Contradicții între ANAF și Ministerul Finanțelor. PSD București, pe lista restanților la contribuții

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 10 Noiembrie 2017 18:24
Categorie: Financiar

''Revoluția fiscală'' provoacă noi proteste de stradă şi controverse. Peste o mie de timişoreni care lucrează în domeniul IT au ieşit în stradă, nemulţumiri că modificările decise de Guvern care le vor micşora salariile.

Oamenii nu înţeleg de ce e nevoie de schimbarea actualului sistem fiscal. Asta în vreme ce ministrul Finanţelor, care a spus că pentru 2 milioane de angajaţi nu ar fi fost plătite contribuţiile sociale, este contrazis cu cifre.

La Timişoara, mai bine de o mie de persoane, majoritatea tineri IT-isti, au protestat în fata Prefecturii. Ei sunt printre cei mai afectaţi de modificările noului Cod fiscal.

"Nu vrem să fim furaţi şi nu vrem să lăsăm ca banii noştri să fie transferaţi dintr-un loc în altul, credem că noul Cod fiscal e un eşec total."

"Aşa protestăm împotriva noului Cod fiscal care ne afeceteaza pe noi în primul rând. O să ne scadă salariile cu aprox 6% în medie."

Noul Cod fiscal va aduce salarii mai mici cu 16% pentru 100.000 de români

Oamenii nu înţeleg de ce Guvernul a hotărât să schimbe actualul sistem fiscal. Una dintre explicaţiile date de şeful de la Finanţe, care a stârnit controverse, este că numărul companiilor care nu plătesc contribuţiile la stat e foarte mare.

Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor, 8 noiembrie 2017: ''Există 157.798 de angajatori care nu au plătit contribuţii sociale pentru angajaţii lor şi acum am să vă menţionez şi numărul angajaţilor aferent acestor companii - e vorba de două milioane de angajati''.

Aşadar, ministrul sugerează că pentru 2 milioane de angajaţi nu au fost plătite contribuţiile de către 150.000 de firme.

Dar Fiscul a venit cu alte cifre. Numărul datornicilor la stat, atât firme, cât şi persoane fizice, este de 46.700.

Ce nu a spus ministrul Finanţelor este şi cine sunt aceşti datornici. Un clasament făcut public de ANAF arată că cei mai mari datornici la stat sunt chiar companiile de stat. Din top 500 companii cu restanțe, prima pe listă este Compania Naţională a Huilei, cu datorii totale de 3,7 miliarde de lei. De altfel, primii şase mari datornici sunt toţi controlaţi de stat.

''Lista rușinii'' cuprinde toate firmele şi persoanele fizice care datorează statului peste 15 mii de lei fiecare. Inclusiv filiala PSD Bucureşti apare cu restanțe pe această listă.

Până acum, însă, nici ministrul Finanţelor şi nici ANAF nu au lămurit situaţia celor 2 milioane de angajaţi care lucrează pentru firmele datoare la ANAF. Cert este că, de la anul, Guvernul vrea să schimbe foaia şi să-i pedeapsească pe datornici cu închisoarea.

Decizia Guvernului de a trece prin ordonanţa de urgenţă aceste măsuri trezeşte îngrijorări şi la nivel diplomatic.

Ambasadorul Marii Britanii: ''Pentru investitorii britanici, pentru firmele străine este important ca climatul fiscal să fie stabil şi predictibil şi deci este important ca măsurile să fie clare.''

De cealaltă parte, premierul Mihai Tudose dă asigurări că măsurile fiscale ''vor produce efecte pozitive pentru România, inclusiv pensii mai mari, iar banii vor fi suficienţi pentru creşterea veniturilor şi a investiţiilor în infrastructură''.

Sindicatele spun însă că vor continua protestele în stradă pentru că sute de mii de angajaţi vor avea salarii mai mici în 2018 şi nu mai mari, aşa cum promite Guvernul.

 

Oficial: Câștig de 20 de ori cât secretara mea, dar ea va plăti taxe de 4 ori mai mult

Oficial: Câștig de 20 de ori cât secretara mea, dar ea va plăti taxe de 4 ori mai mult

eugen orlando teodorovici

Ordonanța de Urgență privind Declarația Unică a fost publicată în Monitorul Oficial

Trump a declanșat războiul comercial mondial. China, prima afectată. Bursele se prăbușesc

Premieră după Revoluție. Statul răscumpără un gigant industrial vândut străinilor

Câștigul salarial orar din România, printre cele mai mici din UE. Doar bulgarii primesc mai puțin

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,05%

Cum arată un vagon al unui tren modern din România: ”Parcă eram în altă țară”

masini leasing

Lege pentru cei care nu mai pot plăti ratele la maşinile în leasing. Cum scapă de datorii

România își vinde pământul cel mai ieftin din UE. 40% din suprafaţa arabilă a țării aparține străinilor

Premieră pe piața bancară. BNR respinge vânzarea unei bănci din România. Ce se întâmplă cu clienții

Românii trebuie să declare la Fisc veniturile obținute în străinătate anul trecut. Data limită, 15 iulie

România, pe 2 în UE la economia ”gri”. Firmele corecte, amenințate de cele care fac evaziune

Scandalul Cambridge Analytica. Facebook a pierdut 25 de miliarde de dolari la bursă