Oficial de la Kremlin: Romania si Ucraina pregatesc un CONFLICT MILITAR in Transnistria. "Nu e o teorie a conspiratiei"
“Blocada a Transnistriei”, “strangulare economica”, “200.000 de ostateci”: suna ca un film de la Hollywood, dar sunt acuzatii lansate la adresa Ucrainei, Romaniei si Moldovei de o figura influenta la Kremlin.
Evghenii Sestakov, unul dintre apropiatii presedintelui Putin, sustine intr-un editorial publicat in “Rosiiskaia Gazeta” (“Monitorul Oficial” al Rusiei) ca Ucraina, Romania si Moldova ar pune la cale o blocada a Transnistriei care sa duca, in final, la reintegrarea acestei regiuni in tara vecina. Un plan despre care Sestakov, membru al Dumei de stat, dar si fostul guru de judo al presedintelui rus, spune ca a fost convenit intre Klaus Iohannis si Petro Porosenko. Kiev-ul vrea sa ii ia ostateci pe cei 200.000 de rusi care locuiesc in Transnistria. Subtitlul materialului este e elocvent: “Kiev-ul vrea sa ii ia ostatici pe cei 200.000 de rusi care locuiesc in Transnistria”.
Sestakov a pornit de la faptul ca fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili a fost numit guvernator al regiunii ucrainene Odessa (foto jos). Saakasvili este cunoscut ca un adversar al lui Putin – in 2008 si-a condus tara intr-un razboi dezastruos impotriva Rusiei – astfel ca un scenariu in care ar face mutari ostile aliatilor Moscovei nu suna complet neplauzibil. Sestakov vorbeste insa in editorialul sau, publicat in gazeta oficiala a Kremlinului, de o adevarat conspiratie menita sa „stranguleze” regimul de la Tiraspol.
“Nu e greu de ghicit cine si cum i-a “suflat” lui Saakasvili planul de strangulare economica a Transnistriei: in martie, in cursul vizitei sale in Romania, presedintele Porosenko a facut o declaratie senzationala. Imi amintesc ca, dupa intalnirea cu Klaus Iohannis, liderul ucrainean a spus ca s-a inteles cu omologul sau roman “ca sa dezghete conflictul din Transnistria si sa faca tot ce le sta in putere pentru ca ca în viitor regiunea transnistreană să fie reintegrată în statul moldovenesc”. Mai tarziu, apropiati ai administratiei Porosenko au spus ca aceste declaratii au fost gresit intelese sau traduse si ca Porosenko nu vrea sa dezghete conflictele, ci sa le solutioneze. Insa ultimele evolutii sugereaza altceva”, scrie Evghenii Sestakov.
„Reluarea conflictului militar in Transnistria ar putea aduce fortele aliantei [n. red. NATO] pana pe Nistru. Nu e o teorie a conspiratiei: intre Moldova si Romania exista un acord de cooperare militara, potrivit caruia trupele romanesti pot stationa pe teritoriul Moldovei. Deci, de jure, si pe malul stang al Nistrului.”
Sestakov avertizeaza ca „reluarea ostilitatilor in regiune va duce inevitabil la un raspuns ferm al Moscovei. Din nou Rusia va fi implicata intr-un conflict inghetat dintr-o fosta republica sovietica, prezentata drept „agresor” si NATO va putea trimite trupe in Ucraina – or nu e acesta adevaratul scop al politicii Kievului fata de Transnistria?”
In ultimele saptamani s-a vorbit din ce in ce mai mult despre o posibila intreventie romaneasca in Transnistria. “Atacarea nerecunoscutei republici transnistrene este serios discutata in Romania”, afirma pe 3 iunie Zvezda TV, postul oficial al armatei ruse, citand un jurnalist moldovean.
Cu cateva zile mai inainte, organizatiile publice din Transnistria au decis sa ceara protectia presedintelui rus Vladimir Putin in cazul unei amenintari externe asupra Republicii Moldovenesti Nistrene, sustinand ca se tem de prezenta fortelor militare ucrainiene la granita cu Transnistria, dar si de o posibila interventie NATO in Moldova.
E insa pentru prima data cand astfel de afirmatii vin din directia Kremlinului. Sestakov este cunoscut ca unul dintre apropiatii lui Putin nu doar in politica, ci si la nivel personal. Potrivit BBC, el a fost maestrul de judo al lui Putin si a scris impreuna cu acesta o carte despre artele martiale. In 2008, Sestakov a primit conducerea comitetului de supervizare al Centrului National de Informatii al Kremlinului.
Radu Pirca
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, NATO, vladimir putin, armata, moldova, Transnistria, Tiraspol,
Dată publicare:
10-06-2015 14:43