Primul deces cauzat de gripă din acest sezon. Sfaturile medicilor pentru a ne proteja
Din păcate a fost înregistrat primul deces provocat de virusul gripal din acest sezon. Este vorba despre un bărbat de 53 de ani din judeţul Galaţi care avea şi alte complicaţii şi nu fusese vaccinat.
Primele focare de gripă au apărut în Braşov şi Bucureşti. La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute este de aproape 40.000.
De la începutul sezonului au fost confirmate 67 cazuri de gripă, dintre care 11 cu virus AH1 şi 19 cu virusul AH3.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
La muncă, în spitale sau locuri aglomerate e important să folosiţi o astfel de mască. Dacă sunteţi sănătos nu vă veţi îmbolnăvi, iar în caz contrar îi veţi proteja pe cei din jur.
De asemenea, pentru a ne feri de boli, medicii ne recomandă să respectăm normele de igienă şi, deşi sfatul pare banal - să ne spălăm des pe mâini. Temperatura în cameră ar trebui să fie între 22 şi 24 de grade Celsius, iar umiditatea până la 50%.
Importantă este şi dieta. Vitamina C, zincul, fierul şi proteinele de care avem nevoie şi care se găsesc în carne, peste, nuci, cereale şi legume nu ar trebui să lipsească din alimentaţia noastră.
Deşi perioada optimă pentru vaccinare este în lunile octombrie şi noiembrie, imunizarea încă este eficientă şi la această dată, dar trebuie să vă consultaţi cu medicul înainte de vacinare.
Diana Cimpoesu, purtător de cuvânt Spitalul Sf. Spiridon Iaşi: "Vaccinarea se face în cadrul instituţiilor sanitare sau la medicii de familie. Populaţia e bine să se vaccineze şi mai ales cei cu risc crescut, cei care au boli cronice sau vârstnici."
Adela Golea, medic Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj: "Vaccinarea dacă se mai poate în acest moment este dificil de zis şi este particular la fiecare pacient. Dacă pacientul a luat deja o formă de gripă sau a avut o viroză banală sau este în timpul unei viroze nu se mai poate vaccina."
Până la sfârşitul anului trecut au fost vaccinate antigripal aproape 1,2 milioane persoane din grupele la risc, cu ser distribuit de Ministerul Sănătăţii.
Conform unui studiu făcut public la jumătatea lui decembrie 2018, 52% dintre români se declară pro-vaccinare, însă aproape 60% nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei iar aproape 5 la sută dintre respondenţi au spus că nu ştiau că există vaccinuri împotriva gripei.
În România, în sezonul rece 2017 - 2018, s-au înregistrat 129 de decese din cauza gripei şi peste 1.700 de îmbolnăviri.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!