Primele cuvinte ale vânătorului de comori care a descoperit o sabie unicat veche de 3.000 de ani: „Fericirea e mare”
Un vânător de comori a găsit, în județul Mureș, într-o pădure, o spadă de bronz veche de 3.000 de ani. Sabia, care poartă poveștile unei civilizații de mult apuse a fost scoasă întreagă din pământ de arheologi.
Iar pasionatul de istorie va primi și o recompensă, după ce autoritățile vor stabili valoarea tezaurului. O sabie foarte bine conservată, din Epoca Bronzului, s-a vândut, în urmă cu câțiva ani, la casa de licitații Christie's cu 10.000 de lire sterline.
Spada, veche de 3.000 de ani, a fost găsită, întâmplător, de un bărbat pasionat de istorie, care și-a cumpărat, în urmă cu câțiva ani, un detector de metale, pe care îl folosește la căutat comori.
Narcis Carțis, căutător de comori: „În weeekend și când e vremea bună, suntem pe teren. Sunt sute de ore în spate. Nu se pot descoperi în stare bună, că au totuși 3.000 de ani, dar asta a avut noroc. Fericirea e mare că poți să ți în mână așa ceva ”
După ce au fost găsite, comorile trebuie lăsate neatinse și chemați arheologii. Aceștia vor scoate în siguranță vestigiile, așa cum s-a întâmplat și acum.
Botond Rezi, arheolog: „Este vorba de o spadă de bronz întreagă. Fiecare spadă este considerată unicat, de acesta presupunem că a fost făcută la comandă”.
Sabia datează din secolele 13-12 înainte de Hristos, estimează arheologii.
Botond Rezi, arheolog: „Aceste spade erau produsele de top ale perioadei, confecţionarea lor necesită foarte mare cunoștință și valoarea lor este mare.”
Potrivit legii, cei care descoperă astfel de obiecte rare au dreptul să primească 30 la sută din valoarea lor.