Programul ”De 3 ori subvenția" împarte agricultorii în două tabere. Ce nemulțumiri au fermierii
"De 3 ori subvenția" noul proiect anunțat de ministrul Petre Daea prin intermediul căruia fermierii vor putea accesa un credit cu valoarea tuturor subvențiilor pe care le-ar primi în următorii trei ani împarte agricultorii în două tabere.
În timp ce unii spun că banii le sunt de mare ajutor, pentru că își pot acoperi datoriile, și pot însămânța noua cultură, alții cred că este prea riscant să ia de acum, banii pentru următorii ani. Autoritățile dau însă asigurări, că se vor găsi alte fonduri, la nevoie.
Pentru Viorel Humă, un fermier din județul Vaslui, creditul anunțat de ministerul agriculturii este mană cerească. Seceta i-a distrus în proporţie de 90% unele culturi, așa că banii l-ar ajuta să își acopere pierderile. Pe de altă parte, are și rețineri. Pentru cele 1500 de hectare pe care le cultivă, primește anual, din subvenții, în jur de 240 de mii de euro. Dacă ar accesa creditul, ar primi dintr-un foc 720 de mii de euro.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Viorel Humă, agricultor: ”Ne achităm datoriile ca să putem relua din nou procesul de producție. Și alt proces de producție înseamnă alți bani. Dacă și la anul se întâmplă tot la fel? Banii respectivi se duc pe împrumuturi scumpe, tot ce ține de procesul de producție a început să fie scump, nu se găsește, utilaje scumpe”.
Dacă nu-şi chibzuiește bine banii în următorii doi ani ar putea rămâne descoperit și asta pentru că subvențiile pe care le-ar primi în mod normal în 2023 și 2024 vor merge direct la bancă, pentru a acoperi creditul luat. La această sumă se adaugă și o dobândă fixă de 2%.
Petre Daea, Ministrul Agriculturii: ”Este cea mai ușoară cale, cea mai directă, cea mai bună, nu angajează sume bugetare. Mergând pe drumul critic, data de 20 este dată de început pentru primele credite, în condițiile în care fermierii doresc. Și doresc”.
Sunt și fermieri pentru care riscul este prea mare
Unii trăiesc de pe un an pe altul. Iau bani de la bancă ca să-și poată însămânța terenurile și îi dau înapoi la recoltare. Nici vorbă de profit.
Ionel Arion, președintele Federației Naționale ProAgro: ”Nu, nu l-aș solicita la forma actuală, adică să mă angajez pentru trei ani. Teama este că va trebui să prelungim aceste credite mai mult și deja există o încărcătură pe fermă. Mare parte din aceste sume se vor duce pe aceste credite furnizor, să achite imputurile și tot ceea ce investesc în culturile pe care le înființează. Nu putem vorbi de a păstra sume pentru viitor”.
Autoritățile încearcă să dea asigurări că se vor găsi bani, dacă vor urma tot ani secetoși. Se așteaptă ca subvențiile să fie mai mari de anul viitor, iar diferența va ajunge la fermier.
Adrian Pintea, directorul general al APIA: ”Dacă tu de la bancă ai luat o sumă de, să spunem, 1000 de lei, iar tu de la APIA trebuie să primești 1300, categoric banca îți oprește mia respectivă, iar diferența de 300 de lei vor intra în contul beneficiarului. În momentul în care, Doamne ferește, va fi secetă și în 2023 și în 2024, probabil că vor veni alte forme de sprijin”.
Reporter: "Și ne bazăm pe acele forme?".
Adrian Pintea: "Da... Ce pot să spun".
În bazele autorităților sunt înregistrați peste 760 de mii de fermieri care primesc subvenții. Cu toții au acces la acest credit. Cei care vor, trebuie doar să solicite această adeverință de la APIA, cu care să se prezinte la bancă. O pot face și online, pe site-ul instituției. Autoritățile garantează că banii vor intra în cont în cel mult 3 zile.
Sursa: iStock, Pro TV
Etichete: agricultura, nemultumiri, de 3 ori subventia,
Dată publicare:
15-07-2022 18:35