Augustin Lazăr: "Nu există niciun motiv de revocare a lui Kovesi. Inculpații își joacă ultima șansă"

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 22 Februarie 2018 11:51
Categorie: Actualitate
Augustin Lazăr

Procurorul general al României Augustin Lazăr afirmă că nu există niciun motiv întemeiat de revocare a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

"Trebuie să ştim că în acest context intern sensibil privind modificarea legilor Justiţiei, privind apropierea de finalizare a unor dosare importante, care privesc persoane cu activitate publică, mai ales DNA, dar şi DIICOT sunt structuri care sunt expuse şi care sunt cele criticate, mai ales prin conducătorii lor. Nu există niciun fel de motiv întemeiat de revocare a procurorului şef DNA, care lucrează în mod clar în cadrul legii", a declarat Augustin Lazăr pentru RFI.

Cu privire la activitatea Laurei Codruţei Kovesi, Lazăr a precizat că poziţia pe care o ocupă procurorul-şef al DNA este foarte expusă, fiind "vârful de lance al Ministerului Public în lupta împotriva corupţiei" şi din această cauză toate criticile care sunt formulate se îndreaptă către conducerea acestei structuri. El a adăugat că rapoartele MCV arată că activitatea DNA a fost apreciată ca fiind una cu performanţe la nivel european în ultimii ani, fiindcă au demonstrat profesionalismul de a instrumenta dosare cu persoane cu activitate publică.

El a afirmat că activitatea conducerii DNA este în mod clar una performantă.

"Noi putem să înţelegem şi emoţiile şi criticile aduse de persoanele care pretind că nu au avut parte de un proces echitabil, că s-au folosit probe care nu au fost obţinute în condiţiile legii, acestea sunt apărări pe care şi le fac toţi inculpaţii, dar observăm că inculpaţi cu resurse, persoane care au resurse materiale considerabile şi care sunt chemate să răspundă pentru faptele lor au capacitatea de a se exprima public prin show-uri tv, prin care doresc să producă o anumită emoţie şi să influenţeze oarecum pe cei care ar trebui să soluţioneze dosarele. Sunt dosare care se apropie de a fi judecate la prima instanţă, altele în apel şi vor rămâne hotărârile definitive. Ei îşi încearcă ultima şansă. Prin urmare, activitatea conducerii DNA este în mod clar una performantă. Ei au fost foarte eficace, de aceea sunt şi foarte criticaţi. Dacă s-ar fi uitat la ceea ce spuneau inculpaţii şi la maniera lor de apărare, aşa cum o fac în show-rile mediatice, nu am mai fi obţinut niciun fel de rezultate în sensul dorit de legea penală. Adică, cei care au comis fapte să răspundă potrivit faptelor lor şi să se atingă scopul legii penale pentru a preveni comiterea altor fapte de corupţie în viitor, fiindcă aceasta ne-o dorim cu toţii", a spus Lazăr.

Întrebat dacă îi reproşează ceva şefei DNA, în condiţiile în care Laura Codruţa Kovesi a fost acuzată de lipsă de transparenţă, Augustin Lazăr a răspuns: "Transparenţa Ministerului Public este limitată între anumite repere. Noi desfăşurăm o activitate de urmărire penală, noi nu facem show mediatic, să ne explicăm noi toată ziua, să fim la televizor, să explicăm de ce a fost prins X sau Y în flagrant şi că mijloacele, probele care au fost folosite sunt într-adevăr cele legale. Se presupune că noi lucrăm legal, iar judecătorul care vine şi verifică orice plângere făcută de cel în cauză este cel care are competenţa să decidă dacă proba este legal obţinută sau s-o înlăture din cadrul procesual penal. Aceasta nu trebuie s-o facă procurorul şef al Direcţiei sau procurorul şef de secţie sau procurorul general, să explice la fiecare caz în parte că probele au fost obţinute legal. Prin urmare, nu e nevoie şi în condiţii normale nu ar trebui ca liderii Ministerului Public să iasă atât de des şi să contribuie la ceea ce se numeşte judiciarizarea vieţi publice, să explice de ce procurorul aplică legea".

Tudorel Toader urmează să prezinte joi, la ora 18,00, la Ministerul Justiţiei, conţinutul şi concluziile raportului cu privire la activitatea managerială a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Augustin Lazăr Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Tudorel Toader vrea revocarea lui Kovesi din funcția de procuror șef al DNA. ”Acte și fapte de netolerat”
Tudorel Toader vrea revocarea lui Kovesi din funcția de procuror șef al DNA. ”Acte și fapte de netolerat”
DNA cere o pedeapsă maximă de 12 ani închisoare pentru Viorel Hrebenciuc
DNA cere o pedeapsă maximă de 12 ani închisoare pentru Viorel Hrebenciuc
Percheziţii DNA la Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi” din Iași
Percheziţii DNA la Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi” din Iași
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident cluj
Impactul dintre două mașini, surprins cu o cameră de bord. Manevra unui șofer
A supraviețuit miraculos, după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri. Cum a fost găsit
Cascadoriile făcute de câțiva hoți români, pentru a goli un TIR aflat în mers. VIDEO
CSAT se reuneşte. Plan de înzestrare a Armatei pentru perioada 2019 - 2028
Descoperirea poliției din Galați într-un autoturism
Accident grav după ce o șoferiță s-a aplecat să aranjeze ceva sub volan
accident urs
O maşină a lovit un urs pe Drumul Judeţean 106, în județul Sibiu. VIDEO
Pizzerii închise la Constanța, după ce au fost descoperite ingrediente expirate
Un bărbat din Neamț și-a pierdut viața, după ce a căzut un copac peste el
Cât trebuie să scoată din buzunar românii pentru o cină de Crăciun pregătită la restaurant
Imagini cu noi victime ale drogului ”zombie”. Nu există tratament pentru dependența lor
Pesta porcină: oamenii își omoară animalele înainte să o facă inspectorii sau boala