DN1, invadat de oi. Ciobanii s-au plâns de pagubele făcute de urși și mistreți

Dată publicare: 03-11-2017 12:52
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


DN1, cel mai aglomerat drum al țării, a fost invadat de oi, în zona localității Comarnic. Zeci de ciobani au vrut să le atragă atenția autorităților asupra pagubelor făcute de urși și mistreți.

Fermierii spun că în această toamnă, sălbăticiunile au ucis oi, porci și găini. Au cerut despăgubiri pe care ar fi trebuit să le primească în cel mult 30 de zile conform legii, dar până acum n-au văzut nici un leu.

Ciobanii s-au plâns că ursii coboară tot mai des din pădure în localitățile de pe Valea Prahovei. Atacă stâne, mănâncă animale, sparg geamurile caselor sau se plimbă liniștiți pe ulițe.

Mirela Pantur, crescător de animale: ”Pe unde a găsit a intrat, a luat un miel, la altul a luat doi miei, i-a îngropat trei zile a venit după și a mâncat din el, s-a luat porci, curcani, găini tot ce a prins.”

Dumitru Mosor, cioban: “Acuma de trei nopți a venit. A rupt o oaie, a stricat la vite. Bag câinii, scoatem, îi alergăm, vine mereu iar.”

Vasile Oancea, paznic: “Eu ca paznic, am încercat acțiuni de îndepărtare, am făcut acțiuni cu vânătorii și la mistreți, și la urși, din păcate sunt ineficiente.”

În această toamnă, autoritățile au înregistrat 19 atacuri ale urșilor în zonă. 50 de oi au fost ucise și un cioban a fost rănit.

Tăvi Bosman, Asociația Crescătorilor de Animale: “Nu suntem pentru omorârea lor, dar vrem să ne rezolvăm problemele, adică și oile noastre au suflete și oamenii din localitate au suflete, deja pericolul este mare.”

Unii păgubiți au solicitat ajutor din partea statului, conform legii. Dar procedura e complicată: oamenii trebuie să anunțe primăria care convoacă o comisie de constatare a pagubelor.

Autoritățile verifică dacă păgubitul luase vreo măsură de protecție sau nu, apoi întocmesc un dosar care ajunge la Ministerul Mediului. Iar acolo se blochează totul, se plâng oamenii.

Deși legea spune ca despăgubirile trebuie plătite în maximum 30 de zile, acest crescător de animale are de recuperat de la stat 1038 de euro de trei ani.

Dragoș Bercaroiu, crescător de animale: “Acum 3 ani un urs mi-a mâncat o vacă și una mi-a mursecat-o și nici în ziua de azi nu am primit nici un fel de despăgubire. Hârtii am primit că voi fi despăgubit dar în nici un fel nu am fost despăgubit.”

Ministerul Mediului nu a anunțat căte dosare de despăgubire a aprobat, ce sume au fost acordate, nici numărul urșilor împușcați în această toamnă.

 

Tags: oi, turme, comarnic,


VIDEO PROTVPLUS.RO