Primii turiști la castelul Peleș după încetarea restricțiilor. De ce au fost dezamăgiţi

Ultima actualizare: 02-06-2020 20:21

De marți, Castelul Peleș primește din nou vizitatori, cu restricții: accesul este permis doar la parter, nu se pot folosi toaletele, iar terasele sunt închise.

Deși muzeul are nevoie grabnică de reparații, oficialii prezenți la redeschidere nu au putut vorbi despre viitorul său, ci doar despre trecut.

Domeniul aparține Casei Regale, însă e închiriat de statul român, care încasează peste 2 milioane de euro anual, de la vizitatori.

Turiștii sunt întâmpinați mai întâi la un cort de triaj, unde li se ia temperatura. Cei care tușesc sau prezintă alte simptome de infecție respiratorie nu au acces în castel.

Aici află că nu pot poposi pe terasă, dacă nu au plătit și un tur al muzeului.

Paznic: ”Momentan astea sunt regulile.”

Turistă: ”Vii de la Iași și te uiți. Nici măcar de afară nu ai voie.”

Reporter: ”Dezamăgită?”

Turistă: ”Foarte dezamăgită. Suntem veniți de la Iași vă dați seama.”

Ce spune directorul muzeului

 


Narcis Dorin Ion, directorul muzeului Peleș: ”Terasele se vizitează împreună cu expoziția de bază. Nu putem lăsă accesul liber pe terasă.”

Reporter: ”Toaletele pot fi folosite?”

Narcis Dorin Ion: ”Nu, nici toaletele. Nici în restaurante, nici la hoteluri nu pot fi folosite. Și atunci respectăm prevederile legale.”

Se vizitează doar parterul, fără ghid, în grupuri de maximum 5 persoane. Turul nu poate dura mai mult de 45 de minute.

Turistă: ”E frumos, e frumos că întotdeauna.” 

Timo Oltenco, turist: ”A fost foarte diferit. l-am vizitat de super multe ori, dar așa de gol e interesant de văzut și așa Peleșul e o experiență.” 

Aflat în proprietatea Casei Regale, Castelul Peleș are nevoie de reparații. Tencuiala e căzută pe alocuri, pereții exteriori sunt crăpați, iar statuile s-au degradat și sunt pline de mucegai.

Elena Blagaievski, turistă: ”Timpul își arată rezultatul cumva. E o consecință a timpului.”

Cât câștigă statul de pe urma domeniului Peleș

 

Domeniul Peleș e administrat de statul roman, care plătește casei regale o chirie modică: circa 11.000 de euro pe lună.

Căștigă în schimb peste 2 milioane de euro pe an, din taxele de vizitare. Nu poate investi însă în reparații, căci nu este proprietar.

S-a pus problema cumpărării castelului, contra sumei de 30 de milioane de euro, însă negocierile au eșuat.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: ”Discuțiile se poartă în contiuare și, din câte știu, s-a stabilit ca anumite detalii să nu fie făcute publice. A fost chiar dorința exprimată de Casa Regală până nu se ajunge la anumite date concrete ce pot fi comunicate public.

Contractul de închiriere expiră în luna septembrie, iar oficialii sosiți la redeschiderea muzeului nu au putut da detalii despre viitorul Castelului Peleș. S-au mulțumit să-i reafirme importanța.

Ion Tucă, director Casa Regală: ”Respectăm ceea ce majestatea sa regele și-a dorit ca de-a pururi să fie muzeu, Castelul Peleș.”  

Raluca Turcan, vicepremier: ”Muzeul Peleș este o piesă de patrimoniu pentru cultura românească, o piesă de excepțională valoare.”

Între timp, Primăria Sinaia a amendat Casa regală cu 2.500 de lei pentru că nu a reabilitat domeniul. Proprietarii riscă și creșterea de 5 ori a impozitului pe clădiri, din același motiv.

Castelul Peleș este unul dintre cele mai valoroase din Europa. Construcţia a început în 1875, la dorinţa lui Carol I, primul rege al României. Locul aduce anual peste un milion de turiști, în special străini. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO