Programul ”Anghel Saligny”. Ce sume vor fi alocate fiecărui județ, potrivit unui ordin

Cseke Attila
Agerpres

Alocări de cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, de patru milioane pentru fiecare comună şi de șapte milioane de lei pentru fiecare oraş sunt prevăzute prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”.

De asemenea, pentru fiecare municipiu (în afară de reşedinţele de judeţ) vor fi alocate 10 milioane de lei, iar pentru fiecare reşedinţă de judeţ, 43 de milioane de lei.

Fiecare sector al municipiului Bucureşti poate accesa fonduri în valoare totală de 35 milioane lei pentru proiecte, conform unui proiect de ordin al ministrului Dezvoltării, transmite News.ro.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) anunţă că a supus consultării publice ordinul pentru aprobarea “Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny".

“Pentru a evita creşterea disparităţilor şi pentru a asigura coeziunea teritorială, fiecare unitate administrativ-teritorială va avea prealocată finanţarea minimă pentru cel puţin un proiect eligibil, în limita sumei prevăzute în normele metodologice. Totodată, localităţile care accesează împreună fondurile disponibile prin acest program, prin Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară, vor putea beneficia de o finanţare sporită cu 10%”, a precizat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

Citește și
Lucian Bode
Lucian Bode: Astăzi intrăm în şedinţa de guvern cu proiectul „Anghel Saligny”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Vor fi alocate cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, patru milioane pentru fiecare comună şi șapte milioane de lei pentru fiecare oraş. De asemenea, pentru fiecare municipiu (în afară de reşedinţele de judeţ) vor fi alocate 10 milioane de lei, iar pentru fiecare reşedinţă de judeţ, 43 de milioane de lei. Fiecare sector al municipiului Bucureşti poate accesa fonduri în valoare totală de 35 milioane lei pentru proiecte prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”.

Potrivit indicatorilor minimali, prin Program vor fi finanţate 12.000 km de reţele de alimentare cu apă şi canalizare construite/extinse, 700.000 de branşamente individuale la sistem de alimentare cu apă/racorduri individuale la sistem de canalizare, construcţia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judeţene şi variante ocolitoare şi 3.000 km de drumuri comunale.

Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny” prevede finanţarea proiectelor pentru alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei, sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor, poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice.

În plus, normele iau în considerare componenta de mediu ca obiectiv specific pentru investiţiile ce se vor finanţa prin Program. Ministrul a specificat că îmbunătăţirea condiţiilor igienico-sanitare, a calităţii mediului şi diminuarea surselor de poluare la nivel local vor fi parte a obiectivelor proiectelor locale.

Odată aprobat proiectul de ordin, care prevede normele metodologice, MDLPA pune la dispoziţia beneficiarilor platforma digitală investitii.mdlpa.ro. Astfel, derularea programului va fi total transparentă, întrucât UAT-urile şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti îşi vor putea crea conturi individuale pe platforma digitală prin care vor fi gestionate proiectele finanţate prin Programul Naţional de Investiţii “Anghel Saligny”, a adăugat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Contractele de finanţare multianuale încheiate între MDLPA şi beneficiari au o durată de maximum cinci ani bugetari, fără a depăşi data de 31 decembrie 2028, şi se încheie în limita creditelor de angajament aprobate anual cu această destinaţie, fără eşalonarea anuală a creditelor bugetare, care se înscriu cumulat pentru toată perioada de finanţare. Execuţia contractelor va fi permanent monitorizată pentru a evita deturnările de fonduri. Va fi organizată o structură specială în cadrul MDLPA, care va asigura monitorizarea proiectelor.

Pentru evitarea situaţiilor în care lucrările recente de asfaltare sunt sparte pentru construirea reţelei de apă şi canalizare se vor finanţa proiecte de modernizări de drumuri doar acolo unde există deja reţea de apă şi canalizare.

Proiectul de Ordin pentru aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii "Anghel Saligny", pentru categoriile de investiţii prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. a) – d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021, poate fi consultat AICI.

De asemenea, pe pagina Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei se găsesc, în consultare publică, proiectele de acte normative prin care se stabilesc standardele de cost privind dezvoltarea reţelelor de apă, canalizare şi gaze, care sunt preluate din proiectele finanţate din fonduri europene.

Totodată, standardele de cost pentru modernizarea reţelei de drumuri au la bază standardele adoptate în 2010, dar abrogate în 2018, ajustate, pe baza datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, cu creşterea preţurilor materialelor de construcţii.

 

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Cîţu: Ordonanţa privind Programul „Anghel Saligny” a fost retrimisă aseară la MJ pentru că s-a schimbat ministrul
Cîţu: Ordonanţa privind Programul „Anghel Saligny” a fost retrimisă aseară la MJ pentru că s-a schimbat ministrul

Premierul Florin Cîţu a susţinut, vineri, că ordonanţa privind Programul 'Anghel Saligny' a fost retrimisă joi seara Ministerului Justiţiei deoarece s-a schimbat ministrul.

Lucian Bode: Astăzi intrăm în şedinţa de guvern cu proiectul „Anghel Saligny”
Lucian Bode: Astăzi intrăm în şedinţa de guvern cu proiectul „Anghel Saligny”

Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a afirmat că proiectul Programului "Anghel Saligny" se va afla pe agenda şedinţei de guvern de vineri.

Florin Cîțu: „Politica nu se poate face pe condiționări și șantaj. Nu este timp de jocuri politice”
Florin Cîțu: „Politica nu se poate face pe condiționări și șantaj. Nu este timp de jocuri politice”

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că USR PLUS „şantajează” cu Secţia Specială şi a subliniat că „politica nu se poate face pe condiţionări şi şantaj” şi că nu este timp de „jocuri politice”.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).