Prima parte din "Aripi" a fost montata. Monumentul de 3 mil. de euro, in memoria celor care au luptat impotriva comunistilor
Monumentul dedicat celor care au murit in lupta anti-comunista a devenit realitate. In fata ''Casei Presei'', in locul statuii lui Lenin, marti a fost montata prima parte a monumentului gigant numit "Aripi".
Costurile totale se ridica la 3 milioane de euro si vor fi suportate din banii bucurestenilor. Lucrarea care va domina peisajul din Piata Presei a fost construita la Ploiesti, dupa macheta artistului Mihai Buculei. Pentru ca are o greutate deosebita, monumentul este adus la Bucuresti pe timpul noptii, pe bucati.
Prima componenta a monumentului cantareste 30 de tone. Este cea mai usoara dintre cele 3. Vor fi montate alte doua: in stanga si in dreapta ei. in total, monumentul va cantari peste 100 de tone.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Zilele urmatoare vor fi montate si celelalte aripi, urmand ca la primavara sa fie finalizat soclul. Pe fatada acestuia va fi turnat chiar granit din soclul lui Lenin. "Aripi" este dedicat victimelor regimului comunist, instaurat in Romania inca din anii 40.
"E vorba de speranta celor chinuiti.Ssufletul nu moare, trupul se duce in mormant, iar sufletul se duce in vazduh, zvacneste, se duce sus", explica artistul Mihai Buculei.
Din pacate, pentru multi dintre cei care au fost torturati in inchisorile comuniste, monumentul vine mult prea tarziu.
"Am fi vrut ca acest monument sa fie ridicat in urma cu 26 de ani. Dar am fost niste naivi, ne-am inselat. Nu avea cine sa il ridice pentru ca atunci au avut loc niste evenimente in decembrie 1989 care au rasturnat, desigur, un regim. Dar au uitat la putere pe aceiasi", spune Octavian Bjoza
presedintele asoc. fostilor detinuti politici .
Proiectul a fost aprobat de ministerul culturii inca din 1999. S-a blocat, insa, de multe ori, din lipsa de fonduri.
"16 ani in care peste 90% dintre fratii mei de lupta si suferinta au murit si n-au apucat sa puna o floricica la poalele acestui monument", mai spune Octavian Bjoza.
Nici acum, povestea nu s-a incheiat. "Anul trecut ar fi trebuit sa se inaugureze, aparand diferite modificari, s-a decasalat termenul. Intarzierile au fost datorate problemelor tehnice", explica Mircea Muresanu, seful directiei monumente in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.
Acum, noua promisiune este ca monumentul va fi inaugurat in primavara lui 2016.