Programul funeraliilor Regelui Mihai, modificat. Regulile pe care publicul trebuie să le respecte

×
Codul embed a fost copiat

Casa Regală a anunţat schimbări importante în programul ceremoniilor funerare ale Regelui Mihai.

Ca să respecte aşa cum se cuvine tradiţia monarhică, sicriul Majestăţii Sale va fi purtat în procesiune pe un afet de tun până la Catedrala Patriarhală şi apoi prin centrul Capitalei până la Gară Băneasa.

Iniţial, familia regală optase pentru o maşină mortuară. Iar alt detaliu important: drumul până la Curtea de Argeş, locul înmormântării Regelui Mihai, va fi parcurs cu Trenul Regal, aşa cum s-a procedat şi în cazul Regelui Ferdinand Întregitorul.

Familia Regală a făcut câteva schimbări importante în programul zilei înmormântării din 16 decembrie. Dimineaţa, sicriul Majestăţii Sale va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal.

După o scurtă ceremonie religioasă şi militară, sicriul va fi apoi urcat pe un afet de tun până la Patriarhie. Nu doar că aşa a fost tradiţia în cazul Regilor Carol I şi Ferdinand Întregitorul, ci şi pentru că Regele Mihai a purtat gradul cel mai înalt al Armatei Romane, cel de Mareşal.

Citește și
Regele Mihai
Singurul suveran din lume care a trăit 90 de ani după încoronare. 96 de lucruri inedite despre Regele Mihai
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cortegiul funerar, din care vor face parte Familia Regală, reprezentanţi ai Bisericii şi ai Armatei, va porni apoi spre catedrala Patriarhiei, pentru slujba de înmormântare. Afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar. La slujbă, publicul nu va avea acces.

Dar de la ora 14:00, încet, la pas, urmat de toţi iubitorii monarhiei şi ai Regelui Mihai Întâi, cortegiul va traversa Bucureştiul. Va fi un traseu presărat cu flori, care va atinge şi puncte de foc din destinul recent al României: Piaţa Universităţii, locul Baricadei din 21 decembrie, Piaţa Romana, Bulevardul Kisseleff, Arcul de Triumf, Şoseaua Bucuresti-Ploiesti.

La fel ca în cazul înaintaşilor Regelui Mihai, sicriul Majestăţii Sale va pleca din Gara Regală Băneasa, cu Trenul Regal, spre Curtea de Argeş. Şi nu cu maşina mortuară, aşa cum a fost anunţat iniţial. Seara, Trenul Regal va ajunge la Curtea de Argeş, unde Regele Mihai va fi îngropat în Noua Catedrala. Ceremonia va fi însă privată. Publicul va avea acces doar în faţa porţilor Bisericii.

Lăcaşul de cult NU va putea fi vizitat apoi, vreme de şapte zile după înmormântare. Ţară va fi în doliu naţional între 14 şi 16 decembrie. Între timp, coroane şi buchete de flori se adună în faţa Palatului Regal din Capitală.

În multe biserici din ţară s-au ţinut slujbe de pomenire pentru Regele Mihai, uns al Domnului.

IPS Teofan: "Regele Mihai a cunoscut, a trăit şi a mărturisit Golgota neamului sau, în veacul plin de sânge şi dictatura"

În mulţimea prezenta la catedrala din Iaşi, s-a aflat şi filosoful şi eseistul Mihai Shora: era elev când Regele Mihai a devenit pentru prima dată Monarh al romanilor.

Mihai Șora, filosof: ”A fost regele inimii mel. E e o pierdere ca unul din oamenii mari ai ţării... Nu cred că am ştiut să îl apreciem că popor ..dacă ştiam rămânea mereu aici...când a fost alungat, sigur nu a fost apreciat. Era un om cald, binevoitor, de o imensă modestie."

Localnic: "Ne este sufletul îndoliat şi ne va fimult timp încolo, este o pierdere care nu poate fi descrisă în cuvinte, pentru poporul român, pentru România"

Programul funeraliilor Regelui Mihai:

În ziua de miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. Evenimentul se va desfășura în prezența Șefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, și a membrilor Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe și ai Casei Majestății Sale. Presa va avea acces la ceremonie. Publicul nu va avea acces la eveniment.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 14.00, corpul neînsuflețit al Regelui va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia. Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș este următorul:

– Ora 14-15: Instituția Președintelui României, Președinția Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova.
– Ora 15-16: Reprezentanții Instituțiilor Statului, centrale și locale.
– Ora 16-17: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.
– Ora 17-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.

Accesul la Castelul Peleș se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de către instituțiile mai sus amintite la adresa email [email protected].

Publicul nu va avea acces pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peleș și, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18.00, corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.

Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal:

 Miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21.00 și ora 24.00;
 Joi, 14 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00;
 Vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00.

Intrarea este liberă. Accesul presei este permis.

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I, sunt rugați să respecte următoarele reguli:

 Să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, cu culori închise.
 Să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase de niciun fel.
 Să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.
 Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.
 Să aibă la ei un document de identitate.
 Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal sau pe trotuarul din fața grilajului Palatului. Personalul Casei Majestății Sale va fi la fața locului, pentru a îndruma publicul participant.
 Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta.
 În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcționa un post de prim-ajutor.

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 10.30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.

La ora 11.15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional.

De la ora 11.25 la ora 12.15, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12.30 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul și presa nu vor avea acces în catedrală.

La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la o oră ce va fi anunțată curând. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la o oră ce va fi anunțată curând, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată, în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeș. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Prezența presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.

Cărți de condoleanțe sunt deschise, începând de astăzi, la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Mesaje de condoleanțe pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje

Pentru orice detalii, puteți contacta Secretariatul Regal și Biroul de Presă la adresa e-mail [email protected] și la telefonul 021 319 09 72.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
CTP:
CTP: "Casa Regala sa isi castige existenta singura, asa cum a facut Regele Mihai după ce nu a mai fost rege"

Esca și Escu, episodul VII. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Singurul suveran din lume care a trăit 90 de ani după încoronare. 96 de lucruri inedite despre Regele Mihai
Singurul suveran din lume care a trăit 90 de ani după încoronare. 96 de lucruri inedite despre Regele Mihai

De marți, de când inima Regelui Mihai a încetat să mai bată, la căpătâiul său, în Elveția, au fost ținute slujbe în fiecare seară, care au fost oficiate de preoți ortodocși.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.