru a ajunge la autovehiculul indicat.

Conform aceloraşi surse, în momentul în care unii dintre cei aflaţi în piaţă au reacţionat negativ la prezenţa poliţiştilor, jandarmii au intervenit şi i-au extras din mulţime, fără a se înregistra incidente. 

10-08-2019 18:28

Numărul protestatarilor a crescut simțitor în ultima oră.

Sunt sute de persoane în Piața Victoriei acum, iar tot mai mulți oameni se văd venind de pe străzile adiacente.

10-08-2019 17:32

100 de persoane în Piața Victoriei

Sunt aproximativ 100 de persoane în aceste momente în Piața Victoriei.

Oamenii poartă pancarte cu diverse mesaje şi steaguri, cer demisia Guvernului, au fluiere şi vuvuzele. PSD şi Jandarmeria sunt ţinta altor scandări ale protestatarilor.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a explicat că prezenţa autospecialelor parcate în zonă este justificată de numărul mare de participanţi anunţaţi şi că rolul lor este să protejeze manifestanţii. El a adăugat că nu au fost aduse maşini cu tunuri cu apă. Precizările au fost făcute în contextul în care în mediul online au fost difuzate astfel de informaţii.

"Demisia Teodorovici, Daea", "Fără penali în funcţii publice", "Corupţia ucide", "România nu e a voastră! Plecaţi la căpşuni sau la puşcărie" - sunt mesajele afişate în piaţă.

Au fost aprinse candele în memoria fetelor dispărute la Caracal, dar şi a celor care au murit la Colectiv. 

10-08-2019 15:49
Sunt câteva zeci de persoane la această oră în Piața Victoriei.
10-08-2019 14:23

În jur de 15 persoane în Piaţa Victoriei, la ora 14:00

În jur de 15 persoane în Piaţa Victoriei, la ora 14:00

La ora 14:00, în faţa Guvernului erau în jur de 15 persoane. Alte câteva zeci de oameni sunt în zona Pieţei Victoriei, la umbră.

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a anunţat la ora 14:00, când oficial trebuie să înceapă protestul, că au fost instalate panouri de protecţie. El a precizat că există şi filtre care au rolul de a preveni intrarea la protest cu obiecte periculoase. Participanţilor la manifestaţie li se recomandă să nu vină cu bagaje mari - dar nu este interzis acest lucru. Georgian Enache a anunţat şi că până acum nu au fost incidente.

10-08-2019 11:11

Mesajul Jandarmeriei înainte de protestul din Piaţa Victoriei

Mesajul Jandarmeriei înainte de protestul din Piaţa Victoriei

Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, a declarat sâmbătă dimineaţă că misiunea forţelor de ordine va fi axată pe dialog, iar dispozitivul de siguranţă al jandarmilor va fi unul minim, putând crește gradual pe măsura ce se adună mai mulţi protestatari.  Jandarmii le-au cerut manifestanților să respecte legea și să sesizeze neregulile depistate

Preşedintele a făcut declaraţiii despre evenimentele din 10 august 2018.

10-08-2019 11:00

Primii protestatari au ajuns în Piaţa Victoriei

Câteva persoane s-au adunat încă de la prima oră în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului României.

10-08-2019 10:58

Un grup de protestatari a plecat din Iaşi spre Bucureşti

Un grup de protestatari a plecat din Iaşi spre Bucureşti

Un grup de ieşeni s-a îmbarcat în maşini şi a plecat, sâmbătă dimineaţa, din Piaţa Unirii din municipiu spre Bucureşti, pentru a lua parte la mitingul diasporei, ei dorind să transmită guvernanţilor mesajul "Suntem sătui de minciuni".

"Ne-am pregătit şi fizic şi psihic. Suntem sub influenţa a ceea ce s-a întâmplat anul trecut, când am fost gazaţi şi bătuţi. Vrem să le arătăm că nu ne este frică de ceea ce ar urma să se întâmple. O să continuăm lupta grupării mafiote PSD-ALDE-UDMR. Fiecare luptă de-a noastră nu este în zadar. Fiecare om care duce o luptă împotriva lor, cei din diaspora, jurnaliştii, în stradă sau pe Facebook, în acţiunile civice, contribuie la erodarea lor", a declarat Anca Amarandei.

Majoritatea celor care au plecat spre mitingul de la Bucureşti doresc construcţia Autostrăzii A8, care leagă estul de vestul ţării.

"Data de 10 august este o zi cu însemnătate pentru noi, mai ales că se împlineşte un an de când protestatari paşnici au fost goniţi în mod violent de jandarmi în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Acum este un moment în care spunem din nou 'stop' tuturor evenimentelor care s-au întâmplat în ultimul an. În primul rând, ceea ce face alianţa de guvernare, faptul că am descoperit în ultima perioadă cât de pline de oameni incompetenţi sunt unele instituţii ale statului care ar trebui să protejeze cetăţeanul. Vrem să arătăm astăzi că plecăm foarte multe maşini din Moldova, vrem să arătăm că suntem indignaţi că, încă o dată, Autostrada A8 a fost blocată de Guvern", a spus Daniela Mitrofan.

Ieşenii se vor întâlni pe traseu cu alte persoane care vor veni cu maşinile din celelalte judeţe ale Moldovei, pentru a merge împreună spre mitingul de la Bucureşti.

Potrivit declaraţiilor acestora, pe traseu vor bloca traficul pentru aproximativ 15 minute.

"Am decis să plecăm în grup organizat la Bucureşti la invitaţia Diasporei, am decis să mergem cu mesajul 'Moldova vrea autostrăzi' şi 'Împreună pentru autostrada A8'. Ştim că nu se vor rezolva prea uşor lucrurile. De 30 de ani noi tot cerem dezvoltarea regiunii Moldova. Un lucru este cert, această ţară e condusă de nişte derbedei. A venit momentul să le spunem că aşa nu se mai poate, că avem nevoie de o schimbare, a sosit momentul să le arătăm că avem nevoie de o schimbare reală astfel încât şi regiunea noastră şi întreaga Românie să treacă la un alt mod de gândire, de politică, să reuşim să dezvoltăm această regiune atât de încercată în ultimii ani. Ne vom întâlni pe Drumul European cu participanţii la acest marş care vor veni din zona Sucevei, Botoşaniului, Neamţului şi Bacăului şi vom merge împreună în aşa fel încât să ajungem în coloană cât mai mare la Bucureşti. Acolo vom avea şi un mesaj de transmis celor care conduc în acest moment ţara. Pe traseu va fi un eveniment simbolic surpriză. Vom sta 10-15 minute într-o zonă pe care noi am stabilit-o aseară. Vom vedea ce va fi", a declarat Cătălin Urtoi, reprezentant al Asociaţiei Împreună pentru A8.

Ieşenii care vor participa la mitingul de la Bucureşti spun că le vor aminti guvernanţilor că este nevoie de schimbare şi de mai multă atenţie faţă de cetăţean.

"Ne-am propus să reluăm drumul făcut pe 10 august 2018. A trecut deja un an de la marele miting de la Bucureşti şi se pare că România nu s-a resetat, guvernanţii nu au înţeles absolut nimic, că cetăţenii au drepturi, ar trebui să fie principalii beneficiari ai acestui stat. Mergem la Bucureşti şi credem că ne vom aduna destul de mulţi pentru a crea o stare prin care să înţeleagă că nu se mai poate aşa şi trebuie să schimbăm ceva în ţara noastră", a declarat Ionel Apostol, reprezentant al Asociaţiei "Împreună pentru A8".

Programul detaliat al protestului de 10 august

Programul protestului de 10 august

Pe paginile de socializare au fost create mai multe evenimente dedicate protestului. Astfel, pe pagina de Facebook "Diaspora revine Acasă! 10 August 2019, TOŢI în Piaţa Victoriei!" oamenii sunt chemaţi la manifestaţie încă de la primele ore ale dimineţii.

"A mai rămas foarte puţin până la 10 August 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu excepţia faptului că Dragnea a intrat la puşcărie. În continuare, însă, îi avem pe Tăriceanu, Dăncilă, Şerban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Pleşoianu, iar lista poate continua. În continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD şi-a pus omul de încredere în urmă cu aproximativ un an jumătate. Tocmai din cauza acestor lucruri, pe 10 August 2019 ne vedem din nou în Piaţa Victoriei. În urma discuţiilor cu mai multe persoane implicate, acesta va fi programul general al protestului din 10 august: 1) adunarea începe încă de la primele ore ale dimineţii în Piaţa Victoriei; 2) la ora 17,00 ne mutăm cu toţii în Piaţa Revoluţiei, la sediul MAI, de unde la ora 19,00 va începe un marş spre Piaţa Victoriei. Traseul marşului este următorul: ora 19,00 - plecare de la sediul MAI, din Piaţa Revoluţiei - sediul DIICOT (Calea Griviţei) - Guvern (pe Calea Victoriei). Sunt în jur de doi kilometri, iar timpul estimat este de jumătate de oră", se spune în anunţul de pe Facebook.

În paralel cu manifestaţia din Piaţa Victoriei, de la ora 17,00 se va organiza un protest de mai mici dimensiuni în faţa sediului Ministerului de Interne din Piaţa Revoluţiei, de unde oamenii vor pleca, la ora 19,00, în marş spre Piaţa Victoriei.

"La MAI sunt vinovaţii principali pentru violenţele din 10 August 2018 şi tot aici s-a creat acel plan diabolic împreună cu şefii din Jandarmerie şi alte structuri. La ora 19,00 plecăm în MARŞUL DREPTĂŢII spre Guvern, prin faţa sediului DIICOT, unde se instrumentează acum dosarul 10 August. NU UITAŢI, tot de la MAI (fostul CC al PCR) a pornit Revoluţia din 89' care ne-a scăpat de regimul dictatorial şi tot de aici trebuie să aflam adevărul şi desecretizarea jurnalului de luptă, iar vinovaţii, Carmen Dan, Cucoş, Paraschiv, Cazan, să răspundă în faţa Justiţiei!", scrie pe o altă pagină de Facebook.

La protestul din Bucureşti şi-a anunţat prezenţa şi pianistul german Davide Martello, cunoscut pentru reprezentaţiile susţinute în mai multe zone de conflict din lume.

"Îmi pare rău că trebuie să îmi anulez concertele următoare din Germania. Este un protest mare pe 10 august în Bucureşti împotriva corupţiei din România. Anul trecut, în cadrul unei manifestaţii paşnice similare, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva propriului popor. Vreau să îi ajut de această dată, astfel încât să se poată ascunde în spatele pianului meu în cazul în care poliţia foloseşte din nou gaze lacrimogene", spune Davide Martello pe pagina sa de Facebook.

Proteste sunt anunţate şi în alte oraşe din ţară, la Iaşi, Constanţa, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Braşov, Sibiu, dar şi în străinătate, la Roma, Milano, Paris şi în alte capitale europene unde trăiesc grupuri mari de români.

Pe 10 august vor fi organizate şi alte acţiuni dedicate românilor din străinătate.

Astfel, românii din diaspora care se întorc în ţară vor fi întâmpinaţi la frontieră de peste 100 de voluntari ai comunităţii Declic, care îi vor informa despre votul prin corespondenţă. Voluntarii vor împărţi peste 50.000 de pliante şi vor oferi detalii despre cum pot vota la alegerile prezidenţiale, fără să mai stea la cozi.

Campania Comunităţii Declic se derulează vineri şi sâmbătă în aeroporturile din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, la vama Borş şi Nădlac.

De asemenea, echipele Declic vor fi sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei şi în Piaţa Victoriei, unde vor împărţi pliante cu informaţii utile despre votul prin corespondenţă şi explicaţii în şapte paşi despre procedurile pe care trebuie să le facă românii din străinătate pentru a se înregistra pe site-ul alegerilor din diaspora.

În plus, de la ora 18,00, echipa Declic va amplasa în faţa Muzeului Antipa un plic gonflabil uriaş, unde vor fi împărţite pliante şi vor fi oferite informaţii despre votul prin corespondenţă, pe care românii aflaţi în diaspora îl pot exercita la alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. 

Primarul General, Gabriela Firea, îi răspunde consilierului municipal Ciprian Ciucu, care a anunțat că aceasta își deleagă atribuțiile între 8 şi 11 august, perioadă în care se desfăşoară şi mitingul din Piaţa Victoriei.

Protestul începe la 14:00 şi se termină după ora 22:00

Protestul începe la 14:00 şi se termină după ora 22:00

Potrivit unui comunicat al Primăriei Capitalei, manifestaţia este organizată de Tomescu Tommy Joul în calitate de reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România. Cererea a fost aprobată pentru aproximativ 250.000 de persoane.

Jandarmeria Capitalei susţine că organizatorii au comunicat faptul că protestul din Piaţa Victoriei începe la ora 14,00 şi se desfăşoară până la ora 22,15. 

Restricţii de trafic pentru protestul din Piaţa Victoriei

Restricţii de trafic pentru protestul din Piaţa Victoriei

Pentru buna desfăşurare a manifestaţiilor, Brigada Rutieră a Capitalei va dispune măsurile specifice, pentru restricţionarea temporară a traficului rutier, astfel:

- începând cu ora 14.30, în funcţie de sosirea participanţilor, se va restricţiona traficul rutier pe Şos. Kiseleff, între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, iar circulaţia va fi permisă pe Str. Arh. Ion Mincu;

- începând cu ora 14.30, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe o bandă, respectiv două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, iar pe Str. Paris se va circula cu viraj dreapta către Statuia Aviatorilor, fără a fi permis accesul în Piaţa Victoriei, dinspre Str. Berzei şi Bd. Ion Mihalache.

- între orele 17.00 – 22.15, se va restricţiona traficul rutier în Piaţa Victoriei, până la ocuparea perimetrului delimitat de: prelungirea Bd. Aviatorilor, Şos. Kiseleff, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti, Calea Victoriei, intersecţia Bd. Lascăr Catargiu şi Bd. Iancu de Hunedoara.

Va fi păstrată o zonă de protecţie în care traficul rutier şi pietonal va fi restricţionat, după cum urmează:

- pe Str. Paris, segmentul cuprins între Bd. Aviatorilor şi Str. Duliu Zamfirescu;

- pe Str. Duliu Zamfirescu, segmentul cuprins între Str. Paris şi Str. Louis Blanc;

-pe Str. Louis Blanc, segmentul cuprins între Str. Paris şi Bd. Iancu de Hunedoara;

- breteaua Iancu de Hunedoara, de la intrarea în pasaj până la Piaţa Victoriei;

- trotuarul şi banda I de circulaţie de pe Bd. Aviatorilor, sensul de mers dinspre Piaţa Romană către Statuia Aviatorilor, segmentul din faţa Guvernului României.

Poliţiştii recomandă următoarele rute alternative:

- Bd. Ion Mihalache – Bd. Mareşal Averescu – Bd. Mărăşti – Piaţa Montreal – Şos. Bucureşti-Ploieşti;

- Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Bd. Aerogării – Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Mesajul Guvernului pentru participanţii la protest

Mesajul Guvernului pentru participanţii la protest

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a adresat, joi, un îndemn către toţi cei care vor participa la protestul din 10 august să facă acest lucru „în mod paşnic, în mod legal” şi a dat asigurări că noul comandant al Jandarmeriei are capacitatea de a gestiona în mod cât mai corect şi transparent desfăşurarea evenimentelor.

„Îi îndemn pe toţi cei care vor participa la manifestaţiile din 10 august să o facă în mod paşnic, să o facă în mod legal”, a spus Mihai Fifor într-un briefing alături de premierul Viorica Dăncilă.

Fifor a adăugat că este categoric un drept fundamental al cetăţeanului de a protesta, „un drept pe care îl respectăm”.

„Sunt absolut convins că noul comandant al Jandarmeriei Române, generalul Florea, are capacitatea de a gestiona în mod cât mai corect, în mod transparent, în mod legal şi fără incidente, desfăşurarea evenimentelor”, a mai declarat ministrul.

Premierul Viorica Dăncilă a comparat, miercuri seară, la un post de televiziune protestul din 10 august cu „o lovitură de stat”, motivând că s-a forțat intrarea în sediul Guvernului.

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
Protest uriaș anunțat pe 10 august în București. Firea s-a întâlnit cu organizatorul
Protest uriaș anunțat pe 10 august în București. Firea s-a întâlnit cu organizatorul

Un protest de amploare este anunţat pentru sâmbătă în Piaţa Victoriei din Capitală, la un an de la manifestaţiile antiguvernamentale ale diasporei din 10 august, soldate cu intervenţia în forţă a jandarmilor.

Reacția lui Firea după ce un consilier i-a reproșat că și-a delegat atribuțiile pe 10 august
Reacția lui Firea după ce un consilier i-a reproșat că și-a delegat atribuțiile pe 10 august

Primarul General, Gabriela Firea, îi răspunde consilierului municipal Ciprian Ciucu, care a anunțat că aceasta își deleagă atribuțiile între 8 şi 11 august, perioadă în care se desfăşoară şi mitingul din Piaţa Victoriei.

Un an de la violențele de pe 10 August: noi proteste în țară și în diaspora. Mesajul Guvernului pentru manifestanți
Un an de la violențele de pe 10 August: noi proteste în țară și în diaspora. Mesajul Guvernului pentru manifestanți

Sâmbătă, pe 10 august, se împlineşte un an de la protestul în urma căruia sute de români au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce jandarmeria a intervenit în forță. Dosarul privind violenţele din 2018 a fost pasat de Parchetul militar către DIICOT. 

Protest uriaș anunțat pe 10 august în București. Firea s-a întâlnit cu organizatorul
Protest uriaș anunțat pe 10 august în București. Firea s-a întâlnit cu organizatorul

Un protest de amploare este anunţat pentru sâmbătă în Piaţa Victoriei din Capitală, la un an de la manifestaţiile antiguvernamentale ale diasporei din 10 august, soldate cu intervenţia în forţă a jandarmilor.

Reacția lui Firea după ce un consilier i-a reproșat că și-a delegat atribuțiile pe 10 august
Reacția lui Firea după ce un consilier i-a reproșat că și-a delegat atribuțiile pe 10 august

Primarul General, Gabriela Firea, îi răspunde consilierului municipal Ciprian Ciucu, care a anunțat că aceasta își deleagă atribuțiile între 8 şi 11 august, perioadă în care se desfăşoară şi mitingul din Piaţa Victoriei.

Un an de la violențele de pe 10 August: noi proteste în țară și în diaspora. Mesajul Guvernului pentru manifestanți
Un an de la violențele de pe 10 August: noi proteste în țară și în diaspora. Mesajul Guvernului pentru manifestanți

Sâmbătă, pe 10 august, se împlineşte un an de la protestul în urma căruia sute de români au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce jandarmeria a intervenit în forță. Dosarul privind violenţele din 2018 a fost pasat de Parchetul militar către DIICOT. 

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”

Peste 150.000 de români au votat până acum în cele 950 de secții deschise în toată lumea. Votul în diaspora a început vineri și ține 3 zile.  

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”

Lumea artistică este în doliu, pentru una dintre cele mai vibrante voci din ultimele decenii. La 69 de ani, muzicianul Gabriel Cotabiță a murit la Spitalul Universitar din Capitală. 

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.