Primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu, inculpat într-un nou dosar de fraudare a alegerilor
Primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu, trimis în judecată pentru fraudarea alegerilor locale din 2020, a fost pus sub acuzare într-un dosar similar, care vizează fraudarea alegerilor parlamentare din 2020.
Potrivit unui răspuns transmis, vineri, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mizil, la solicitarea AGERPRES, la nivelul acestei unităţi se află în lucru un dosar de urmărire penală în care se efectuează cercetări cu privire la presupuse activităţi infracţionale desfăşurate la data de 6 decembrie 2020, cu ocazia scrutinului electoral pentru alegerile parlamentare din România.
"În cauza penală, prin ordonanţa din data de 22.03.2024 s-a dispus confirmarea efectuării în continuare a urmăririi penale faţă de 51 de persoane, care au avut atribuţii privind organizarea alegerilor parlamentare din data de 06.12.2020, din comuna Ciorani, judeţul Prahova, printre care şi faţă de numitul Marin Voicu. În sarcina numitului Marin Voicu s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de instigare la falsificarea de documente şi evidenţe electorale, în formă continuată", arată sursa citată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dosarul privind fraudarea alegerilor locale din septembrie 2020 în comuna prahoveană Ciorani a fost trimis în judecată în iulie 2021, fiind deferiţi justiţiei 23 de inculpaţi, inclusiv primarul Marin Voicu.
Astfel, 20 de persoane sunt acuzate de falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, două sunt acuzate de complicitate la comiterea acestei fapte, iar primarul Marin Voicu este trimis în judecată pentru instigare la falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.
În acest dosar au fost încheiate anterior patru acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.
"Cu ocazia alegerilor locale din data de 27 septembrie, membrii secţiilor de votare din comuna Ciorani au falsificat procesele verbale de consemnare a rezultatelor voturilor pentru alegerea primarului, Consiliului Local, Consiliului Judeţean şi preşedintelui Consiliului Judeţean, inserând în aceste înscrisuri date neconforme cu realitatea. În fapt, a fost diminuat numărul voturilor obţinute de unii candidaţi/formaţiuni politice în defavoarea altor candidaţi/formaţiuni politice", preciza anterior Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.
Inculpaţii din dosarul fraudei electorale din comuna Ciorani "nu au absolut niciun trac infracţional", sunt "naturali" şi râd în legătură cu modul propriu de fraudare a alegerilor, "furând" voturile alegătorilor "fără niciun resentiment", se arăta într-o motivare a Tribunalului Prahova, care a dispus, la acel moment, arestarea preventivă a a mai multor inculpaţi.
Conform documentului, aceştia sunt naturali "pentru că nu le pasă de valorile unei societăţi democratice".