Programul „Rabla local” demarează timid. S-a modificat modalitatea de finanțare
Programul „Rabla local”, menit să curețe străzile de mașini foarte vechi, va fi modificat, după ce mai multe primării au spus că nu au bani să îl susțină.
Cea mai mare parte a fondurilor va veni de la Ministerul Mediului, iar startul a fost amânat cu trei săptămâni. Interesul oamenilor este foarte mare, mai ales că pot da la casat orice mașină mai veche de 15 ani, inclusiv pe cele care nu mai merg. Primesc în schimb 3.000 de lei, pe care îi pot cheltui cum vor, fără să mai fie obligați să cumpere un autoturism nou.
Mihaela are două maşini vechi, cu care nu mai circulă. Vrea să scape de ele prin programul Rabla local.
Mihaela: „Abia așteptăm să scăpăm de ele, ocupă spațiu și nu avem ce să facem cu ele, așteptăm de mult programul ăsta, tot am auzit de el. E normal să ne ajute, într-un fel să scăpăm de ele”
Iar așteptarea este mare, mai ales că proprietarii pot duce la casat mașini mai vechi de 15 ani, indiferent de starea lor, fără ITP.
„Dacă o ţii la poartă şi n-o folosești, așa 3.000, mai pui ceva și-ți iei alta” spune un cetățean interesat.
Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că amână înscrierile primăriilor până pe 14 octombrie. Şi asta pentru că s-a modificat forma de finanțare a programului, în care primăriile acopereau jumătate din sumă. Acum, Ministerul Mediului ar urma să acopere 80% din costurile pentru fiecare rablă, iar restul de 20 de procente să fie date de primării. Brașovul a spus deja că se va înscrie în program, la fel și Timișoara.
Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Cererile se vor depune la primărie, evaluarea se face la primărie, plata la primărie, astfel încât să creştem de 3.000 de ori capacitatea de implementare pentru că sunt peste 3.000 de UAT-uri care pot participa la acest program. Bugetul pe care îl avem face posibilă scoaterea din circulație a peste 100.000 de mașini mai vechi de 15 ani”.
Sute de persoane, de exemplu, au cerut informații despre program numai în Sectorul 6.
Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6: „Foarte mulţi cetăţeni s-au interesat. Vrem să simplificăm la maxim, să nu-i punem pe oameni pe drumuri, și să primim cereri online, astfel încât să le procesăm foarte repede și oamenii să îşi primească banii. Datele care ţin de impozite și taxe locale sunt deja în sistem şi să avem o procedură cât mai simplă, datele pe care deja le avem să nu le mai cerem, astfel încât printr-o simplă cerere şi prin dovada actului de proprietate, oamenii să poată accesa programul”.
Oamenii interesați de program vor putea depune cererile începând cu 21 octombrie.