Cea mai mare sculptura din Bucuresti a fost montata. "Aripile" i-au luat oficial locul lui Lenin in Piata Presei
De marti, bucurestenii si turistii care vor veni in Capitala vor putea vizita monumentul luptei anti-comuniste "Aripi", instalat in Piata Presei, in locul statuii lui Lenin.
Este cea mai mare sculptura a Bucurestiului - cantareste peste 100 de tone si depaseste in inaltime chiar si Arcul de Triumf. Cu tot cu soclu, monumentul are 30 de metri. A costat aproape 3 milioane de euro si este dedicat celor care au pierit in inchisorile comuniste.
Ultima aripa a fost montata in aceasta dimineata, chiar in fata artistului care a creat macheta lucrarii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihai Buculei, sculptor: "E emotionant. Sunt emotionat. Este inchinat a mii si mii de oameni care au suferit in inchisori, au murit in conditii cumplite"
Lucrarea lui Mihai Buculei ia locul statuii lui Lenin, pe care a creat-o chiar profesorul sau, sculptorul Boris Caragea, in 1960. Lenin avea 7 metri, in comparatie cu Aripile, care au 24 de metri. La aceasta inaltime se adauga si soclul de 7 metri. Soclul reprezinta mormantul din care ies sufletele, iar pana la primavara, va fi acoperit cu granit chiar din soclul lui Lenin.
Demolarea statuii lui Lenin, in 1990, a fost un simbol al unui nou inceput in Romania. Multi oameni spun, insa, ca monumentul ar fi trebui pastrat aici pentru ca noi toti sa ne aducem aminte de trecutul comunist, iar acesta sa nu se mai repete niciodata. De acum incolo, aripile ne vor spune acelasi lucru: ca istoria nu trebuie uitata. Pentru asta, autoritatite au avut nevoie de 18 ani si 3 milioane de euro."
Povestea aripilor s-a nascut la initiativa fostilor detinuti politici, pe vremea presedintelui Emil Constantinescu.
Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei: "Acum 18 ani, cand eram presedinte, o delegatie a fostilor detinuti politici, in frunte cu Ticu Dumitrescu, au venit sa imi propuna si sa imi ceara sprijin pentru ridicarea unui monument in memoria luptatorilor de rezistenta anti-comunista."
De atunci, proiectul a fost amanat de mai multe guverne, pana cand a ajuns in curtea Primariei capitalei, care l-a realizat din banii bucurestenilor.
"Imi place. Are o viziune asupra viitorului, adica sa tindem cat mai sus. Cine l-a facut, sa-i dea Dumnezeu sanatate!"
"Ceva cu eroii... Revolutia. E cam mare asa. Mi se pare imens.
- A costat 3 milioane de euro, din banii primariei.
- Mult, mult. Imi pare rau"
Dimensiunile, contestate de mai multi artisti contemporani, nu au fost stabilite de artist, ci de arhitecti si ingineri. A fost luata in calcul arhitectura zonei.
Reporter: "De ce trebuia sa fie atat de mare?
Alexandru Beldiman, arhitect: E o chestie de proportie. Din punctul meu de vedere, este la scara acestui loc. In momentul in care am facut aceste calcule, acest ansamblu, chiar daca nu era construit, era prefigurat"
Autoritatile locale spun ca noul monument va fi inagurat in primavara lui 2016.