Liderii G7, inflexibili fata de Rusia si uniti contra terorismului.Obama: Putin incearca sa refaca gloria imperiului sovietic

×
Codul embed a fost copiat

Inflexibili fata de Moscova si uniti in fata terorismului. Asa s-au declarat liderii marilor puteri, cel putin in comunicatul final, la incheierea summitului G7, desfasurat in ultimele doua zile, intr-un castel din Alpii bavarezi.

Liderii occidentali doresc mentinerea sanctiunilor impotriva Moscovei pana cand Rusia lui Vladimir Putin, "va respecta integritatea Ucrainei". Daca este necesar, chiar vom inaspri aceste sanctiuni, a subliniat Angela Merkel. Comunicatul final al summitului G7 se vrea ecoul declaratiilor de fermitate ale occidentalilor la adresa lui Vladimir Putin. Iar sanctiunile ar urma sa fie mentinute pana cand Rusia va respecta suveranitatea Ucrainei. In ce-l priveste pe Putin, acesta a apelat la figuri de stil ca sa explice realtile sale cu Occidentul.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Pai daca vorbim de amante, cand ai o amanta, lucrurile stau cam asa: daca tu nu-ti asumi nicio obligatie, atunci nici nu poti pretinde nimic partenerei. Dar noi n-am privit niciodata Europa ca pe o amanta. Acum vorbesc foarte serios. I-am propus intotdeauna Europei o relatie serioasa. Numai ca acum avem impresia ca Europa prefera o relatie materialista, nu-i pasa decat de propriile interese."

In pauza discutiilor despre criza ucraineana, impasul negocierilor dintre Grecia si creditorii internationali Greciei, ori despre amenintarea jihadistilor din Statul Islamic, liderii G7 s-au relaxat la un concert de lieduri.

Barack Obama: Putin incearca sa recreeze gloria imperiului sovietic

Citește și
Vladimir Putin - Getty
Noi sanctiuni pregatite pentru Rusia la Summitul G7 din Germania. Premierul Canadei NU vrea sa stea la masa cu Putin
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Presedintele rus Vladimir Putin incearca “sa recreeze gloria imperiului sovietic” prin actiunile sale din Ucraina, a declarat luni presedintele american Barack Obama, la sfarsitul summitului G7 din Germania, relateaza DPA. “Trebuie sa continuam sa facem presiuni asupra Rusiei pentru a respecta termenii acordului de la Minsk”, a declarat el referitor la acordurile semnate de guvernul ucrainean si rebelii prorusi la sfarsitul lunii februarie.

“Daca Rusia, care actioneaza prin separatisti, isi intensifica agresiunile pe teritoriul Ucrainei”, atunci sanctiunile vor fi inasprite, a mai spus seful statului american, adaugand ca discutii asupra masurilor suplimentare care ar putea fi implementate au deja loc la “un nivel tehnic”.

El a afirmat totodata ca fortele ruse continua sa actioneze in estul Ucrainei, in pofida dezmintirilor Moscovei, iar marile puteri sunt gata sa impuna sanctiuni mult mai aspre daca va fi necesar, relateaza Reuters. “Asa cum am vazut din nou in ultimele zile, fortele ruse continua sa actioneze in estul Ucrainei, incalcand suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei”, a spus el.

“Rusia se afla in recesiune profunda. Astfel, actiunile Moscovei in Ucraina afecteaza Rusia si poporul rus”, a mai spus Obama. “Iar G7 doreste sa transmita clar faptul ca daca este necesar suntem gata sa impunem sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei”, a afirmat Barack Obama.

Merkel: Suntem pregatiti sa inasprim sanctiunile impotriva Rusiei, daca va fi necesar

Liderii G7 s-au reunit luni intr-un castel din Alpii bavarezi, pentru noi discutii. Pana acum, agenda a fost monopolizata de situatia din Ucraina, iar balanta a inclinat decisiv spre o prelungire a sanctiunilor impotriva Rusiei. Tarile din G7 sunt gata sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei "daca va fi necesar", a declarat, luni, cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, in cadrul conferintei de presa sustinute la sfarsitul noului summit al celor sapte mari puteri industriale, care s-a desfasurat in Germania, informeaza AFP.

"O ridicare a sanctiunilor este conditionata de respectarea acordurilor de la Minsk", acorduri ce vizeaza in mod concret o incetare a focului in estul Ucrainei, a spus Merkel, la castelul Elmau, din Bavaria, unde s-a desfasurat summitul, relateaza Agerpres. "Suntem preocupati de recenta intensificare a luptelor pe linia de contact. Reiteram apelul la respectarea totala a armistitiului si la retragerea armelor grele, apel lansat catre toate partile (implicate)", se mentioneaza intr-un comunicat final al G7.

Cele sapte tari membre ale grupului (Germania, Canada, SUA, Franta, Italia, Marea Britanie, Japonia) incearca sa-si afiseze fermitatea si unitatea fata de Rusia, care a fost exclusa din acest format dupa ce a anexat Crimeea, in martie 2014. Aceasta anexare a condus la adoptarea de sanctiuni de catre americani si de catre tarile din UE.

"Amintim ca durata sanctiunilor ar trebui sa fie in mod clar legata de punerea in aplicare integrala a acordurilor de la Minsk si de respectarea suveranitatii Ucrainei de catre Rusia. Aceste sanctiuni vor putea fi ridicate imediat ce Rusia isi va onora angajamentele", se subliniaza in comunicatul G7.

"Cu toate acestea, suntem tot atat de pregatiti sa luam alte masuri restrictive pentru a amplifica presiunile asupra Rusiei, in cazul in care actiunile ei o vor face necesar", adauga textul. Tarile din G7 ii cer Rusiei "sa inceteze orice sprijin transfrontalier acordat fortelor separatiste" si "sa-si exercite influenta considerabila de care dispune asupra separatistilor, pentru ca acestia sa-si onoreze in totalitate angajamentele de la Minsk".

150 de milioane de euro a costat organizarea summitului

Subiecte precum criza din Grecia, amenitarea jihdistilor din Statul Islamic sau schimbarile climatice, au primit la randul lor atentia mai marilor lumii. In timp ce Angela Merkel a fost ocupata sa isi indeplineasca rolul de gazda pentru inaltii oaspeti, sotul ei le-a acordat toata atentia doamnelor. Sotia premierului japonez, a celui canadian si cea a presedintelui Consiliului European au fost invitate la o plimbare cu trasura pe cararile marginite de padure din Alpii bavarezi. Apoi, toti patru au coborat pentru a admira de mai aproape un lac de la poalele muntilor.

In cursul diminetii de duminica, Angela Merkel i-a oferit presedintelui american o primire tipic nemteasca. Angela Merkel l-a dus pe Barack Obama in pitorescul sat Krun, unde intr-o atmosfere de petrecere, s-au bucurat de vremea frumoasa si au savurat meniul clasic nemtesc: carnati bavarezi si bere. Obama a fost plin de elogii la adresa "partenerei si prietenei" sale Angela, exprimandu-si in schimb regretul ca si-a uitat acasa costumul traditional german...

Barack Obama, presedintele SUA: ''Marturisesc ca am uitat sa-mi aduc "lederhosen". Poate imi cumpar de aici''.

150 de milioane de euro a costat organizarea reuniunii care i-a adus laolalta pe presedintii si premierii celor mai puternice sapte economii din lume. Intalnirea are loc la Castelul Elmau, in prezent hotel de lux, amplasat la 1200 de metri altitudine, intr-o mare de verdeata. Invitatii au fost incantati de priveliste. Cei insarcinati cu vasta operatiune de securitate au avut in schimb, multe batai de cap. Din cauza ca singurul drum pietruit a fost inchis, reporterii au fost transportati la conferintele de presa cu elicopterul.

Norman Smith, corespondent BBC: "De obicei, ma duc la munca cu autobuzul 134. Acum este ceva mai diferit. Suntem intr-un elicopter. Puteti vedea jos insoritele dealuri bavareze."

Primul subiect de pe agenda abordat a fost criza din Ucraina. Statele Unite si Germania au fost categorice: sanctiunile impotriva Rusiei nu vor fi eliminate pana cand acordul de la Minsk nu va fi respectat. In pauzele discutiilor despre situatia Greciei ori progresele jihadistilor din Statul Islamic, liderii G7 s-au relaxat la un concert.

Marea Britanie, SUA si Germania cer ca Rusia sa fie sanctionata in continuare

Premierul britanic David Cameron a cerut duminica statelor Uniunii Europene sa manifeste unitate in mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei, desi aceste masuri provoaca blocului comunitar pierderi economice, consemneaza agentia Reuters, conform Agerpres. 'Trebuie sa ne asiguram ca Europa ramane unita', a spus Cameron in fata presei la sosirea la Castelul Elmau din Bavaria, cerand totodata sefilor de stat reuniti la acest summit sa transmita Rusiei un mesaj puternic in urma escaladarii conflictului armat din Ucraina.

'Sanctiunile impotriva unei tari au un impact asupra tuturor tarilor. Totusi, atunci cand a trebuit sa se dea un raspuns robust agresiunii sprijinite de Rusia, Marea Britanie nu a tinut cont de pierderile suferite de sectorul ei financiar si cred ca toate statele ar trebui sa procedeze la fel', a subliniat seful executivului britanic facand referire la reticenta unor state europene de a accepta prelungirea sanctiunilor ce expira in luna iulie.

Alti oficiali britanici au declarat anterior agentiei Reuters ca unele state est-europene - pe care nu le-au precizat - au exprimat temeri cu privire la impactul negativ pe care prelungirea sanctiunilor impotriva Rusiei l-ar avea asupra propriilor exporturi de produse agroalimentare. 'Sper ca la urmatorul summit european vom avea un front unit impotriva agresiunii sprijinite de Rusia si ca sanctiunile vor fi mentinute', a conchis David Cameron.

La randul lor, presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel s-au pronuntat duminica pentru mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei pana cand aceasta din urma 'va respecta suveranitatea Ucrainei'. 'Cei doi lideri (...) au convenit asupra faptului ca durata sanctiunilor trebuie legata in mod clar de aplicarea completa de catre Rusia a acordurilor de la Minsk si de respectarea suveranitatii Ucrainei', a indicat biroul de presa al Casei Albe intr-un comunicat emis dupa intrevederea bilaterala pe care Obama si Merkel au avut-o in Bavaria.

Sanctiunile instituite de Uniunea Europeana impotriva Rusiei dupa anexarea Crimeii si declansarea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei expira la sfarsitul lunii iulie, astfel ca blocul comunitar trebuie sa ia o decizie privind prelungirea lor. Aceste sanctiuni prevad interdictii de viza si inghetarea conturilor unor responsabili rusi sau ucraineni prorusi, precum si masuri impotriva unor companii ruse din sectoarele militar, petrolier si bancar.

Acordurile de pace convenite pe 12 februarie la Minsk de guvernul ucrainean si separatistii prorusi prevad o serie de masuri militare si politice menite sa puna capat conflictului soldat pana in prezent cu peste 6.400 de morti, dar escaladarea confruntarilor in ultima saptamana arata ca implementarea prevederilor de baza ale intelegerii este departe de a se fi realizat. in plus, NATO a atras din nou atentia ca separatistii primesc in continuare arme din Rusia, iar trupe ruse sunt stationate in zonele din estul Ucrainei controlate de acestia.
 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Summit G7 in Germania. Presedintele CE:
Summit G7 in Germania. Presedintele CE: "Suntem o comunitate a valorilor. Tocmai de aceea, Rusia nu este azi printre noi"

Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel s-au pronuntat duminica pentru mentinerea sanctiunilor impotriva Rusiei pana cand aceasta din urma "va respecta suveranitatea Ucrainei", transmite AFP.

Noi sanctiuni pregatite pentru Rusia la Summitul G7 din Germania. Premierul Canadei NU vrea sa stea la masa cu Putin
Noi sanctiuni pregatite pentru Rusia la Summitul G7 din Germania. Premierul Canadei NU vrea sa stea la masa cu Putin

La summitul G7 care incepe duminica in Germania se va discuta despre prelungirea sanctiunilor Uniunii Europene impotriva Rusiei, probabil pentru sase luni, a declarat vineri un important oficial european sub rezerva anonimatului, relateaza Reuters.

Reuniune G7 in Germania. Ministrii de Finante discuta despre efectele unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro
Reuniune G7 in Germania. Ministrii de Finante discuta despre efectele unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro

Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G7, grupul celor mai industrializate state din lume, s-au intalnit miercuri la Dresda, Germania, pentru a discuta despre starea economiei globale precum si despre situatia Greciei.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.