Primarul suspendat al Iasului, Gheorghe Nichita, trimis in judecata dupa ce ar fi pus Politia Locala sa-i urmareasca iubita

27-11-2015 15:50


Gheorghe Nichita - AGERPRES

Primarul suspendat al municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru mai multe fapte, alaturi de sefi ai Politiei Locale.

Nichita a fost trimis in judecata, sub control judiciar, pentru instigare si complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, la operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice si la folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, (2 infractiuni, din care una in forma continuata - patru acte materiale).

In dosar au fost deferiti justitiei Liviu Mihai Hliboceanu, director general al Politiei Locale Iasi la data faptelor, si Stefan Avirvarei, sef serviciu in cadrul Politiei Locale Iasi la data faptelor.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 25 decembrie 2013 - 30 aprilie 2015, Gheorghe Nichita, abuzand de functia de primar, l-a determinat pe Hliboceanu sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu prin folosirea necorespunzatoare a resurselor materiale si umane ale Politiei Locale Iasi. DNA precizeaza ca primarul Nichita l-a determinat pe Hliboceanu sa dispuna, personal sau cu ajutorul lui Avarvarei, functionarilor din politie sa efectueze activitati de investigatii in teren sau de supraveghere operativa a unei persoane - iubita lui Nichita - si a persoanelor din anturajul acesteia, cu consecinta prejudicierii intereselor legale ale Politiei Locale Iasi si producerii unei pagube de aproximativ 13.500 lei.

"Prin savarsirea infractiunii, Nichita a obtinut un folos nepatrimonial necuvenit costand in informatiile rezultate din activitatile de investigatii in teren si de supraveghere operativa, dar si un folos patrimonial necuvenit de peste 58.100 lei, intrucat nu a mai fost nevoit sa achite aceasta suma unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informatiile respective. In perioada 30 ianuarie - 16 aprilie 2015, Nichita, in mod repetat, i-a determinat pe Hliboceanu si Avirvarei sa efectueze verificari in baze de date care contin informatii ce nu sunt destinate publicitatii, iar ulterior sa foloseasca informatiile astfel obtinute si sa permita accesul unor persoane neautorizate la aceste informatii, pentru a obtine personal foloase nepatrimoniale necuvenite", sustin procurorii.

Potrivit DNA, in 25 februarie 2015, fostul edil l-a determinat pe Costica Eugen Chisca sa obtina desfasuratorul convorbirilor telefonice initiate in ziua respectiva de aceeasi persoana supravegheata.

"In continuare, inculpatul Chisca l-a determinat la randul sau, pe inculpatul Calin-Mihai Curalariu, angajat al unei companii de telefonie mobila, sa obtina aceste date nedestinate publicitatii care, ulterior, au ajuns in posesia lui Nichita, acesta din urma obtinand astfel un folos nepatrimonial necuvenit. In aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activitatilor zilnice ale persoanei supravegheate, Avirvarei, fiind determinat de Nichita, a achizitionat un program informatic conceput in scopul de a asigura accesul fara drept la un sistem informatic si a detinut aceasta aplicatie pe care a pus-o ulterior la dispozitia acestuia din urma, in acelasi scop", se arata in comunicat.

Anchetatorii au retinut ca aplicatia de tip ''spy'' a fost instalata din dispozitia fostului primar pe un telefon mobil ce a fost facut cadou ulterior persoanei supravegheate. In cursul aceleiasi luni, conform DNA, Nichita l-a determinat pe Stefan Avirvarei sa acceseze fara drept sistemul informatic apartinand persoanei supravegheate, in scopul de a obtine date informatice referitoare la locatia GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicatii Skype, WhatsApp.

"In perioada 1 decembrie 2013 - 30 aprilie 2015, inculpatul Nichita l-a instigat pe Liviu Hliboceanu, dupa ce acesta luase deja hotararea infractionala, sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, in sensul de a dispune unor subordonati sa asigure escortarea permanenta a primarului si sa efectueze deplasari cu autoturismele Politiei Locale in interesul personal al acestuia din urma sau al unor persoane indicate de el. Urmare a acestei actiuni, a fost creat un prejudiciu institutiei publice de interes local si un folos patrimonial necuvenit lui Nichita sau persoanelor indicate de acesta, in cuantum de 91.811,3 lei", mai arata DNA.

Tot in aceeasi perioada, mai sustin procurorii, Hliboceanu si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, in sensul ca a mentinut politisti locali in postul de paza a imobilului in care locuia edilul, fiind creat un prejudiciu institutiei publice si corelativ un folos patrimonial necuvenit lui Nichita de peste 124.000 lei. DNA mai mentioneaza ca, in 11 februarie 2015, Nichita l-a determinat pe Avirvarei sa isi indeplineasca in mod defectuos propriile atributii de serviciu, respectiv sa dispuna ca un politist local sa efectueze verificarea legalitatii unei constructii din Iasi, imobil in care cunostea ca se efectueaza o activitate comerciala, nefiind efectuate recent lucrari.

In cauza, inculpatii Chisca si Curalariu au incheiat cu procurorii doua acorduri de recunoastere a vinovatiei, fiind de acord cu felul si cuantumul pedepsei stabilite, respectiv 2 ani inchisoare, cu suspendarea, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, precum si sa presteze fiecare cate o munca neremunerata in folosul comunitatii, pe o perioada de 60 de zile lucratoare. Politia Locala Iasi s-a constituit parte civila in prezenta cauza cu suma de aproximativ 230.000 lei.

Procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin lui Nichita si Hliboceanu. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Roman de Informatii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iasi, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO