Procurorii au inceput urmarirea penala in cazul voturilor din diaspora. Cine sunt persoanele vizate
Dupa cat au patimit miile de romani care n-au putut vota in strainatate, procurorii au inceput urmarirea penala pentru verificarea modului in care au fost organizate sectiile de votare din diaspora.
Ei fac cercetari pentru o eventuala infractiune de impiedicare a exercitarii dreptului la vot pedepsita cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. Sunt vizati cei care s-au ocupat de organizarea alegerilor peste granita, alegeri care s-au incheiat in haos si in primul tur si in al doilea.
Zeci de plangeri de la romanii din diaspora au fost inregistrate la parchetul general. Oamenii reclamau ca au fost impiedicati sa voteze si ca usile sectiilor s-au inchis in fata lor chiar daca au stat si 8 ore la coada.
Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei: "Dosarele au fost inregistrate in evidentele noastre dupa primul tur de alegeri. S-a inceput urmarirea penala cu privire la fapta. Pentru infractiunile de impiedicare, abuz, neglijenta."
Vor fi chemati la audieri cei doi ministri de Externe, Titus Corlatean si Teodor Melescanu. Primul a raspuns cu functia pentru modul in care au decurs alegerile in turul unu. El a demisionat dupa ce i s-a cerut sa aiba grija ca toti romanii din diaspora sa voteze la turul doi.
Titus Corlatean, ministrul demisionar al Afacerilor Externe: "Nu accept sa incalc legea."
Al doilea vizat de ancheta procurorilor va fi Teodor Melescanu, cel care a preluat mandatul de ministru de Externe. Nici el nu a suplimentat numarul sectiilor de vot pentru turul 2.
Teodor Melescanu:"Nu este nimeni vinovat, prevederile legale..."
Sectiile de vot au fost in ambasade si consulate, in cele mai multe cazuri, iar cei care au raspuns de ele au fost diplomatii.
Traian Basescu: "As vrea ca romanii sa stie ca ambasadorii au informat corect asupra nevoii de marire a numarului de sectii de votare, de crestere a capacitatii de primire a cetatenilor care doresc sa-si exprime dorinta de vot."
Pe lista procurorilor se vor afla si reprezentantii BEC. Acestia au sustinut ca se poate mari numarul sectiilor de vot intre cele doua tururi.
Presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie spune insa ca raspunderea s-ar afla chiar la nivelul conducerii guvernului.
"Strict pe lege, se putea da o ordonanta de urgenta a Guvernului pentru infiintarea unor noi sectii de votare in turul al doilea.", a declarat Livia Stanciu, presedintele ICCJ, pentru Mediafax.
Deocamdata, urmarirea penala este in rem, adica impotriva situatiei generale, fara ca procurorii sa identifice un responsabil.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, alegeri prezidentiale, justitie, diaspora, tiberiu nitu,
Dată publicare:
20-11-2014 09:10