Protest al medicilor de familie. Doctorii spun că s-au transformat în funcționari
În mai multe oraşe din ţară, medicii de familie au organizat pichete şi protestează faţă de situaţia în care a ajuns, spun ei, acest segment din sistemul de sănătate.
Pe de altă parte, mulţi recunosc că s-au transformat, din doctori, în funcţionari care, în cea mai mare parte a programului, scriu trimiteri şi avize. Iar pacienţii se plâng că accesul la serviciile lor e de multe ori greoi şi nu le rezolvă suferinţele.
La Iaşi, zeci de medici de familie şi-au spus nemulţumirile în faţa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Aceştia se plâng de birocraţia excesivă care îi obliga să completeze registre şi acte stufoase în timpul pe care, susţin ei, ar trebui să îl acorde pacienţilor. Doctorii se plâng şi de sistemul informatic dar şi de sancţiunile primite în ultima perioadă.
Cristina Gavril, medic de familie: "Vă pot spune o situaţie acută cu care ne confruntăm de un an şi anume că ne vin amenzi pentru reţete eliberate 2012, 2013, pentru unele medicamente pe care le-am considerat necesare pacienţilor dar programul informatic nu ne-a avertizat.”
Alţi 40 de medici de familie din Argeş, însoţiţi de pacienţi, au pichetat, în această dimineaţă, prefectura Argeş.
Mariana Bosneag, preşedinte Asociaţia Medicilor de Familie Argeş: "Sănătatea este din ce în ce mai slabă, sănătatea a sărăcit! În primul rând, relaţia dintre medic-pacient -- comunitate s-a deteriorat, pacientul a devenit o minge care este plimbat de la un furnizor la altul de servicii medicale.”
Şefii breslei confirma, de la Bucureşti, că se confruntă cu probleme majore, însă dau vina pe comunicarea cu Casele de Asigurări.
Medicii de familie pregătesc un miting pentru 15 noiembrie.