Procesul de adopție s-a simplificat. Mamă: „Are un ușor retard, dar se va recupera”
Părinţii care adoptă un copil ar urma primească un stimulent financiar de la stat de cel puţin 600 de lei pe lună.
Măsură este cuprinsă în proiectul de modificare a Legii Adopţiei, care va scurta şi procedurile, astfel încât cei mici, să ajungă mai repede la nouă familie. De exemplu, autorităţile nu vor mai căuta rudele de până la gradul al patrulea înainte să declare un copil adoptabil, aşa cum se întâmplă acum.
Mamă: „Îmi pupă mâna, piciorul. Ce nimerește. Ochiul, părul. Cred că nici copilul tău dacă l-ai naște nu ar fi atât de lipicios.”
Iulia Radu şi soţul ei au adoptat în iulie o fetiţă de 3 ani şi jumătate. În ciuda dificultăţilor, şi-au dorit un copil greu adoptabil, ca să îl poată ajuta.
Iulia Radu, mamă: „Ea are un ușor retard, dar se va recupera. Noi nu am fost dispuși să așteptăm, că se așteaptă și patru ani și cinci ani și șase ani.”
Familia Radu a primit acum doar o indemnizaţie de adaptare de 1.900 de lei. Conform noii legi, însă, o familie care adopta un copil va primi lunar 600 de lei, dacă cel mic are între 3 şi 6 ani sau un handicap uşor sau sunt doi fraţi adoptaţi.
Indemnizaţia ajunge la 900 de lei, dacă e vorba de un copil de peste 7 ani, handicap grav ori sunt trei fraţi adoptaţi. Iar suma creşte cu 25% dacă două dintre condiţiile de mai sus sunt îndeplinite şi cu 50% dacă sunt trei condiţii îndeplinite.
Andreas Novacovici: „Sperăm ca statul român să implementeze acel mecanism de monitorizare post-adopție, astfel încât copiii să nu aibă de suferit ulterior.”
În plus, procesul de adopţie va dura mai puţin, pentru că autorităţile nu vor mai fi nevoite să caute rudele de până la gradul al patrulea, că acum. Părinţii naturali trebuie să întrebe rudele în cel mult un an de când copilul intra în sistemul de protecţie. Dacă nu apar doritori, este considerat automat adoptabil.
Mihaela Ungureanu: „O responsabilizare a părintelui, pentru că de multe ori sunt situații în care părinții, la modul declarativ,
afirmă că își doresc într-un viitor reintegrarea copilului, însă în mod concret nu fac niciun demers.”
Potrivit proiectului, atestatul care confirmă că părinţii doritori pot adopta va avea o valabilitate de cinci ani, nu doi, că acum. Iar acte precum certificatul de căsătorie sau de naştere nu mai trebuie legalizate.
Propunerile de modificare a legii au fost deja avizate de Consiliul Economic şi Social şi urmează să fie aprobate în şedinţa de Guvern. Anul trecut, doar 1200 de copii au fost adoptaţi în toată ţara.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!