Produsele care nu se mai vând la liber în farmaciile de profil. Mulți români le foloseau greșit și s-a ajuns la tragedii
Substanțele antiparazitare de uz veterinar care folosite în mod greșit asupra oamenilor au dus la tragedii, nu mai pot fi vândute în farmaciile de profil.
O modificare legislativă cerută de ANSVSA a intrat în vigoare. Aceste soluții pot fi cumpărate doar din depozite, cu rețetă, de către fermieri sau medici.
În luna februarie, o familie din județul Iași a trecut printr-o experiență îngrozitoare. Mezina de trei ani a murit, iar sora ei, o fetiță de 5 ani, a supraviețuit la limită, după ce părinții au stropit în casă cu o soluție pentru deparazitat oile. Au vrut să scape de purici, fară să știe de pericolul uriaș la care se expun cu toții.
Mama copilelor: „Eu nu știu carte, nu știu să citesc. Fetele erau cu tricouri, cu pielea la vedere, s-au atins de pături. Când am intrat, le era rău”.
Tatăl copilelor: „Aveam soluția la oi, făceam baie pentru păduchi. Nu ne-am gândit la așa ceva”.
Zeci de copii au ajuns la spital din cauza substanțelor deparazitare
Astfel de cazuri nu sunt singulare, din păcate. Numai în Iași, la cel mai mare spital pediatric din zona Moldovei, au fost internați zeci de copii anul acesta. Cu toții au ajuns cu stări de rău la camerele de gardă după ce părinți sau rude din familie au stropit în încăperi cu soluții de uz veterinar, ca să scape de paraziți, iar cei mici le-au inhalat.
Au fost înregistrate și cazuri în care copiii au fost spălați pe cal sau pe corp cu astfel de produse de uz strict veterinar.
Ciprian Iftimoaei, sociolog: „Explicația pentru utilizarea acestor substanțe este următoarea: educația precară a persoanelor care folosesc astfel de substanțe, lipsa de informații necesare, mai ales cu privire la consecințele cu privire la sănătatea personală”.
Produsele care se folosesc pentru deparazitarea animalelor au concentrații mari de substanțe toxice care afectează grav sănătatea oamenilor și pot duce la deces.
Autoritățile au schimbat legea pentru produsele deparazitare
Legea care permitea vânzarea acestor produse în farmaciile veterinare a fost modificată.
Gabriel Ciobanu, director DSV Iași: „Cetățeanul simplu nu le va mai putea cumpăra, doar veterinarul, din depozite farmaceutice”.
Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: „S-au înregistrat destul de multe cazuri, chiar îngrijorător la nivel national, aceste produse folosite în uz uman, folosite necorespunzător și de persoane care ar fi trebuit să nu dețină astfel de produse. Sperăm că incidentele apărute în zona umană și, în special a copiilor, să dispară”.
Farmaciile de profil au la dispoziție 90 de zile, pentru a scapă de stocuri. Cine vă continua să vândă astfel de substanțe va risca amenzi de până la 10.000 lei sau închiderea activității timp de un an.