Procurorii cer STS declasificarea convorbirilor prin 112 in cazul accidentului aviatic din Apuseni
Procurorii Sectiei parchetelor militare din PICCJ au cerut STS declasificarea convorbirilor efectuate prin 112 in ziua producerii accidentului aviatic din Apuseni, precum si relatii privind tehnicile de localizare a apelantilor acestui serviciu.
Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), anchetatorii au mai solicitat, de la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), relatii privind modalitatea tehnica in care furnizorii de servicii publice de telefonie asigura preluarea apelului la serviciul de urgenta 112 si faciliteaza localizarea acestor apeluri de catre SNUAU 112.
De asemenea, procurorii au inaintat o cerere la Institutul de Medicina Legala Cluj-Napoca, cu privire la avizarea raportului de constatare medico-legala in cazul Aurei Ion. "Au fost solicitate de la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii documentele prezentate in sedinta din data de 2 februarie 2014 privind accidentul aviatic, documente care au fost obtinute si analizate. De la Scoala Superioara de Aviatie Civila s-au primit inregistrarile video ale aeronavei din momentele anterioare decolarii", se mai arata intr-un comunicat de marti al PICCJ.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit sursei citate, in cazul accidentului aviatic produs la 20 ianuarie in Muntii Apuseni, echipa de procurori din cadrul Sectiei parchetelor militare a audiat, in perioada 17 - 21 martie, noua persoane, respectiv martori si parti civile. Parintii si sora Aurei Ion au fost, in 21 martie, la PICCJ, unde au dat declaratii in ancheta privind accientul din Apuseni, iar procurorii le-au pus la dispozitie dosarul.
Familia Aurei Ion, studenta la Medicina decedata in ianuarie, in accidentul aviatic din Apuseni, s-a constituit parte civila in dosar, nestabilind deocamdata suma pe care o va solicita ca daune morale, au declarat oficiali din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata in accidentul aviatic produs in 20 ianuarie, in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba. In accident au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sfanta Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.
Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral. Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari care au durat aproximativ cinci ore si la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Muntii Apuseni si localnici.
Cercetarile in dosarul accidentului din Apuseni sunt efectuate de procurorii militari din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia si-a declinat competenta, in 4 februarie, din cauza ca trebuie audiate persoane din institutii centrale ale statului cu atributii in gestionarea situatiilor de urgenta.