Primul oraș din România care introduce plata cu cardul în piețe. ”Acum nu mai e greu”
Sibiul este primul oraș care introduce plata cu cardul în piețe. Autoritățile speră astfel să atragă și clienții mai tineri, obișnuiți să meargă la supermarket, fără bani în buzunar.
Pentru început, 30 de tarabe au primit POS-uri, iar țăranii au fost învățați să le folosească, însă proiectul va fi extins, și în alte orașe.
”Acum nu mai e greu, dacă e ea lângă mine, nu mai e greu. Dar învăţăm cu ajutor, e mai bine”, spune o bătrână.
Mariana vine în piaţa Cibin din Sibiu de ani buni cu roşii din Izbiceni, judeţul Olt. Nu prea mai vede bine, dar cu răbdare şi ochelarii potriviţi, va învăţa să folosească POS-ul.
Reporter: Aţi priceput?
Mariana Degeratu, producător Izbicel Olt: Am învăţat, am nepoata şi mă învaţă, până mai învăţăm.
"Este sincer cea mai bună idee din ultima perioadă, pentru pieţe. Pentru că în supermarketuri se întâmplă asta şi e bine şi ne ajută şi pe noi în vânzări”, a spus Maria Degeratu, producător.
”Să dau restul la 100 de lei, la cineva de la care am încasat 15 lei, pierd timp. Pe când cu cardul, în 2 minute a intrat banul, îşi ia omul plăsuţa şi a plecat”, spune Ion Almocanu, procucător.
Încântaţi sunt şi clienţii care pot plăti cu cardul deocamdată pentru legume, fructe şi brânza.
"Foarte bună ideea şi merge uşor, plăteşti cu cardul. Bine gândit”, spune o clientă.
"Un pas înainte, de multe ori rămâneam cu marfă pe tarabă, clienţii nu aveau cash, era mai incomod să meargă la bancomat. Aşteptam oamenii la piaţa să plătească ca şi în supermarket dar mâncând alta marfa, de calitate”, spune Livia Voinica, producător de brânză.
"Este o modalitate prin care speram că generatile care sunt acum la maturitate înţeleg să mănânce sănătos, cauta produse bio, sănătoase să vină aici şi să şi le procure”, spune Teodor Ioan Birț, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România (AAPR).
Bancherii şi operatorii de carduri din România au observat în studiile de piaţă ca 9 din 10 adulţi din mediul urban folosesc plată cu cardul de cel puţin 2 ori pe săptămână.
„Odată ce ai instalat un POS, unui producător agricol, în momentul în care l-au văzut cei de la taraba ceealaltă, se vede că producătorul vinde mai mult, pe al doilea nu l-am convins noi, ne-a sunat el”, spune Codruț Nicolau, preprezentantul unei bănci.
Până în octombrie o sută de tarabe din Sibiu vor avea POS-uri. Iar Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România vrea să extindă acest proiect şi în alte oraşe din ţară.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!