Primarul din Miercurea Ciuc, arestat la domiciliu. Edilul ar fi luat 10.000 de euro spaga lunar, mai bine de patru ani

×
Codul embed a fost copiat

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, si viceprimarul Szoke Domokos vor fi cercetati in arest la domiciliu, in dosarul in care sunt suspectati de fapte de coruptie, au decis magistratii Tribunalului Bucuresti.

Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc a fost retinut de procurorii DNA pentru abuz in serviciu, instigare la infractiunea de abuz in serviciu si conflict de interese, iar viceprimarul, pentru abuz in serviciu si instigare la fals material in inscrisuri oficiale.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au retinut pentru 24 de ore pe primarul Raduly Robert Kalman si viceprimarul Szoke Domokos, dupa ce acestia au fost audiati mai multe ore, in noaptea de miercuri spre joi.

Raduly Robert Kalman si Szoke Domokos urmeasa sa fie dusi joi la instanta cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Anchetatorii i-au dus miercuri pe Raduly Robert Kalman si Szoke Domokos la audieri, la DNA Structura Centrala, dupa ce au facut perchezitii la locuintele acestora si la sediul Primariei Miercurea Ciuc.

Citește și
Ion Ochi - Agerpres
Deputatul PSD Ion Ochi, salvat de colegii din Camera Deputatilor. Cererea DNA de arestare preventiva a fost respinsa
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Primarul Raduly Robert Kalman spunea, inainte sa plece cu anchetatorii, ca este cercetat pentru conflict de interese, abuz in serviciu si instigare la abuz in serviciu.
intrebat daca in acest caz este vorba despre o razbunare politica, primarul a raspuns afirmativ: "Da, sigur, datorita faptului ca sunt luat impreuna cu viceprimarul consider ca este o razbunare politica".

Procurorii anticoruptie au facut miercuri perchezitii si la sediile unor firme, precum si la domiciliul lui Eross Zoltan, administratorul firmei City Parking, cu care Primaria Miercurea Ciuc are contract pentru a taxa locurile de parcare si pentru a bloca rotile autoturismelor parcare neregulamentar. Consiliul Local Miercurea Ciuc a atribuit, in 2010, prin hotarare, societatii City Parking serviciul de exploatare a parcarilor si zonelor de stationare pe domeniul public din oras.

Potrivit DNA, in acest dosar se fac cercetari pentru infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie care ar fi fost comise in perioada 2007 - 2015.

Surse judiciare au declarat ca in acest dosar sunt vizati de fapte de coruptie atat primarul Raduly Robert Kalman si Szoke Domokos, cat si viceprimarul Antal Attila.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obtinute de MEDIAFAX, primarul UDMR Raduly Robert Kalman este suspectat ca ar fi primit mita 10.000 de euro lunar de la firma City Parking, care taxeaza locurile de parcare in municipiul Miercurea Ciuc, in schimb edilul acordand facilitati pentru concesionarea locurilor de parcare si dand dreptul acestei firme sa ii amendeze pe soferii care parcheaza neregulamentar in oras. Anchetatorii spun ca in relatia cu aceasta firma primarul are un intermediar.

Anchetatorii mai arata, in documente, ca primarul din Miercurea Ciuc ar mai fi primit mita 200.000 lei in schimbul obtinerii autorizatiilor de constructie si pentru realizarea amenajarilor rutiere necesare construirii si functionarii unui magazin de materiale de constructii. Banii ar fi fost remisi in perioada obtinerii autorizatiilor de constructie si realizarii amenajarilor rutiere prin care se face accesul in parcarea magazinului.

Conform sursei citate, primarul Raduly Robert Kalman este suspectat de abuz in serviciu si in legatura cu atribuirea unei locuinte ANL unui consilier judetean. Astfel, primarul, ca presedinte al comisiei privind aprobarea criteriilor de punctaj pentru stabilirea ordinii de prioritate pentru repartizarea locuintelor ANL si de solutionare a cererilor pentru repartizarea locuintelor pentru tineri, a avizat repartizarea si, ulterior, a aprobat inchirierea unei locuinte ANL unui consilier cu care se afla in relatii apropiate, desi acesta nu indeplinea conditia obligatorie a criteriului locului de munca in localitatea repartizarii locuintei, respectiv Miercurea Ciuc.

Totodata, primarul ar fi conditionat atribuirea contractului pentru servicii de telefonice mobila in favoarea unei anumite companii de primirea sumei de 5.000 de euro. "Pentru crearea aparentei de legalitate, Raduly Robert a solicitat ca suma de 5.000 euro sa fie transferata prin virament bancar, ca si sponsorizare, intr-un cont bancar apartinand unei societati avand ca actionar/administrator o persoana de incredere", mai spun procurorii.

De asemenea, anchetatorii arata ca, in perioada 2007-2014, Raduly Robert-Kalman si Szoke Domokos "au creat foloase necuvenite" SC Topo Service, deoarece ar fi aprobat plati nejustificate, in mai multe transe, in favoarea acestei firme, care a avut contract de executare a lucrarilor de cadastru general .

Platile nejustificate au fost facute in baza unui contract incheiat de primarie cu aceasta firma, in care s-a mentionat initial pretul de 640.904 de lei, majorat apoi la 961.304 de lei printr-un act aditional. Astfel, firma ar fi fost platita desi nu erau indeplinite conditiile tehnice si de legalitate, fiind refuzata receptia lucrarilor de catre singura autoritate abilitata pentru aprobarea lucrarilor de cadastru general - Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si organul din subordine la nivel de judet, respectiv OCPI Harghita.

S.C. Topo Service S.A. a fost platita de primarie in perioada 2007-2014, desi OCPI Harghita a restituit de trei ori documentatia de cadastru intocmita de S.C. Topo Service S.A. si a instiintat Primaria Miercurea Ciuc si executantul S.C. Topo Service S.A ca actele nu pot fi luate in considerare la realizarea cadastrului general din localitate si sunt lipsite de orice efecte in domeniul de activitati pentru care au fost realizate, mai spun anchetatorii. Acestia sustin, de asemenea, ca toate platile au fost facute de primarie in perioada 2007 - 2014, mare parte din ele chiar ulterior notificarilor succesive transmise de OCPI Harghita, care a relevat lipsa de valoarea a documentatiei cadastrale intocmite.

"Toate platile efectuate de Primaria Miercurea Ciuc in favoarea S.C. Topo Service S.A. pentru lucrari de cadastru general in localitate au fost nejustificate si constituie prejudiciu material adus unitatii administrativ teritoriale", scrie in documentele anchetatorilor, obtinute de MEDIAFAX.

De asemenea, viceprimarul Szoke Domokos, presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, ar fi favorizat SC Garden Center Grup din Bucuresti la atribuirea unui contract de lucrari pentru amenajarea de zone verzi, in valoare de peste 1,3 milioane de lei si cofinantat din bugetul Administratiei Fondului de Mediu in cadrul "Programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati".

Anchetatorii spun ca finantarea investitiei a fost supradimensionata de 100 de ori , astfel ca bugetul Ministerului Mediului a fost prejudiciat cu cel putin 188.011 de lei.

La randul sau, viceprimarul Antal Attila este suspectat ca, in calitate de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, a atribuit preferential contractul de lucrari pentru reabilitarea si modernizarea liceelor Marton Aron si Segito Maria din Miercurea Ciuc, contract in valoare de 18.034.663,63 lei, finantat prin Programul Operational Regional.

Anchetatorii spun ca, in schimb, viceprimarul a beneficiat din partea societatii castigatoare de lucrari de constructii in conditii preferentiale (forta de munca, mijloace de transport si materiale de constructii) la locuinta sa din Miercurea Ciuc, care figureaza ca fiind domiciliul parintilor. Firma a realizat lucrari de constructii la acest imobil la un pret de 20.000 lei, in conditiile in care costurile minime erau de 100.000 de lei.
Raduly Robert Kalman se afla la cel de-al treilea mandat de primar al municipiului Miercurea Ciuc.

El a fost urmarit penal pentru ultraj, dupa ce a fost denuntat ca a strans de gat un consilier local in timpul unei sedinte a filialei locale a UDMR din iunie 2014. Surse apropiate anchetatorilor declarau atunci ca, in timpul sedintei filialei locale a UDMR din 24 iunie, care a urmat sedinta de CL, consilierul Csucsi Andras Robert a pus in discutie problema unui cetatean din oras care si-a amenajat spatiul verde din fata locuintei, iar apoi a fost amendat de municipalitate pentru acest lucru. intre primarul Raduly Robert si consilierul respectiv a izbucnit o discutie in contradictoriu pe aceasta tema. Ulterior, edilul i-ar fi adresat injurii consilierului, dupa care neintelegerea a degenrat, Raduly Robert strangandu-l de gat pe consilier.

Primarul Raduly Robert Kalman a fost cercetat si in 2013, cand, cu prilejul zilelor orasului Miercurea Ciuc, ar fi batut un ofiter SRI, nemultumit ca acesta il fotografia in timp ce se afla in compania unei delegatii a oraselor infratite invitate la eveniment.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Seful RA-APPS a fost retinut. Povestea celor 8 procente si cum ar fi ramas ascunsa afacerea daca nu s-ar fi
Seful RA-APPS a fost retinut. Povestea celor 8 procente si cum ar fi ramas ascunsa afacerea daca nu s-ar fi "ciripit" la DNA

Directorul general al RA-APPS, Georgian Surdu, a fost dus la Directia Nationala Anticoruptie cu mandat, dupa ce procurorii i-au perchezitionat biroul.

Deputatul PSD Ion Ochi, salvat de colegii din Camera Deputatilor. Cererea DNA de arestare preventiva a fost respinsa
Deputatul PSD Ion Ochi, salvat de colegii din Camera Deputatilor. Cererea DNA de arestare preventiva a fost respinsa

Camera Deputatilor a respins, miercuri, cererea de retinere si arestare preventiva a deputatului Ion Ochi, fiind inregistrate 108 voturi "pentru" si 152 "impotriva".

Suspectati de luare de mita. Primarul si viceprimarii din Miercurea Ciuc, adusi si audiati la DNA Bucuresti
Suspectati de luare de mita. Primarul si viceprimarii din Miercurea Ciuc, adusi si audiati la DNA Bucuresti

Primarul municipiului Miercurea Ciuc si cei doi viceprimari au fost adusi, miercuri seara, la DNA Bucuresti si sunt audiati de mai bine de trei ore.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.