Producătorii vor fi obligați să ne ofere informații pe care obiectele din jurul nostru le generează
Uniunea Europeană vrea să avem control asupra datelor produse de obiectele din jurul nostru, de la mașina pe care o conducem până la televizorul inteligent.
Un nou regulament îi obligă pe producători să ne furnizeze toate informațiile pe care acestea le generează, dacă le cerem, dar și să permită accesul altor companii la date industriale, care pot fi folosite, de exemplu, pentru reducerea ambuteiajelor.
Datele schimbate între companii vor fi însă anonime.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dacă sunteți acasă, uitați-vă în jur: veți găsi nenumărate echipamente inteligente care produc informații chiar în aceste momente. Producătorul știe deja câtă energie consumă televizorul sau cât de plin vă este frigiderul. Și mașina sau autobuzul cu care ați circulat au înmagazinat date despre traseu, felul în care merge motorul sau durata petrecută în trafic. În prezent, doar producătorii au acces la aceste informații. Nu există niciun control al acestor date, pe baza cărora se pot stabili obiceiuri ale consumatorilor. Nu la nivel individual, dar la nivel de oraș sau țară.
Noua legislație, negociată între Consiliu și Parlamentul European, vine cu o reglementare care nu a mai existat până acum în Uniunea Europeană: datele pe care noi le generăm, ne aparțin și noi suntem cei care decidem ce facem cu ele, inclusiv dacă vrem să le păstrăm sau să le vindem. O astfel de reglementare este unică la nivel mondial.
Într-un an, locuitorii Uniunii Europene generează atât de multe date încât dacă ar fi puse pe hard-diskuri de 500 de GB, acestea ar putea acoperi de cinci ori drumul până la Lună și înapoi. Inteligența artificială se bazează pe aceste date și viitorul Uniunii Europene depinde de cum vor fi folosite.
Prin regulamentul European Data Act, producătorii vor fi obligați să ne furnizeze aceste informații, dar și să schimbe informațiile între ei.
Alin Mituța, europarlamentar: „Avem în legea datelor și anumite prevederi care țin de faptul că dacă cumva partajarea acestor date duce la o problemă de securitate atunci evident că producătorul poate să refuze accesul la date”.
Astfel, vor ajunge pe piață produse mai bune și mai ieftine. Datele pot ajuta la reducerea consumului de energie, de exemplu, prin diminuarea ambuteiajelor sau prin optimizarea eficienței energetice a clădirilor și mașinilor. Fabricile, fermele sau companiile de construcții vor putea optimiza liniile de producție și lanțurile de aprovizionare. Datele de la sateliți și senzori vor permite fermierilor să gestioneze mai bine apa și culturile, crescând astfel productivitatea.
Răzvan Pistolea, CEO AICeption, specialist IT: „Tu poți să iei datele și ai temperatură, umezeală, vreme, semnale GPS și tu poți să folosești toate datele astea ca să știi, ok, trebuie să dăm atâta ierbicid, trebuie să udăm atâta, deci tot felul de probleme de optimizare pe care în momentul de față nu le poți face din cauză că fiecare producător își ține datele doar pentru el, dar în momentul în care tu o să ai acces la ele poți să te duci la o firmă specializată care să zică, ok, având toate datele astea ia uită ce putem face cu ele”.
Datele despre mediu, de pildă, vor îmbunătăți răspunsurile în situații de urgență, cum ar fi inundațiile sau incendiile de vegetație.
Se preconizează că European Data Act va crește PIB-ul Uniunii Europene, cu 270 de miliarde de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, date, producatori, myimpact,
Dată publicare:
29-06-2023 07:38