UE ameninţă Kosovo cu ”consecinţe politice” din cauza tensiunilor. Se discută suspendarea susţinerii financiare
Uniunea Europeană (UE) ameninţă autorităţile din Kosovo cu ”consecinţe politice”, în cazul în care nu iau decizii care să potolească tensiuni în comunitatea etnicilor sârbi din nordul Kosovo, relatează AFP.
”Aşteptăm de la premierul kosovar Albin Kurti să ia măsuri în vederea unei dezescaladări. În caz contrar, vor exista consecinţe politice, o suspendare a vizitelor şi contactelor la nivel înalt şi măsuri temporare şi reversibile”, a ameninţat miercuri un purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell.
”Nu este vorba despre sancţiuni, ci despre măsuri restrictive”, a subliniat el.
Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei europene a recunoscut însă că o suspendare a susţinerii financiare a UE este în discuţie.
”O serie de măsuri au fost propuse statelor membre (UE) şi sunt discutate”, a anunţkat el fără să facă alte precizări.
O reuniune a miniştrilor de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene (UE) este programată la 26 iunie, la Luxemburg.
Violenţe au izbucnit, la începutul lui iunie, în nordul Kosovo, la instalarea de către Guvernul kosovar a unor primari de origine albaneză în patru oraşe situate în nordul Kosovo, în urma unor alegeri municipale larg boicotate de către etnici sârbi.
Aproximativ 30 de militari din cadrul Forţei NATO în Kosovo (KFOR) au fost răniţi în ciocniri între manifestanţi din comunităţile sârnă şi albaneză.
Albin Kurti, care a fost somat să acţioneze, a prezentat un plan în cinci puncte menit să angajeze o dezescaladare - care prevede inclusiv organizarea unor noi alegeri municipale în cele patru oraşe contestate.
El cere o reluare ”imediată” a negocierilor cu Serbia sub egida UE.
Însă ciocnirile au continuat.
Serbia, susţinită de aliatele sale Rusia şi China, nu a recunocut niciodată independenţa proclamată de Kosovo - o ţară pe care o consideră în continuare provincia sa de sud în 2008, la un deceniu după un război sângeros între forţe sârbe şi rebeli separatişti albanezi.
Aproximativ 120.000 de etnici sârbi locuiesc în Kosovo, dintre care o treime în nordul ţării, cu o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, majoritatea de etnie albaneză.
Minoritatea etnică sârbă a rămas larg loială Belgradului şi refuză să recunoască suveranitatea Priştinei.