Cum a fost prins Prințul Paul al României în Malta. Momentul în care a fost reținut. VIDEO
Fugar de aproape patru ani, după ce a fost condamnat definitiv pentru corupție, Prințul Paul al României a fost capturat în Malta.
Nepotul Regelui Carol al doilea era în vacanță cu soția lui, Prințesa Lia și credea că după ce Franța a refuzat să îl trimită în țară, la închisoare, se poate plimba prin Europa fără nicio problemă. Paul al României a fost arestat, iar judecătorii din Malta urmează să decidă dacă vor accepta să-l predea autorităților române, pe baza mandatului european de arestare, emis pe numele lui după condamnare.
Prințul Paul era în vacanță în Malta, la St. Julian, împreună cu soția lui, Prințesa Lia, când polițiști în civil l-au oprit în fața resortului în care era cazat și l-au reținut.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Chestor de poliție Benone Matei, șeful Poliției Române: „A avut loc un schimb de informații cu poliția din Malta, în urma informațiilor transmise de polițiștii români, persoana pe care ați menționat-o a fost localizată într-un resort. Poliția Română l-a localizat și a transmis informații în timp real colegilor din Malta”.
După reținere, Prințul Paul a fost dus în fața unui judecător pentru demararea procedurii de aplicare a mandatului european de arestare emis pe numele său încă din decembrie 2020. Atunci a fost condamnat definitiv la 3 ani și patru luni de închisoare pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu în dosarul Ferma Băneasa.
Florin Ghiulbenghian, prieten de familie: „Paul are o inocență și la această vârstă, soră cu lipsa oricărui instinct de conservare. Asta se vede în procesele pe care le-a derulat, inclusiv în cel pe care l-a pierdut. Excursia lui în Malta și poate și în alte țări este pur și simplu urmare sfaturilor avocaților francezi care i-au spus nu vei putea fi extrădat în România ținând cont de decizia instantelor franceze”.
Prințul Paul s-a opus predării autorităților din România spunând că a fost condamnat pe nedrept și că justiția framnceză i-a dat dreptate într-un demers similar. Acum doi ani, Paul fusese arestat la Paris însă judecătorii au refuzat să pună în aplicare mandatul european pe motiv că unul dintre judecătorii care l-au condamnat nu ar fi depus jurământul. Decizia de refuz a rămas definitivă după ce procurorii francezi ar fi uitat să motiveze calea de atac.
Instanța malteză i-a respins apărarea și a decis să îl aresteze provizoriu. Judecătorul i-a respins inclusiv cererea de eliberare pe cauțiune.
Localizat de polițiștii români și capturat de cei maltezi, Prințul Paul Philippe al României depinde de-acum de judecătorii din statul în care și-a încheiat vacanța în cătușe. Și ca să fie siguri că nu vor repeta episodul francez, oficialii ministerului Justiției de la București au declarat că vor face tot ceea ce este necesar pentru a convinge jduiecătorii de acolo să pună în executare mandatul european de arestare. Vor trimite inclusiv dovezi legate de condițiile în care nepotul regelui Carol al II-lea se va bucura într-o închisoare românească.