Primarul Brasovului, George Scripcaru, scapa de controlul judiciar intr-un dosar de coruptie. Decizia este definitiva

George Scripcaru

Instanta suprema a decis definitiv ridicarea masurii controlului judiciar in cazul primarului municipiului Brasov, George Scripcaru, in dosarul in care este judecat pentru abuz in serviciu.

Acest dosar este legat de atribuirea unui contract privind reteaua de termoficare unei firme care nu indeplinea conditiile legale, prejudiciind astfel bugetul local cu 1,9 milioane de lei, precum si pentru ca ar fi luat mita 400.000 de lei de la administratorul societatii, constand in materiale electorale pentru alegerile locale din 2012.

Judecatorii inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au respins astfel, ca nefondata, cererea formulata de procurorii DNA Brasov impotriva deciziei din 6 februarie pronuntata de Curtea de Apel Brasov, prin care s-a dispus revocarea masurii preventive a controlului judiciar luate fata de George Scripcaru. De asemenea, instanta suprema a ridicat controlul judiciar si pentru Liliana Horga si Mihai Ciprian David.

"Constata incetata de drept masura preventiva a controlului judiciar dispusa fata de inculpatii David Mihai Ciprian, Horga Liliana si Scripcaru George”, se arata in decizia definitiva a ICCJ, potrivit News.ro.

In acelasi dosar, instanta suprema a decis sa ramana sub control judiciar Calin Silviu Pop, mentinand astfel hotararea din 6 februarie a Curtii de Apel Brasov.

Citește și
George Scripcaru
Primarul Brasovului, trimis in judecata de procurorii DNA. George Scripcaru e acuzat de luare de mita si abuz in serviciu
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata, la jumatatea lunii februarie 2016, pe George Scripcaru, primar al municipiului Brasov din anul 2000, pentru acuzatiile de abuz in serviciu, instigare la tentativa de abuz in serviciu si luare de mita.

In aceeasi cauza sunt judecati Adina Durbaca, viceprimar al Brasovului, pentru instigare la tentativa de abuz in serviciu, Silviu Calin Pop, administratorul firmei care ar fi fost favorizate de Primaria Brasov, pentru complicitate la abuz in serviciu, uz de fals, dare de mita si spalare de bani, Attila Radnoti, director al Directiei Tehnice a Primariei Brasov, pentru abuz in serviciu si uz de fals, Liliana Horga, director executiv adjunct al Directiei Tehnice a Primariei Brasov, pentru abuz in serviciu, uz de fals si tentativa de abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor, in perioada 2010-2011, reprezentantii SC Cet SA si Tetkron SRL, societati avand ca unic asociat municipiul Brasov, au incheiat contracte de vanzare-cumparare sau prestari servicii cu o firma privata care furnizeaza energie termica, prin incalcarea normelor legale.

"In perioada 2011-2012, inculpatul Scripcaru George, in calitate de primar al municipiului Brasov, in baza unei intelegeri prealabile cu inculpatii David Mihai Ciprian si Pop Calin Silviu, a actionat si a determinat functionari din cadrul Primariei Brasov/ Consiliului Local Brasov si angajati din cadrul SC Cet SA si SC Tetkron SRL sa-si exercite defectuos atributiile de serviciu, cu ocazia incheierii unor contracte/ conventii cu firma acestuia din urma, urmarind obtinerea, atat pentru sine, cat si pentru aceasta societate si persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite", arata DNA.

In 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de Calin Silviu Pop un contract de lucrari, printr-o procedura formala de achizitii publice, in cadrul careia membrii comisiei de selectie a ofertelor au declarat, in mod nelegal, castigatoare, societatea omului de afaceri, desi aceasta nu indeplinea conditiile pentru a face lucrarile respective (lipsa personal specializat si utilaje, lipsa experienta in domeniu etc).

Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii retelei de transport apa fierbinte, in zona de nord a municipiului Brasov.

Procurorii au sustinut ca, pe parcursul derularii contractului, primarul George Scripcaru a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma lui Pop pentru lucrari neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, prejudiciind bugetul local cu suma de 1.914.926,15 lei, care reprezinta totodata un folos necuvenit pentru societatea respectiva.

Prin intermediul Cristinei Antonie, edilul ar fi primit de la omul de afaceri foloase necuvenite in valoare totala de aproximativ 400.000 de lei, constand in materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012, respectiv cateva mii de tricouri, sepci, pixuri, autocolante si pachete cu alimente, pentru a fi date alegatorilor.

Primaria municipiului Brasov s-a constituit parte civila cu suma de peste 1,9 milioane de lei. Dosarul se judeca la Curtea de Apel Brasov, urmatorul termen fiind stabilit pentru 6 martie.

George Scripcaru mai este judecat in alte doua dosare.

Intr-unul dintre aceste dosare, in 17 noiembrie 2016, primarul George Scripcaru si fostul director al Regiei Autonome de Transport Brasov au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, pentru abuz in serviciu privind cumpararea a patru masini de catre RAT, care au folosite de edil in scop personal. Procurorii au stabilit ca, prin faptele de care este acuzat, George Scripcaru a produs Regiei Autonome de Transport Brasov un prejudiciu de 630.665,33 lei, reprezentand contravaloarea autoturismelor achizitionate si cheltuielile suportate cu intretinerea si utilizarea acestora.

In celalalt dosar, la inceputul lunii noiembrie 2016, procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata pe George Scripcaru, tot pentru abuz in serviciu, alaturi de fostul sef al CJ Brasov Aristotel Cancescu, un fost consilier judetean si angajati din Primaria Brasov.

Faptele din acest dosar vizeaza inchirierea nelegala a unei suprafete de 110 metri patrati de teren in incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov si constructia unei cladiri pentru desfasurarea de activitati comerciale, in baza unei autorizatii eliberate de Primaria Brasov, in conditiile in care firma nu indeplinea conditiile legale petnru a obtine autorizatia.

Societatea a ridicat pe acel teren o cladire ”pe o suprafata mai mare decat cea inchiriata, ocupand abuziv 40,29 mp din domeniul public”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016, BRASOV. Rezultate finale BEJ. George Scripcaru a castigat al patrulea mandat
REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016, BRASOV. Rezultate finale BEJ. George Scripcaru a castigat al patrulea mandat

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016. George Scripcaru a castigat detasat un al patrulea mandat la Brasov, in ciuda problemelor cu justititia.

Primarul Brasovului, trimis in judecata de procurorii DNA. George Scripcaru e acuzat de luare de mita si abuz in serviciu
Primarul Brasovului, trimis in judecata de procurorii DNA. George Scripcaru e acuzat de luare de mita si abuz in serviciu

Primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, a fost trimis in judecata, sub control judiciar, de procurorii DNA pentru mai multe infractiuni, printre care si luare de mita.

George Scripcaru ar fi folosit in campania electorala banii obtinuti ilegal la Primaria Brasovului. 3 noi retineri in dosar
George Scripcaru ar fi folosit in campania electorala banii obtinuti ilegal la Primaria Brasovului. 3 noi retineri in dosar

Curtea de Apel Brasov a decis marti seara ca primarul George Scripcaru sa fie cercetat sub control judiciar, dupa ce a respins propunerea DNA de arestare preventiva. Decizia nu este definitiva şi poate fi contestata.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.