Primele ipoteze in disparitia a 400.000 dolari si 1kg de aur dintr-o caseta de valori din Romania
Toti clientii sucursalei bancare din Ploiesti, de unde in ultimele zile doua persoane au reclamat furtul unor sume mari de bani, au fost rugati astazi de politisti sa isi verifice continutul casetelor de valori.
O noua ancheta a fost deschisa, dupa ce primarului comunei Plopu i-a disparut o avere. La fel a patit si un om de afaceri.
Reprezentantii institutiei financiare considera ca nu au nici o vina, pentru ca in interiorul cutiilor de valori au acces doar clientul si eventual un imputernicit al acestuia.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Peste 400 de mii de dolari, 100 de mii de lire sterline, 30 de mii de franci elvetieni, 8 mii de dolari canadieni si aproape un kilogram de aur. Atat i-ar fi disparut primarului din caseta de valori. Cand a realizat asta, omul mai ca a lesinat. Barbatul spune ca poate justifica fiecare banut. Timp de 10 ani a avut case de schimb valutar.
"Nu am treaba cu lumea interlopa, nu am datorii la camatari. M-am simtit nimeni, deci pagubitul, omul care am ramas zero si cu datorii si in banca n-am gasit intelegerea. Am fost socat si inca sunt socat.", spune Adrian Balanescu, primarul comunei Plopu, din judetul Prahova.
Barbatul crede ca doar cineva din interiorul bancii ar fi putut sa-l saraceasca.
"Cu siguranta, cu o colaborare, cu un angajat al bancii chiar si mai multi. Nu pot sa cred ca e adevarat. Tot cred ca este un vis care doresc sa se termine si sa imi pot recupera banii."
"Banca va avea o calitate de parte responsabila civilimente pentru pierderea continutului acelei cutii de valori, daca, Doamne fereste, cine stie, se va ajunge intr-o situatie de a da in judecata banca.", spune Ciprian Stoenac, avocatul lui Adrian Balanescu.
Saptamana trecuta, Nicolae Cantemir, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Rromi din Judetul Prahova, a reclamat furtul a 200.000 de euro din acelasi loc.
Nicolae Cantemir, primul pagubit, spune:
- Puteti justifica orice?
- Orice, eu nu trebuie sa mint cu 100 de euro, eu nu am nevoie de banii lor. Banca ne-a furat banii, clar, nici nu exista si pentru tot ce spun eu raspund. Angajatii bancii au fost audiati de politisti. Autoritatile au aflat ca ambele cutii de valori sunt apropiate si se afla in aceeasi camera.
"Functionarul bancii vine si deblocheaza broasca si permite clientului sa introduca cheia potrivita si sa deschida casuta de valori. Deci nu are cum sa intre altcineva sa faca o cheie contrafacuta, decat daca i se permite in prealabil de catre functionarul bancii ca sa deschida caseta de valori.", spune comisarul sef Nicolae Zecheru, Serviciul de Investigatii Criminale Prahova.
Potrivit procedurii standard, dupa inchirierea unei casute, clientul primeste 2 chei, iar banca nu mai are, din acel moment, acces la acea cutie de valori.
Cand vrea sa-si depuna sau sa retraga bunurile, clientul este condus de un angajat al bancii in zona securizata. In acel moment angajatul se retrage. Nu se stie insa daca aceste proceduri au fost respectate.
Reprezentantii institutiei financiare sustin insa ca furtul este imposibil tocmai datorita sistemului de securitate din camerele blindate. Practic, doar clientul si, eventual, un imputernicit al acestuia ar putea avea acces acolo.
Anchetatorii au solicitat deja mai multe expertize informatice ale sistemului de supraveghere din banca. La cercetari participa si un ofiter sosit de la Bucuresti.