Programul gratuit care te scapa de frica de zbor in sase saptamani. 1 din 6 romani sufera de aerofobie
Unul din 6 romani manifesta simptome de aerofobie, spun initiatorii unui proiect, care s-au gandit sa-i ajute gratuit pe cei carora le e frica sa zboare cu avionul.
In colaborare cu specialistii de la Compania Nationala de Aeroporturi au prezentat joi intr-un mod inedit programul "Sunt aerofob, dar ma tratez" care promite experienta unui zbor fara emotii.
Acesti tineri invata sa-si depaseasca frica de zbor. Atent supravegheati de un psihoterapeut fac mai intai o serie de exercitii de relaxare. Timp de 6 saptamani cat tine un modul, vor trece prin mai multe etape in care isi vor invinge treptat teama.
Alegeri 2024
23:40
PNL nu apare pe buletinele de vot în diaspora, la Camera Deputaților. De ce au fost descalificați liberalii
22:04
LIVE TEXT | Alegerile Parlamentare 2024 în diaspora. Peste 163.000 de români au votat în prima zi
21:57
Câte incidente cu caracter electoral au fost sesizate sâmbătă în spațiul public și câte s-au confirmat, în realitate
19:12
Diaspora a ieșit deja la vot. Românii din Germania, Italia și Marea Britanie, cei mai harnici: „Orice pas e important”
Anca Petrache, pilot: " Am trait o astfel de experienta pe o cursa de Barcelona in urma cu ceva ani. Era un domn, ajunsese sa aiba inclusiv simptome fizice, nici faptul ca prietenii cu care era nu l-au luat in serios si i-au accentuat starea."
Din fericire, situatia s-a incheiat fara probleme, insa un pasager cu aerofobie ar putea starni panica intr-o aeronava si ar pune in pericol siguranta zborului, spun specialistii.
Daca vreti sa ajutati un pasager care se teme de zbor, trebuie in primul rand sa ii distrageti atentia.
Printre cei care si-au invins deja frica de zbor se numara si cunoscutul muzician Ovidiu Lipan.
Ovidiu Lipan, muzician: "Luam micul dejun in Timisoara si cina in Bucuresti, plecam des cu Pheonix atunci si la inceput aveam senzatiile astea, imi era rau si la stomac. Dar stuardezele si personalul au fost bine pregatite. Ma gandesc ca sunt oameni care se duc in vacante si e important sa-i alini suferinta, teama asta de zbor."
Partea cea mai importanta a programului o constituie sedintele cu psihoterapeutii, singurii care pot stabili ce anume declanseaza frica de zbor si cum poate fi combatuta:
Ionela Steluta Pandilica, specialist psihoterapeut: “Se intalnesc destul de multe cazuri, insa problema e nerecunoasterea acestei fobii de a zbura cu avionul."
Un pasager cu aerofobie are un ritm cardiac crescut simte asa-zisul nod in gat si respira greu. Cei care cred ca alcoolul ii scapa ar trebui sa se mai gandeasca:
Ionela Steluta Pandilica, specialist psihoterapeut: "Alcoolul ajuta doar la relaxare. Nu rezolva problema, data viitoare va fi la fel"
Scopul final al cursului este ca oamenii cu frica de zbor sa poata urca la bordul unei aeronave si sa zboare timp de 30 de minute.
Astfel de programe exista deja in alte tari. Ideea a pornit din SUA, unde un studiu al Agentiei Nationale pentru Sanatate Mintala arata ca 6,5 % din pasagerii care se urca in aeronave manifesta simptome de aerofobie.