Primul cimitir din Rusia pentru eroii romani de la Stalingrad. Marturia unui veteran de 99 de ani: "Mancau carne de cal"
Osemintele eroilor romani, cazuti la Stalingrad, in cea mai crunta infrangere suferita vreodata de armata noastra vor fi deshumate si ingropate in primul cimitir romanesc de pe teritorul Rusiei.
Construirea acestui loc de veci este o decizie istorica si a fost posibila, datorita tratatelor internationale, din care Romania este parte. Pe frontul care a inconjurat Stalingradul, in cel de-al Doilea Razboi Mondial, peste 150.000 de militari romani s-au prapadit, au fost raniti ori au disparut.
Lupta care avea sa schimbe soarta celui de-al Doilea Razboi Mondial a pornit de la ambitia lui Adolf Hitler de a cuceri Stalingrad, orasul care purta numele dusmanului sau.
Alaturi de armata germana, din ordinul maresalului Ion Antonescu, in noiembrie 1942, armata romana a trimis pe acest front 250.000 de oameni. Ce a urmat e cea mai dureroasa infrangere militara din istorie.
Colonelul Gheorghe Craciun s-a aflat atunci in transee. Azi, la 99 de ani, batranetea il mai lasa sa intrevada doar niste umbre, insa amintirile ii sunt la fel de vii. "In gropile alea, in transee dormeam acolo.”
A scapat cu viata dar a fost luat prizonier de razboi. Iar in lagar a stat nu mai putin de 6 ani, timp in care a fost hranit doar cu apa si grau. "Grau faramat si facut la cazan. Cam cu ala am trait 6 ani de zile. Spectrul foamei il aveam totdeauna in minte. Numai asta visam. si in somn, cand visam, visam mancare", povesteste Gheorghe Craciun.
Cei ramasi pe front in iarna lui 1942, au indurat minus 40 de grade. "Incepusera sa manance carne de cal si apa din scobiturile copitelor cailor, de acolo luau apa ca sa bea", isi aminteste veteranul.
Strategic vorbind, la Stalingrad, azi Volgograd, nemtii si aliatii lor au fost nimiciti. Numai armata romana a inregistrat 158.000 de pierderi.
In cumplita batalie de la Stalingrad, soldatii romani care luptau in transee erau nevoiti sa isi ingroape si camarazii cazuti pe front. Si pentru ca nu exista timp efectiv ca militarii sa fie inmormantati individual, in cele mai multe cazuri, cadavrele erau puse la gropi comune.
Din cifre oficiale vorbim despre 6000 de soldati romani care au pierit in acea lupta, iar osemintele lor s-ar afla in 400 de zone de pe teritoriul Rusiei.
Acestora li se adauga 16.000 de romani care au murit apoi in lagarele de detentie. Dar numarul real ar fi, de fapt, 50.000.
Romania este acum singurul stat participant pe Frontul de Est care nu are inca un cimitir militar pe teritoriul Rusiei. Pentru acest proiect, guvernul a alocat 689.000 de lei.
"Dupa finalizarea lucrarilor de constructie a acestui cimitir centralizator, in zona se vor executa lucrari de exhumari ale eroilor romani, cazuti in zona Volgograd", a explicat Ionel Talpau, directorul oficiului national pentru cultul eroilor.
"Sunt foarte multe cazuri in care cimitirele de campanie amenajate de armata romana au fost identificate in teren, in apropierea unor scoli, spitale sau efectiv locuri in care se gasesc lacuri de acumulare”, a explicat istoricul Catalin Fudulu.
Istoricii estimeaza ca in teribila lupta de la Stalingrad, care a durat 200 de zile, au pierit in total 3 milioane de oameni.