Dosar penal in cazul Sectiei de Arsi de la Floreasca. Lunga lista de nereguli gasita de corpul de control al premierului
S-a deschis dosar penal in cazul Sectiei de Arsi de la Spitalul Floreasca. Procurorii au inceput urmarirea penala in REM, in urma neregulilor sesizate in raportul Corpului de Control al Ministerului Sanatatii.
Organizarea licitatiei, achizitionarea echipamentelor si faptul ca exista procese verbale de receptie desi sectia nu functioneaza sunt doar cateva dintre probleme. Scandalurile din sanatate au provocat si reactia Consiliului Suprem de Aparare a tarii care a luat astazi mai multe masuri.
Masura a fost luata dupa ce Corpul de Control al Guvernului a sesizat parchetul. Contractul pentru deschiderea Sectiei de Arsi de la Spitalul de Urgenta este un model tipic romanesc. Investitii de milioane de lei facute fara nicio strategie de care sa beneficieze pacientul.
Printre exemple, putem enumera cumpararea unei camere barice, necesara in tratarea persoanelor care au suferit arsuri grave. Abia dupa ce este cumparata, se descopera ca ea nu este compatibila cu sistemul de oxigen al spitalului, deci trebuie modificat cel din urma.
38 de milioane de lei a costat Sectia de Arsi de la Spitalul Floreasca. Cele 54 de echipamente medicale au fost cumparate de la SC Gemedica SRL, singura firma care si-a prezentat oferta dupa ce in caietul de sarcini s-a cerut ca atribuirea sa se faca intr-un sigur lot.
Surprinzator sau nu, cat a cerut firma pentru echipamente, atat vroia si spitalul sa ofere. Asta cu toate ca, noteaza corpul de control, pretul nu a fost stabilit in baza unei analize de piata si nici dupa ce au fost consultate oferte de la mai multi producatori''
Profesorul Ioan Lascar, seful sectiei de arsi, a declarat ca ''punerea efectiva in functiune nu a fost posibila din motive tehnice, respectiv nu exista posibilitatea de a alimenta cu oxigen (...) La recomandarea conducerii am acceptat sa semnez procesul verbal pentru a acorda posibilitatea electuarii platii catre furnizor''
Adica a fost cumparat un aparat care nu era compatibil cu echipamentele spitalului si , desi contractul obliga firma sa puna in functiuna aparatul inainte sa primeasca banii, asta nu s-a intamplat nici pana in prezent. Contactat telefonic, medicul a spus ca nu vrea sa comenteze subiectul.
Acest caz este doar unul dintre multele care au iscat scandaluri vineri in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii unde s-a decis sa se intocmeasca un set nou de reguli in ceea ce priveste punerea pe piata a biocidelor, dar si combaterea infectiilor nosocomiale din spitale sau pregatirea personalului medical.
Klaus Iohannis: Am convenit crearea unui mecanism de raportare, informare si control, nu e nevoie doar de norme mai exigente, ci si un control mai ruguros. Guvernul va prezenta CSAT trimestrial infomari cu privire la sistemul de sanatate publica
Presedintele a precizat ca in Romania va fi dezvoltata o retea de laboratoare acreditate care vor putea analiza inclusiv solutiile dezinfectante.
In incercarea de a acoperi aceste nereguli, sectia a fost inaguruata de vreo trei ori in ultmul an, insa nu este functionala nici in acet moment. Toate aceste nereguli dar si multe altele, fac acum obiectul unui dosar penal in care deocamdata, nimeni nu a fost acuzat direct.
Sursa: Pro TV
Etichete: dosar penal, urmărire penală, spitalul floreasca,
Dată publicare:
27-05-2016 13:16