Program pilot în București pentru intervenția mai rapidă a medicilor în caz de accident vascular cerebral
Dintre cei peste 55 de mii de români care suferă anual, un accident vascular cerebral ischemic mai puţin de 3 mii primesc la timp tratamentul numit "tromboliză".
Adică o perfuzie care îi poate scăpa de sechele grave. Şi asta pentru că nu ajung extrem de repede la spital. Iar în cazul unui AVC fiecare minut contează. Tocmai de aceea în cadrul unui program pilot, lansat în Bucureşti, medicii sunt anunțați de urgenţă de cei de la serviciul de ambulanţă când au un astfel de pacient şi îl aşteaptă pregătiţi.
Alerta începe în momentul în care suspiciunea de AVC este înregistrată în dispeceratul ambulanţei. Către pacient este trimis de urgenţă un echipaj cu medic, iar dacă la faţa locului se menţine suspiciunea, doctorul sună înapoi în dispecerat. De aici, pe o linie scurtă de telefon, este anunţat cel mai apropiat spital în care poate fi tratat.
Astfel, doctorii din unitatea sanitară se pregătesc să îi facă investigaţiile necesare şi să îi dea tratamentul necesar în cel mai scurt timp.
Magdalena Masur, medic primar medicină de urgenţă SUUB: ''Putem să ne pregătim, să eliberăm spaţiile necesare pentru pacient: spaţiul de consultaţie propriu-zisă, eliberarea tomografului va veni o echipă de la neurologie pregătită pentru tromboliză''.
În timp ce sunt prelucrate analizele, pacientului i se face un tomograf. Dacă se confirmă diagnosticul, i se face tromboliza, adică i se administrează o perfuzie care va dizolva cheagul de sânge din artera înfundată.
Elena Terecoasa, medic primar neurolog SUUB: 'Intervalul între momentrul în care ajunge la spital şi se iniţiază tratamnetul era de 50-60 de minute, în prezent este de 20 de minute sau chiar mai puțin''.
Răzvan Radu, neurolog: ''Fiecare minut în plus înseamnă o zi de trăit fără dizabilitate''.
În fiecare an în România au loc peste 55 de mii de AVC ischemice. Aproximativ 5% dintre pacienţi beneficiează de tratamentul prin tromboliză şi asta pentru că ceilalţi nu ajung în timp util la spital''.
Doctorii de la spitalul Universitar din capitală i-au instruit pe cei de la serviciul de ambulanţă pentru că lucrurile să meargă şnur.
Alis Grasu, managerul SABIF: ''Au participat 388 de medici, asistenţi, operatori, registratori de urgenţă. Reuşita acestui program a fost redarea pacientului întreg atât familiei, cât şi societății''.
Până să ajungă salvarea cei din familie trebuie să ştie că o persoană care a făcut AVC are cel puţin unul dintre următoarele semne. Vorbire incoeerentă, asimetrie facială şi nu-şi mai poate mişca unul dintre membre.
În Bucureşti, tromboliza pentru AVC ischemic se face în 7 spitale. În ţară sunt 43. Doctorii speră că acest sistem de alertare rapidă să fie extins la nivel naţional.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, medici, avc, interventie, program pilot,
Dată publicare:
22-07-2021 18:53