Adolescentii pot incepe scoala de soferi cu trei luni inainte de implinirea varstei de 18 ani
Scoala pentru soferii amatori ar putea fi inceputa de candidati cu trei luni inainte de implinirea varstei de 18 ani, potrivit proiectului pentru modificarea Regulamentului de aplicare a legii care reglementeaza circulatia pe drumurile publice.
Conform proiectului pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului 1391/2006, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), persoanele care doresc sa obtina permisul de conducere se vor putea inscrie la scolile de soferi cu trei luni inainte de implinirea varstei de 18 ani.
Potrivit purtatorului de cuvant al Directiei Regim Permise de Conducere si inmatricularea Autovehiculelor (DRPCIV), comisarul sef Mihai Enache, o alta noutate consta in aceea ca, elevii scolilor cu profil tehnic auto, care doresc obtinerea permiselor din categoriile B si BE vor putea incepe scolile de soferi incepand cu varsta de 17 ani, in asa fel incat, la terminarea studiilor, sa se poata angaja imediat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In acelasi timp, oficialul DRPCIV a explicat, pentru MEDIAFAX, ca elevii acestor scoli care urmaresc sa obtina permise de conducere din categoriile C si CE, care pana acum puteau fi obtinute numai incepand cu varsta de 21 de ani, pot incepe scoala de soferi la varsta de 17 ani, iar de la varsta de 18 se pot prezenta la examen.
Dupa ce promoveaza examenul, daca prezinta un certificat de calificare profesionala eliberat de Autoritatea Rutiera Romana (ARR), ei primesc permisele din categoriile C si CE, insa, pana la varsta de 21 de ani nu pot conduce vehiculele care apartin acestor categorii decat pe teritoriul Romaniei.
Exista in proiect si o norma tranzitorie care face referire la situatia candidatilor pentru obtinerea permisului de conducere din categoria AM. Ca urmare, aceia care fac dovada faptului ca au absolvit un curs de legislatie rutiera in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de autovehicule, anterior datei de 19 ianuarie 2013, se pot prezenta direct la examen, fara sa fie obligati sa urmeze cursurile unei scoli de soferi.
Masura a fost propusa in conditiile in care, inainte de 19 ianuarie, pentru conducerea mopedelor, un curs de legislatie rutiera era de ajuns.
Proiectul aduce modificari si pentru persoanele care s-au casatorit si trebuie sa-si schimbe permisele de conducere. Acestea vor trebui sa prezinte doar cartea de identitatea, fara ca certificatul de casatorie sa mai fie necesar.