Pandemia a dus la ieftinirea chiriilor. Cum se desfășoară acum vizionarea unui apartament

Dată publicare: 26-04-2020 08:00
Dată actualizare: 26-04-2020 08:11


Criza provocată de coronavirus începe să-și arate efectele și pe piața imobiliară. Chiriile au scăzut în toată țara, majoritatea între 15 și 25 %. Scăderi se văd și la vânzarea locuințelor, de la 5 până la 15% din prețurile cerute înaintea pandemiei.

Se lucrează însă constant pe șantiere, iar cei care au proiecte în lucru vor să le finalizeze și nu și-ar dori să iasă în pierdere.

Sunt amânate însă deocamdată proiectele aflate pe hârtie, iar acestea au șanse să se transforme în case mai ieftine doar dacă va scădea prețul materialelor de construcții.

În urmă cu o săptămână, un apartament a rămas fără chiriași, care plăteau lunar 350 de euro. Acum e scos pe piață cu 290 de euro, iar proprietarul spune că ar mai lasă încă 20, pentru un client hotărât.

Alexandru, agent imobiliar: ”Domnișoara care a stat era studentă. A plecat din cauza coronavirusului, tatăl ei a rămas fără serviciu, lucrând în domeniul horeca. I-am propus o reducere de preț. Chiar și așa nu și-a permis”.

Alexandru deține 5 apartamente pe care le închiriază și gestionează ca agent imobiliar alte 30 de locuințe. Ne spune că pandemia afectează deja piața imobiliară.

Chiriile au scăzut și cu 25%

 

Studenții au lăsat multe proprietăți goale, apartamentele în regim hotelier au fost convertite în apartamente cu chirie lunară, iar locuințele scumpe din blocurile vechi s-au ieftinit.

De la o locuință de două camere se trece tot la o locuință cu două camere, dar de la bloc vechi la bloc nou și condiții mai bune și locație mai bună. La același preț.

Sau scenariul în care nu își mai permit chiria și atunci diminuează de la 2 camere la garsonieră.

Următoarea etapă: proprietarul a scăzut prețul pentru noul chiriaș cu 20%. Scăderile sunt undeva între 15 și 25%.

În această perioada suntem nevoiți să ne adaptăm și să învățăm să facem lucrurile altfel, chiar și o vizionare de apartament.

Agentul imobiliar îi trimite clientului un tur virtual al locuinței împreună cu adresa locației.

Acesta se plimbă virtual prin apartament și doar dacă este hotărât să cumpere ori să închirieze are loc și întâlnirea propriu zisă.

Atât agentul cât și clientul poartă măști și mănuși la vizionare, urcă separat în lift și păstrează distanța.

Contractul semnat este trimis apoi online și proprietarului.

În ceea ce privește apartamentele noi, aici se estimează scăderi imperceptibile.

Andreea Comșa, expert imobiliar: ”Apartamentele noi care sunt în fază finală de construcție în diverse proiecte rezidențiale nu vor suferi ajustări prea mari, mai mult de 5, 10 maxim 15%. Ei, decât să vândă în pierdere, mai bine vând mai puține. În schimb, proiectele care nu au fost încă începute, acele zeci de mii de apartamente care s-au anunțat numai în zona București- Ilfov, cred că multe nu vor mai începe la data preconizată”.

Povestea arată cu totul altfel în sectorul caselor cu gradină. Mult visatul spațiu verde le permite proprietarilor să nu scadă deloc prețul.

Tendințe noi pe piața imobiliară

 

Potrivit imobiliare.ro, în momentul de față 9% dintre cei care urmau să își cumpere o locuință se văd obligați să finalizeze achiziția, ca să aibă unde locui.

7% ar putea să renunțe definitiv la noua proprietate, iar restul spun că ar putea doar să amâne câteva luni.

Există această preconizare, că anumite companii vor putea să îi lase pe angajații lor să lucreze de acasă, prin urmare există o oportunitate pe piață imobiliară, clienții să prefere să nu mai stea în două camere, ci să aibă două camere și jumătate.

O cameră mai mică în care pot să își amenajeze un birou sau de copil mic.

Specialiștii din domeniu îi sfătuiesc pe românii care vor să cumpere apartamente în clădiri încă nefinalizate, să fie atenți, să verifice proprietarul și să se asigure că va termina construcția, înainte să semneze orice contract.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO