Problema abandonului animalelor capătă o nouă amploare. Câinii adoptați sunt readuși în adăposturi
Fenomenul abandonării animalelor de companie a căpătat amploare, mai ales după pandemie, iar padocurile din Iași, de exemplu, au ajuns neîncăpătoare.
Pe lângă pisicile sau câinii fără stăpân, strânşi de pe străzi, medicii veterinari se confruntă și cu o altă problemă. Câinii adoptați sunt readuși în adăpost, la câteva luni după ce au fost scoși din cuști, alintați și preluaţi de familii. În criza economică actuală, numărul adopțiilor a scăzut drastic, spun şi membrii ONG-urilor care fac eforturi uriaşe să îngrijească sute de vieţuitoare.
În mai puțin de o lună de zile, alți peste 30 de câini au fost returnați padocului, după ce, anterior, au fost adoptați de oameni entuziasmați că vor avea un companion. Mulţi susţin că nu își mai permit financiar să crească un câine, din cauza majorării prețurilor la mâncare și eventuale tratamente, vaccinări sau deparazitări.
Anca Tărăboanță, medic veterinar padoc Tomești: „Cel mai tare mă doare sufletul pentru câinii care o viață au avut proprietar. Motivele sunt diferite, dar cel mai frecvent este că a fost câinele părinților și nu îl mai pot ține. Nu vă pot spune ce clipe trăiesc câinii ăia, că sunt lăsați sau privirea omului când pleacă și se uită după el. E dureros”.
În padocul din Tomești sunt peste 1200 de căței strânși de pe străzi sau abandonați de proprietari în diverse locuri. Și la adăpostul din comuna Miroslava, peste 200 de câini își așteaptă stăpânul. Soarta părea să fie mai blândă cu cel puțin 10 blănoși, dar, la scurt timp după ce au fost adoptați și microcipați, au fost abandonați la poarta padocului.
Georgiana Olaru, administrator padoc Miroslava: „De multe ori, oamenii încearcă să inventeze motive, ne dăm seama că nu sunt cele reale, dar îi acceptăm înapoi, pentru că avem posibilitatea să avem grijă de ei și să le oferim un cămin, nu să fie lăsați pe stradă și să se descurce așa cum pot”.
Lunar, de pe străzile Iașiului sunt strânsi peste 150 de pisici și câini abandonați, cu 30% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Ajunși în padoc, patrupedele sunt sterlizate.