Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, arestat preventiv pentru 30 de zile. Edilul, dus in arestul Politiei Capitalei
Tribunalul Bucuresti a decis joi arestarea preventiva pentru 30 de zile a primarului din comuna Jilava, Adrian Mladin, acuzat de luare de mita, spalare de bani si fals in declaratii.
Decizia nu este definitiva, insa este executorie, astfel incat Adrian Mladin va fi dus in arestul Politiei Capitalei, informeaza Agerpres.
In acelasi dosar este cercetat penal Marian Constantin, administratorul unei societati comerciale, pentru dare de mita, spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (79 de acte materiale).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primarul reales din Jilava are la activ o condamnare de 7 ani inchisoare pentru coruptie, primita intr-un alt dosar, insa decizia nu este definitiva. El a mai fost arestat preventiv, in perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, cand a fost ales primar al comunei chiar din arest.
Mladin i-a denuntat in alte dosare pe fostul ministru Cristian David si pe fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Cornetu, Tomita Neagu.
Potrivit DNA, in aprilie 2010, Adrian Mladin s-a inteles cu Marian Constantin si cu o alta persoana ca acestia din urma sa infiinteze o societate in scopul de a obtine contracte publice de la Primaria Jilava.
Procurorii au constatat ca, la scurt timp de la infiintarea societatii al carei asociat cu o cota majoritara de participare era Marian Constantin, in iunie 2010, la nivelul comunei Jilava a fost initiata licitatia publica in vederea incheierii acordului cadru denumit "Lucrari de constructii civile - reparatii si reabilitare constructii existente si executie constructii noi", cu o valoare estimata de 9,5 milioane de euro. Acordul cadru prevedea incheierea, in urmatorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea castigatoare pentru 18 obiective de investitii de interes local la nivelul comunei Jilava.
"Cum societatea nou infiintata nu putea sa indeplineasca criteriile de selectie stabilite de autoritatea contractanta pentru un acord cadru de asemenea anvergura, Adrian Mladin a facut demersuri astfel incat sa fie formata o asociere cu alte firme, al carei lider sa fie insa firma nou infiintata. In urma licitatiei organizate a fost declarata castigatoare asocierea de firme unde lider era societatea lui Constantin. Ulterior, in baza acordului cadru, in perioada 2010 - 2011, intre comuna Jilava prin primar Mladin si asocierea de firme reprezentata de Constantin s-au incheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, in valoare de aproximativ 3,3 milioane lei, 2,6 milioane lei, 1,4 milioane lei si, respectiv, 1,1 milioane lei", sustin procurorii.
DNA mentioneaza ca, in ianuarie 2011, s-a desfasurat si procedura de achizitie publica, prin modalitatea cerere de oferta, pentru incheierea unui acord cadru de lucrari de arhitectura peisagistica in comuna Jilava, in valoare estimata de 3 milioane de euro.
"Singurul participant la licitatie a fost societatea reprezentata de Constantin, societate ce a fost declarata castigatoare, desi nu indeplinea nici una din cerintele minime de calificare prevazute in documentatia de atribuire. Ulterior, in baza acordului cadru, in cursul anului 2011, intre comuna Jilava, prin primar Adrian Mladin, si firma, prin Marian Constantin, s-au incheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, in valoare de peste 67.000 lei, 1,1 milioane lei, 1,5 milioane lei si 962.000 lei", au retinut anchetatorii.
Conform DNA, toate activitatile privind semnarea documentatiei din partea comunei Jilava cu ocazia procedurilor de achizitie publica, incheierea celor doua acorduri cadru, incheierea si executarea celor 8 contracte subsecvente, cat si aprobarea si achitarea sumelor aferente acestora catre societatea respectiva s-au facut de catre Adrian Mladin, in temeiul atributiilor si prerogativelor functiei de primar.
In schimb, Adrian Mladin a primit, conform procurorilor, mita in bani si in bunuri de lux, toate in cuantum de peste 5 milioane lei: peste 1,3 milioane lei, in numerar, in perioada 30 noiembrie 2010 - 16 decembrie 2011, de la ATM-uri din conturile bancare ale societatii castigatoare (corespunzatoare celor 556 de retrageri); 385.500 lei, ridicata de la ghiseul bancii in numerar de catre Marian Constantin si data ulterior direct primarului, in perioada 26 noiembrie 2010 - 9 decembrie 2011; peste 29.000 lei reprezentand platile efectuate de Mladin prin POS din conturile societatii; peste 3,3 milioane lei, reprezentand bunurile de lux achizitionate in perioada noiembrie 2010 - martie 2012 de catre societate si destinate construirii, amenajarii si utilarii imobilului lui Mladin.
"Dupa edificarea, amenajarea si utilarea imobilului, inculpatul Mladin a incheiat un contract de vanzare-cumparare prin care a simulat ca l-a vandut unei persoane din familie, cu suma declarata de 150.000 de euro. In realitate, cumparatorul nu a platit nicio suma de bani, contractul fiind fictiv si incheiat in scopul ascunderii originii ilicite a bunului edificat pe numele lui Mladin. In 2012, impotriva societatii administrate de Marian Constantin s-a formulat o cerere de intrare in insolventa. In aceste conditii, Marian Constantin a intocmit mai multe inscrisuri in fals pentru a justifica retragerile de numerar si bunurile ce reprezinta obiectul infractiunilor de luare si dare de mita", se mai arata in comunicat.