Pro-europenii și-au adjudecat alegerile locale din Republica Moldova. Partidul Maiei Sandu are o treime din consiliile locale
Alegerile locale din Republica Moldova au fost marcate de opțiuni majoritar pro-europene, în multe dintre consiliile municipale ieșind căștigător partidul președintei Maia Sandu.
După turul doi de scrutin de duminică, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al preşedintei Maia Sandu controlează puţin peste o treime din cele aproape 900 de consilii din ţară, un rezultat pe care partidul îl consideră un succes, transmite Reuters, citat de news.ro.
Preşedinta Maia Sandu avertizase înainte de alegeri că forţele pro-ruse din ţară, în special oligarhul fugar Ilan Şor, au trimis bani în Moldova pentru a "cumpăra" alegătorii. Aliaţilor lui Şor li s-a interzis să candideze cu două zile înainte de primul tur, iar acesta, aflat în exil în Israel, s-a plâns că această decizie l-a costat succesul electoral.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Alegătorii din cel de-al doilea oraş din Moldova, Bălţi, au ales ca primar un reprezentant al „Partidului nostru”, un grup care care cere ca Moldova să cultive legături favorabile cu toţi vecinii săi. Aleksandr Petkov l-a învins pe rivalul din partea Partidului Socialist, favorabil Rusiei.
Alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Ungheni au fost câştigate de candidatul independent Vitalie Vrabie, în defavoarea reprezentantului PAS.
De asemenea, un independent a câştigat în Comrat, capitala regiunii autonome Găgăuzia, din sudul ţării, unde alegerile regionale din mai fuseseră câştigate de Evghenia Guţul, din partidul lui Şor.
Iar în Călăraşi, oraş din centrul ţării, un candidat PAS va conduce acum consiliul local.
Ion Ceban, care a candidat sub sigla unui partid fondat de el, după ce anterior fusese ales din partea socialişilor, a fost reales primar al capitalei Chişinău, încă din primul tur de scurtin. Susţinătorii preşedintei Maia Sandu sugerează că acesta ar putea avea simpatii pro-ruse, deşi în ultimul timp şi-a schimbat discursul politic faţă de momentul în care a fost ales în primul mandat.
Localitățile proruse vor primi bani mai puțini
Unul dintre aliaţii preşedintei Maia Sandu a avertizat zonele care i-au susţinut pe oponenţii săi că vor primi mai puţine fonduri publice. Igor Grosu, preşedintele parlamentului moldovean, a declarat că acele zone care au revenit la consilii ostile iniţiativelor proeuropene ale Maiei Sandu riscă să nu primească nimic din finanţările generoase oferite în ultimii trei ani de Uniunea Europeană. „Cei care au votat pentru reprezentanţii bandiţilor şi ai acelor ţări care nu ne doresc binele vor purta răspunderea pentru alegerea lor", a declarat el la Vocea Basarabiei. „Acele localităţi care au votat pentru primari cu viziuni clar pro-europene vor fi primele care vor beneficia de sprijinul venit din partea ţărilor Uniunii Europene", a asigurat Igor Grosu.
Ilan Şor a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru participarea sa la o fraudă bancară uriaşă. Un partid care îi purta numele a fost ulterior scos în afara legii de către Curtea Constituţională. Susţinătorilor lui Şor li s-a interzis să candideze sub sigla unui alt partid, din motive de securitate, cu două zile înainte de turul întâi al alegerilor, inclusiv Arinei Corşicova, candidata sa vedetă din Bălţi.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a declarat într-un raport, după primul tur de scrutin, că decizia de interzicere a unor candidaţi a „limitat alegerea alegătorilor şi a dus la curse necompetitive în unele localităţi mai mici".