Proiectul de 16 milioane de lei care a transformat castrul roman Principia din Alba Iulia intr-o lectie de istorie pe viu
Vestigii romane vechi de mii de ani au fost puse in valoare in vechiul oras Apulum.
Castrul roman "Principia", descoperit in urma cu cativa ani in urma sapaturilor din cetate este adapostit de o constructie impresionanta in forma de carte deschisa cu peretii de sticla si structura metalica. Spatiul este climatizat pentru conservarea obiectelor expuse.
Istoria de 2000 de ani a prins viata in vechiul oras roman Apulum, intemeiat de Legiunea a XIII-a Gemina. Castrul era locul unde statea conducatorul legiunii, iar in interior exista tezaurul, stindardele, dar si leafa soldatilor.
"Orasul Alba Iulia a fost intemeiat de romani de Legiunea XIII-a Gemina si noi ne aflam chiar in inima acestui castru. Sunt si statui ale imparatilor care au vizitat Apulum amintesc pe Hadrian, pe Caracalla, pe Severus" a explicat purtatorul de cuvant al Muzeului National al Unirii Alba Iulia.
"Asa ceva nu vezi din cate stiu eu nicaieri in lume. Va fi cu atmosfera controlata vara mai rece, iarna tot atat de rece ca sa poata sa reziste piatra asta de 2000 de ani" a explicat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia
Turistii, dar si localnicii au fost incantati de muzeu, si de obiectele descoperite la sapaturile din 2011. "Apulum a fost cea mai mare asezare romana din nordul Alpilor nu a fost pusa in valoare aproape deloc in afara de piesele expuse la muzeu sau lapidarul", apovestit un turist.
"Cu siguranta va fi unul din punctele de atractie, e prima data cand vin aici si sunt impresionat" a sustinut un alt turist.
Pentru punerea in valoare a acestui castru, care va climatizat pentru a nu se distruge vestigiile, a fost nevoie de 16 milioane de lei. In scurt timp, castrul va fi deschis publicului iar turistii vor putea urmari atunci si proiectii - document pe un ecran amplasat in interiorul constructiei.