România ia primele măsuri pentru a preveni posibilitatea ca noul tip de coronavirus din China, care a ucis până acum 9 oameni, să ajungă și în ţara noastră.

5 spitale de boli infecțioase din toată țara sunt cele care vor interna pacienţii care vor fi depistați cu noul virus gripal. România a comandat și teste rapide pentru depistarea coronavirusului. Detaliile au fost stabilite într-o şedinţă care a avut loc miercuri dimineaţa la ministerul Sănătăţii.

La ședința care a avut loc miercuri dimineață au participat președintele Societății de Microbiologie, Alexandru Rafila, șefa Institutului Național de Sănătate Punlică, dar și managerul Institutului de Boli infecționase "Matei Balș", Adrian Streinu-Cercel.

Au fost stabilite cele 5 unități sanitare în care ar putea fi internați pacienții care vor fi depistați cu noul virus din China. Este vorba despre spitalele Matei Balș și Victor Babeș din Capitală, dar și de spitalele de boli infecțioase din Iași, Cluj și Timișoara.

În plus, au fost comandați reactivi din Germania, pentru depistarea noului virus. Sunt substanțele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Specialiștii vorbeau, de asemenea, de achiziționarea unor termoscanere, care să fie montate în aeroporturile din toată țara, ce vor fi folosite pentru a depista pacienții ce prezintă simptomele gripei.

În plus, oamenii vor primi pliante și chestionare în care vor fi informați despre noul virus gripal.

La ședința de miercuri, de la ministerul Sănătății, s-a discutat și despre gripa sezonieră, mai ales după numărul mare de îmbolnăviri.

Adrian Streinu Cercel: "Stați acasă, sunați medicul de familie"

 

Adrian Streinu Cercel, manager Institutului de Boli infecționase Matei Balș: "Atunci când pun diagnosticul de gripă este unul cât se poate de clar. Te doare capul, faci febră, te dor muşchii, ai o stare ca şi cum ai fi bătut, e gripa, nu ai nevoie de niciun test. Acum moda asta, facem teste de dimineaţă până seara şi bombardăm camerele de gardă cu zeci de paciente este o aiureală, nu facem decât să mutăm virusul de colo colo. Ca atare, recomandarea mea e staţi fraţilor acasă, sunaţi medicul de familie, nu mai umblaţi după teste de gripă că le faceţi degeaba. "

Autoritățile au vorbit, de asemenea, despre intensificarea triajului în școli și grădinițe. Cei din Sănătate spun că triajul trebuie făcut de medici și asistente, iar în unitățile în care nu sunt asistene și medici, profesorii ar putea fi cei care să facă triajul.

O astfel de propunere nu a fost pe placul sindicaliștilor, care cer ca în unitățile școlare să fie detașate asistente din spitale.

Pe de altă parte, secretarul de sat din ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că numărul asistentelor este foarte mic și nu s-ar putea detașa asistente în școli și grădinițe, însă autoritățile locale ar putea face contracte part-time cu medicii de familie, care să facă singuri acest triaj.