Proiectul pentru care am putea da banii înapoi UE. Primarul Robu l-a inaugurat cu mare fast
După ce că suntem codași la absorbția de fonduri europene, suntem pe cale să dăm înapoi și ce am primit.
Primaria Timișoara riscă să piardă 6 milioane de euro destinați reabilitării malurilor Begăi. Autoritățile nu au reușit să pună în practică transportul în comun pe apă și aruncă vină una pe altă. Primăria spune că Ministerul Transporturilor ar fi trebuit să înființeze o administrație care să se ocupe de asta în timp ce oficialii de la minister susțin că porțiunea de apă nu este în administrarea lor.
Nicolae Robu, la inaugurare: ”Doamne ajută! Să fie într-un ceas bun, să avem parte numai de bucurii cu această nouă realizare, să n-avem niciun eveniment neplăcut."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Doar că dorința primarului Nicolae Robu de la inaugurare nu s-a împlinit.
Municipalitatea riscă să piardă banii primiți pentru proiect, șase milioane de euro, întrucât acesta nu a fost dus la bun sfârșit. Planul prevedea reabilitarea malurilor, piste de biciclete și mici porturi pentru vaporașe, folosite în transportul public, dar de aproape doi ani de zile ambarcațiunile stau ancorate în stații. Acestea au funcționat numai în probe, dar și în campania electorală. Ele ar fi trebuit să lege estul de vestul orașului în numai 15 minute, față de 30 de minute cât face un autobuz al societății de transport.
De altfel, în Europa, acest sistem de transport nu e o noutate. Avantaje sunt multe: pe lângă atracția turistică- barcuțele pe Bega ar degreva transportul în comun, ar fi mai rapide, dar și mai prietenoase cu mediul.
Nicolae Robu - primarul Timișoarei: "Nu merg pentru că așteptăm de un an și jumătate să se creeze o structura cerută de lege numită Administrația Caii Navigabile Canalul Bega. Suntem în pericol să pierdem acei bani pentru că Guvernul nu vrea să genereze o Hotărâre de Guvern de înființare a acestei structuri.”
Impasul este, așadar, birocratic. Ministerul Transporturilor susține că nu poate crea această autoritate pentru că porțiuni din răul Bega se află atât în administrarea primăriei, cât și a Apelor Banat.
"Cea mai importantă problemă este dublă înregistrare a bunului imobil Canal Bega, acesta fiind înregistrat că aparținând domeniului public al statului aflat în administrarea Administrației Naționale "Apele Române" . Având în vedere cele de mai sus, Ministerul Transporturilor nu poate propune spre înființare prin hotărâre a Guvernului o administrație de cale navigabilă pentru administrarea Canalului Bega”, susține Ministerul Transporturilor
Titu Bojin - director Administrația Bazinală de Apă Banat: "Prin schimbări și prin mişcări ministeriale guvernamentale s-a ajuns la această situatie"
Nicolae Robu - Primarul Timișoarei:"Noi dăm în administrare porțiunea din Timișoara oricui dorește, dar să ni se transmită clar ce condiții trebuie îndeplinite unde să avem noi competență și le Îndeplinim "
Pentru a nu pierde banii europeni, termenul - limita este 31 decembrie. Asta dacă primăria nu obține o nouă amânare.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, râu, bega, fonduri europene, primarie, ministerul transporturilor, ani, nicolae robu,
Dată publicare:
18-11-2017 17:50