Care sunt cei mai problematici angajați: „Ar vrea să devină direct manageri”
Doar 1 din 10 patroni și-ar păstra toți angajații dacă ar fi să-i evalueze în funcție de eficiența muncii, potrivit unui studiu recent.
Cei mai problematici sunt cei din generația Z, adică tinerii până în 23 de ani. Sunt caracterizați că fiind nerăbdători, instabili și cu așteptări prea mari. La polul opus sunt însă cei din generația de până în 39 de ani.
Teofil este managerul unui lanț de cafenele din Iași și are 30 de angajați. Majoritatea fac parte din generația millennials.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Teofil Bozbiciu, manager firmă: „Recrutarea e tot din generația tânără, sub 23. Din 100%, rămân doar 5%. Cu cei tineri trebuie să ai mai multă răbdare, să investești în ei, nu sunt la fel de statornici, dar au mai multe variante. Pentru ei libertatea de a găsi un job este foarte mare și așa apare migrarea lor. Le lipsește răbdarea, ar vrea să devină direct manageri, șefi de echipă, dar lipsa de experiență își spune cuvântul.”
Ionela Mihăilă, angajată, 26 ani: „Am constatat în ultimii 4-5 ani, faptul că cei mai tineri decât noi nu mai sunt așa de responsabili și implicați. De luni merg la lucru și sunt trup și suflet. Sunt selectivi și din punct de vedere salarial.”
Și managerul unei firme de IT povestește că angajații din generația millenials sunt mai echilibrați, în comparație cu tinerii din generația Z.
Sincron Ciprian Diaconașu, vice president engineering firma IT: „Generația millennials sunt cei care au făcut față unei tranziții, de la o generație mai tradițională, mai muncitorească, e esențial să avem în fiecare echipa 1-2 persoane din această generație”.
Ionuț are 24 de ani, a terminat Facultatea de informatică din Cluj, iar acum s-a angajat.
Ionuț Incau: „Ce te interesează în acest moment la un job? Să am o echipa cu care să pot colabora și colegii să fie foarte faini și să fie challenging, să nu faci tot timpul același lucru.”
Potrivit unui studiu BestJobs, la care au participat peste 200 de companii din toată țara, aproape 28% dintre cei care au răspuns spun că cea mai mare problemă a tinerilor este lipsa loialității față de angajator. Cei din generația Z vor salarii prea mari și nu reușesc să se adapteze.