Prioritatile stabilite de Dacian Ciolos pentru noul sau Guvern: "Birocratia e prea mare, sufoca mediul privat"

×
Codul embed a fost copiat

Mediul privat de afaceri are nevoie de o birocratie care sa nu-l sugrume, iar lupta impotriva coruptiei trebuie sa continue, a apreciat premierul Dacian Ciolos, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati.

Dacian Ciolos apreciaza ca Romania va ajunge pana la sfarsitul anului la aproximativ 70% absorbtie a fondurilor europene structurale, de la 60%, cat este cifra in prezent.

Premierul a facut referire la mai multe controverse care s-au iscat de la numirea sa in functie, printre care faptul ca nu si-a facut cruce la juramantul de investitura sau poza de grup a Guvernului, in care femeile au fost plasate in spate.

Sinteza declaratiilor:

► Despre lupta anticoruptie:

Citește și
Dacian Ciolos
Dacian Ciolos despre sponsorizarile de la ISU: Derapaje, nu sunt un lucru normal
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Este unul din elementele de schimbare pentru societate. In privinta administratiei, e nevoie de oameni competenti si e nevoie de dispozitive care sa nu mai permita coruptia, nici macar in mica masura."

► Despre pregatirea comandamentului de iarna:

"Am cerut ministrilor de Interne, de Transporturi, sa fie pregatiti pentru iarna. Nu e suficient sa se ia decizii si sa se bata cu pumnul in masa la nivel central, e nevoie ca si la nivel local sa se faca lucruri. Vreau sa vad cum putem sa amelioram pregatirea pentru iarna, dar vreau sa transmit semnalul ca depinde si de autoritatile locale."

► Despre declaratiile de integritate semnate de ministrii:

"Ministrii au semnat declaratiile de integritate la recomandarea mea. Criteriile au fost stabilite de 35 de ONG-uri. Cred ca e important sa dam semnalul de la varful Guvernului ca toti cei din administratie trebuie sa respecte aceste criterii."

► Despre noul minister al Consultarilor Publice:

"Ministerul Consultarilor Publice nu e functional din prima zi. Doamna Violeta Alexandru are cea mai grea sarcina din tot guvernul: nu are inca un cadru legislativ, nu are un aparat administrativ, trebuie sa creeze de la zero o noua structura."

► Despre absorbtia fondurilor UE:

"Suntem acum cam la 60% pe fondurile structuale si ceva mai mult la fondurile din agricultura, vom ajunge la circa 70% pe fondurile structurale."

► Despre schimbarea ceruta la proteste:

"Nu trebuie numai sa lasam binele sa castige, ci sa ajutam sa se intample. Este important ca energia vointei schimbarii sa se transforme din energie de protest in energie de constructie. E important si protestul. Pe de alta parte, este important sa intelegem ca este un proces colectiv schimbarea asta, nu este suficient sa aiba loc schimbarea la varf, daca nu ne schimbam la baza. Degeaba ne plangem de un Parlament, noi l-am ales si oamenii de acolo pe buna dreptate spun: eu reprezint niste oameni in teritoriu care m-au ales, care au dat un vot pentru mine. Cand o parte din societate vrea schimbare, nu este suficient, daca nu ne mobilizam si fiecare sa-si faca treaba acolo unde este."

► Despre pozitia si rolul Romaniei in Uniunea Europeana:

"Am vazut mesajul in ultima vreme ca Ciolos a fost pus premier de oculta internationala. Daca mai prind asemenea declaratii, inseamna ca ultimii 7-8 trecuti de la aderare au trecut degeaba. Romania e parte a UE si nu anexa a UE. Trebuie sa ne intarim pozitia in UE, Romania are voturi in UE. E important sa intelegem ca daca am vrut sa facem parte din UE, motivul e ca am vrut sa mergem intr-o anumita directie. Daca ceva nu ne convine in UE, avem instrumente sa schimbam aceste lucruri."

► Despre religie

"Eu sunt crestin-ortodox. Bunica m-a invatat sa ma rog, dar sunt lucruri de care nu vreau sa fac tapaj. Credinta nu este cea pe care o afisezi cand vrei sa profiti politic, e ceva ce porti in suflet, care iti da tarie."

►Despre sotia sa

"Pentru ca sunt niste reguli de integritate la Comisia Europeana, am fost in situatia in care si eu, si sotia, avand aceeasi profesie, ca sa nu fie conflict de interese, nu a putut sa lucreze in domeniul in care s-a pregatit, asa ca si-a activat o pasiune mai veche, s-a apucat de muzica. Stiu ca pentru ea a fost un sacrificiu, dar ce am facut pana acum, am facut impreuna."

► Despre poza de grup a Guvernului:

"Si pe mine m-a deranjat, nu mi-am dat seama cand s-a facut poza. Regula de protocol, de aranjare a ministerelor care le-a dus pe doamne in spate. Mi s-a explicat ca ministerele se pun in ordine alfabetica, asa ca s-a intamplat ca doamnele sa fie in spate. O sa refacem poza, dincolo de orice regula de protocol. Oamenii care au facut aceasta observatie au avut dreptate."

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Masura luata de Dacian Ciolos, in urma atentatelor din Paris.
Masura luata de Dacian Ciolos, in urma atentatelor din Paris. "Este bine sa fim pregatiti"

Planul de actiuni sectoriale va fi finalizat si depus la Parlament impreuna cu bugetul pe anul 2016, a declarat prim-ministrul Dacian Ciolos sambata, intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria.

Dacian Ciolos despre sponsorizarile de la ISU: Derapaje, nu sunt un lucru normal
Dacian Ciolos despre sponsorizarile de la ISU: Derapaje, nu sunt un lucru normal

Premierul Dacian Ciolos considera ca sponsorizarile de la ISU reprezinta "derapaje" care exista si in alte institutii si a precizat ca le-a cerut ministrilor sa ia masurile pe care le considera de cuviinta.

Romania, pe ultima suta de metri cu fondurile europene. Solutiile gasite de Ciolos pentru a pierde cat mai putini bani
Romania, pe ultima suta de metri cu fondurile europene. Solutiile gasite de Ciolos pentru a pierde cat mai putini bani

Premierul Dacian Ciolos vrea sa aduca experti si consilieri din strainatate care sa lucreze cu romanii din institutiile subordonate guvernului. Spera astfel sa apara un suflu nou si sa imbunatateasca absorbtia fondurilor europene.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.