Pandemia a dus la ieftinirea chiriilor. Cum se desfășoară acum vizionarea unui apartament

×
Codul embed a fost copiat

Criza provocată de coronavirus începe să-și arate efectele și pe piața imobiliară. Chiriile au scăzut în toată țara, majoritatea între 15 și 25 %. Scăderi se văd și la vânzarea locuințelor, de la 5 până la 15% din prețurile cerute înaintea pandemiei.

Se lucrează însă constant pe șantiere, iar cei care au proiecte în lucru vor să le finalizeze și nu și-ar dori să iasă în pierdere.

Sunt amânate însă deocamdată proiectele aflate pe hârtie, iar acestea au șanse să se transforme în case mai ieftine doar dacă va scădea prețul materialelor de construcții.

În urmă cu o săptămână, un apartament a rămas fără chiriași, care plăteau lunar 350 de euro. Acum e scos pe piață cu 290 de euro, iar proprietarul spune că ar mai lasă încă 20, pentru un client hotărât.

Alexandru, agent imobiliar: ”Domnișoara care a stat era studentă. A plecat din cauza coronavirusului, tatăl ei a rămas fără serviciu, lucrând în domeniul horeca. I-am propus o reducere de preț. Chiar și așa nu și-a permis”.

Citește și
OMS
OMS avertizează țările europene în legătură cu relaxarea restricţiilor

Alexandru deține 5 apartamente pe care le închiriază și gestionează ca agent imobiliar alte 30 de locuințe. Ne spune că pandemia afectează deja piața imobiliară.

Chiriile au scăzut și cu 25%

 

Studenții au lăsat multe proprietăți goale, apartamentele în regim hotelier au fost convertite în apartamente cu chirie lunară, iar locuințele scumpe din blocurile vechi s-au ieftinit.

De la o locuință de două camere se trece tot la o locuință cu două camere, dar de la bloc vechi la bloc nou și condiții mai bune și locație mai bună. La același preț.

Sau scenariul în care nu își mai permit chiria și atunci diminuează de la 2 camere la garsonieră.

Următoarea etapă: proprietarul a scăzut prețul pentru noul chiriaș cu 20%. Scăderile sunt undeva între 15 și 25%.

În această perioada suntem nevoiți să ne adaptăm și să învățăm să facem lucrurile altfel, chiar și o vizionare de apartament.

Agentul imobiliar îi trimite clientului un tur virtual al locuinței împreună cu adresa locației.

Acesta se plimbă virtual prin apartament și doar dacă este hotărât să cumpere ori să închirieze are loc și întâlnirea propriu zisă.

Atât agentul cât și clientul poartă măști și mănuși la vizionare, urcă separat în lift și păstrează distanța.

Contractul semnat este trimis apoi online și proprietarului.

În ceea ce privește apartamentele noi, aici se estimează scăderi imperceptibile.

Andreea Comșa, expert imobiliar: ”Apartamentele noi care sunt în fază finală de construcție în diverse proiecte rezidențiale nu vor suferi ajustări prea mari, mai mult de 5, 10 maxim 15%. Ei, decât să vândă în pierdere, mai bine vând mai puține. În schimb, proiectele care nu au fost încă începute, acele zeci de mii de apartamente care s-au anunțat numai în zona București- Ilfov, cred că multe nu vor mai începe la data preconizată”.

Povestea arată cu totul altfel în sectorul caselor cu gradină. Mult visatul spațiu verde le permite proprietarilor să nu scadă deloc prețul.

Tendințe noi pe piața imobiliară

 

Potrivit imobiliare.ro, în momentul de față 9% dintre cei care urmau să își cumpere o locuință se văd obligați să finalizeze achiziția, ca să aibă unde locui.

7% ar putea să renunțe definitiv la noua proprietate, iar restul spun că ar putea doar să amâne câteva luni.

Există această preconizare, că anumite companii vor putea să îi lase pe angajații lor să lucreze de acasă, prin urmare există o oportunitate pe piață imobiliară, clienții să prefere să nu mai stea în două camere, ci să aibă două camere și jumătate.

O cameră mai mică în care pot să își amenajeze un birou sau de copil mic.

Specialiștii din domeniu îi sfătuiesc pe românii care vor să cumpere apartamente în clădiri încă nefinalizate, să fie atenți, să verifice proprietarul și să se asigure că va termina construcția, înainte să semneze orice contract.

 

Citește și...
Numărul real al infectărilor cu Covid-19 ar putea fi de 55 de ori mai mare decât cel real. De ce e asta o veste bună
Numărul real al infectărilor cu Covid-19 ar putea fi de 55 de ori mai mare decât cel real. De ce e asta o veste bună

Mai multe studii arată că numărul real al infectărilor cu COV-Sars 2 ar putea fi de până la 55 de ori mai mare decât cel raportat. Ceea ce înseamnă că infecția este mult mai contagioasă, dar și că rata de mortalitate este mult mai scăzută.

OMS avertizează țările europene în legătură cu relaxarea restricţiilor
OMS avertizează țările europene în legătură cu relaxarea restricţiilor

Ţările din Europa ar trebui să fie foarte atente atunci când au în vedere măsuri de relaxare a restricţiilor menite să limiteze răspândirea noului coronavirus, a declarat directorul Biroului Regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge.

Recomandări
DNA aniversează 20 de ani de anticorupție. Iohannis: Avem nevoie de o legislație care să garanteze independența justiției
DNA aniversează 20 de ani de anticorupție. Iohannis: Avem nevoie de o legislație care să garanteze independența justiției

Direcția Națională Anticorupție aniversează astăzi împlinirea a 20 de ani de activitate la Cercul Militar Național din București.   

Scenariu: incendiile și exploziile misterioase din Rusia, indicii ale unor misiuni de operațiuni speciale
Scenariu: incendiile și exploziile misterioase din Rusia, indicii ale unor misiuni de operațiuni speciale

Incendiile și exploziile misterioase de la locuri sensibile din Rusia sunt indicii ale unor misiuni specifice unităților de operațiuni speciale, la care americanii excelează. Responsabili par a fi atât dizidenții ruși, cât și comandourile ucrainene.  

USR şi Forţa Dreptei depun moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în urma acuzaţiilor de plagiat
USR şi Forţa Dreptei depun moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în urma acuzaţiilor de plagiat

Purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Ionuţ Moşteanu a anunţat, marţi, în plen, că USR şi Forţa Dreptei depun o moţiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.