Primele efecte ale stării de urgenţă pe piața imobiliară. Unde au scăzut preţurile

Ultima actualizare: 21-05-2020 19:40

Apar primele efecte pe piața imobiliară după starea de urgență.

Majoritatea proprietarilor au început să scadă prețurile locuințelor scoase la vânzare. Unele sunt chiar și cu 20% mai ieftine decât erau acum câteva luni. Cei interesați pot să-și programeze vizionări, care au fost evitate atât de clienți, cât și de agenții imobiliari în ultima lună.

Dacă în urmă cu zece zile, atunci când starea de urgență era încă în vigoare, vizionarea unei locuințe se făcea virtual, acum majoritatea agenților imobiliari sunt dispuși să-și conducă noii clienți spre locuințele dorite. Bineînțeles, cu respectarea distanțării sociale și a unor reguli.

Atunci când intrăm în apartamentul pe care dorim să îl vizionăm, agenții imobiliari ne sfătuiesc să purtăm mască de protecție și mănuși. În același timp, trebuie să ne așteptăm și la faptul că ne poate fi măsurată temperatura corpului, care nu trebuie să depășească 37,3 grade Celsius.

Alexandru Botez, proprietar portal imobiliare: „Clienții au început vizionările, au început să sune. Practic, când a început criza, numărul tranzacțiilor a scăzut cu 75-80%. Practic, respectând starea de urgență, majoritatea nu au mai ieșit să vizioneze."

Restricțiile de circulație, generate de starea de urgență, care au venit la pachet cu vizionările online, și-au pus amprenta asupra pieței, dar poate cel mai mult asupra scăderii veniturilor. Potrivit unui studiu făcut de imobiliare.ro, la începutul lunii mai, 31% dintre proprietarii care aveau locuințe scoase la vânzare au scăzut prețul cu 5%, în timp ce 26 % dintre ei au redus pretențiile cu până la 10%, iar 13% dintre ei au lăsat din preț cu până la 20%.

Daniel Crainic, IMOBILIARE.RO: „Vedem o tendință din partea proprietarilor de a-și asuma o corecție de preț. 70% declară că sunt pregătiți să scadă prețul. Piața imobiliară este foarte reactivă la factorul de încredere, este o piață foarte emoțională. În ceea ce privește vânzările, observăm o scădere în această perioadă, o scădere care s-a întâmplat la începutul lunii martie. În luna aprilie a fost de 44% față de luna anterioară, respectiv de 30% în principalele cinci orașe din țară."

 

Adrian Benta, consultant fiscal: „Anul acesta și anul următor vom vedea o reducere ușoară a prețurilor de vânzare. Această situație este generată de faptul că persoanele fizice vor avea mai puțini bani. Ne așteptăm la o scădere a prețurilor de 10-15%.”

 

Conform experților imobiliari, prețurile vor crește însă, din nou, pe termen lung.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 25 Octombrie 2021

45:39
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!