Un an de la violențele de pe 10 August: noi proteste în țară și în diaspora. Mesajul Guvernului pentru manifestanți

10 august
Pro TV

Sâmbătă, pe 10 august, se împlineşte un an de la protestul în urma căruia sute de români au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce jandarmeria a intervenit în forță. Dosarul privind violenţele din 2018 a fost pasat de Parchetul militar către DIICOT. 

Primăria Capitalei a aprobat în această săptămână organizarea unei manifestaţii pentru data de 10 august în Piaţa Victoriei. Manifestaţia e organizată de Tommy Tomescu, în calitate de reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România. La protestul organizat sub deviza "Diaspora vine acasă” și "Nu uităm ce ați făcut astă vară" ar fi așteptați zeci de mii de români, potrivit organizatorului. Grupul Diaspora Pentru România susține o conferință de presă vineri la ora 15.00.

Proteste au fost anunțate şi în alte orașe din țară precum Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Sibiu, Brașov, Craiova, Satu Mare, dar și în diaspora - Roma, Paris și Milano.

Pianistul Davide Martello a anunțat pe o rețea de socializare că și-a anulat concertele din Germania pentru a veni în București: "Oamenii se vor putea ascunde în spatele pianului meu, dacă forțele de ordine vor folosi din nou gaze lacrimogene".

Totodată grupul Corupţia ucide anunţă că vineri seară, de la ora 19:00, la Casa Activistului din Capitală, va fi organizat un atelier de pictat bannere: "Vino cu materiale textile, cartoane, spray-uri, vopsea textila, markere etc. Vom pregăti împreună mesajele pe care dorim să le transmitem pe 10 August în Piața Victoriei".

Citește și
Prima reacție de la Moscova, după ce Joe Biden le-a dat voie ucrainenilor să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune

După protest, duminică, de la ora 16:00, va fi organizat un alt atelier despre Legea 544/2001, legea "Accesului la informații de Interes Public”, în cadrul căruia cursanții vor afla cum poate cetățeanul să ”miște” instituțiile.

"Pe 10 August ieșim cu toții în Piața Victoriei așa cum am ieșit anul trecut când românii din diaspora s-au alăturat fraților lor rămași în țară împotriva unei majorități politice al cărei unic scop a fost să-și scape politicienii corupți de problemele cu legea, mergând până în punctul în care ar fi fost în stare să elimine cu totul infracțiunile din Codurile Penale. Dă vestea mai departe! Anul acesta ieșim să cerem pedepsirea vinovaților pentru modul în care au ales forțele de ordine conduse de Carmen Dan să se comporte cu românii ieșiți la protest împotriva Guvernului. A trecut aproape un an, iar ancheta dosarului 10 August nu pare să înainteze. Cei care ne-au încălcat drepturile în stradă, spărgând protestul pașnic cu gaze, pulane și tunuri cu apă își văd de treabă liniștiți, sunt încă în funcții", se arată pe pagina de Facebook Corupţia Ucide.


Fifor: Îi îndemn pe toţi cei care vor participa la manifestaţiile din 10 august să o facă paşnic
 


Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a adresat, joi, un îndemn către toţi cei care vor participa la protestul din 10 august să facă acest lucru „în mod paşnic, în mod legal” şi a dat asigurări că noul comandant al Jandarmeriei are capacitatea de a gestiona în mod cât mai corect şi transparent desfăşurarea evenimentelor.

„Îi îndemn pe toţi cei care vor participa la manifestaţiile din 10 august să o facă în mod paşnic, să o facă în mod legal”, a spus Mihai Fifor într-un briefing alături de premierul Viorica Dăncilă.

Fifor a adăugat că este categoric un drept fundamental al cetăţeanului de a protesta, „un drept pe care îl respectăm”.

„Sunt absolut convins că noul comandant al Jandarmeriei Române, generalul Florea, are capacitatea de a gestiona în mod cât mai corect, în mod transparent, în mod legal şi fără incidente, desfăşurarea evenimentelor”, a mai declarat ministrul.

Dosarul 10 August, la un an de la evenimentele violente
 

 

Peste 500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pe 10 august 2018, la amplul protest antiguvernamental, când forţele de ordine au intervenit pentru evacuarea Pieţei Victoria şi aproape 800 de plângeri împotriva Jandarmeriei au fost depuse la Parchetul General. Ancheta privind violenţele nu a fost finalizată.

În iulie 2019, DIICOT a cerut spre studiu dosarul pentru a vedea dacă există elemente de conexitate între actele şi faptele ce formează obiectul urmăririi penale între dosarul de la Secţia Parchetelor militare şi cel de la DIICOT.

La DIICOT există un dosar în care se investighează evenimentele din 10 august, deschis ca urmare a unei sesizări depuse de Jandarmeria Română în septembrie 2018, care a reclamat acţiuni împotriva ordinii constituţionale (art. 397 din Codul penal).

În septembrie 2018, fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea declara că are informaţii că evenimentele din 10 august au fost finanţate din exterior.

"Sunt suficiente elemente ca să putem vorbi de o tentativă de lovitură de stat. Au fost proteste finanţate, se pare că şi din extern. Eu sunt absolut convins că săptămâna viitoare vor ieşi informaţii despre modul că s-au finanţat aceste proteste, despre faptul că au fost organizate tip paramilitar, despre faptul - şi s-a văzut asta de fapt - că au vrut să ocupe sediul Guvernului şi au provocat în permanenţă jandarmii", susţinea atunci Dragnea.

De asemenea, Secţia Parchetelor militare avea în lucru un dosar penal, în care sunt cercetaţi şefii din Jandarmerie care au dirijat acţiunea de intervenţie din 10 august 2018 la protestul din Piaţa Victoriei.

Este vorba de colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române; colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, dar şi secretarul de stat Dan Chirică.

Procurorii militari susţineau că "mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest".

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
Citește și...
Primăria Capitalei a aprobat protestul din Piața Victoriei, de pe 10 august
Primăria Capitalei a aprobat protestul din Piața Victoriei, de pe 10 august

Primăria Capitalei a aprobat organizarea unei manifestații în Piața Victoriei, pentru data de 10 august.

Recomandări
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri

Proprietăţi în ţară şi străinătate, pensii şi salarii consistente, bijuterii, tablouri, lingouri de aur, conturi la bănci din România sau din afară se regăsesc în declaraţiile de avere depuse de candidaţii la alegerile prezidenţiale.

România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară
România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară

Într-o criză continuă de semiconductori, mai multe universități și companii din România vor să se afirme pe această piață dominată de Asia.

„20 de zile în Mariupol”, o cronică de război neficționalizată premiată cu Oscar, marți la PRO TV
„20 de zile în Mariupol”, o cronică de război neficționalizată premiată cu Oscar, marți la PRO TV

Filmul ucrainean 20 Days in Mariupol, care a fost filmat în interiorul orașului asediat în timpul asaltului forțelor ruse, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar la ceremonia decernării premiilor Academiei americane de film de anul acesta.