Primarii investesc bani în şcoli fără elevi. "De la alegeri n-a mai intrat nimeni"
Primarii din România ridică risipa la rang de artă. Este cazul celor care au investit din fonduri publice ori europene sute de mii de lei şi chiar de euro pentru reabilitarea unor şcoli şi grădiniţe pe care nu le foloseşte nimeni.
Pentru că în localităţile lor nu mai sunt copii, unităţile de învăţământ au fost închise imediat după terminarea lucrărilor ori au funcţionat o vreme până au rămas fără elevi.
Cu 800 de mii de lei, bani primiţi de la Guvern prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, primăria din Sâmbăta - judeţul Bihor a reabilitat trei grădiniţe. Lucrările au început acum doi ani şi s-au terminat în primăvară.
O localnică: „Tineret este? Nu, au mers la oraş. Dar, oare, mai veni-or tineri să facă prunci? Nu. După ce?"
Altă localnică: "E bine c-or renovat şcoala asta? Bine-i, dapoi dă-i pustie, nu-i nimica-n ea."
Chiar şi aşa primăriţa cosidera că banii nu ar fi fost irosiţi.
Mariana Laza, primar Sâmbăta: „Am depus proiectele în 2016, atunci aveam copii în grădiniţele noastre. Tavanul era căzut, geamuri n-am avut, încălzire centrală - praf. Acum le-am reabilitat total. Ministerul Dezvoltării dedea bani pe învăţământ. Ce trebuia să fac, să rămân să mă uit la şcoli cum se dărăpănează."
Ioana Ştefan, director școală Gimnazială: „Dacă vom întruni efectivele minime, le vom deschide. Dacă nu, vom vedea ce se va întâmpla cu ele."
Şi în localitatea Plevna din judeţul Galaţi au fost investiţi bani mulţi într-o şcoală închisă. Mai exact 200 de mii de euro primiţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Secretarul primăriei: „De când n-a mai intrat nimeni aici? Păi de la alegeri, de pe 26 mai."
Şcoală a funcţionat doi ani după ce a fost amenajata, apoi a rămas fără elevi.
Ilie Șendrescu, secretar primăria Rediu: „Ea este într-o conservare. În momentul în care au loc alegeri se face secţie de votare. E folosită ca secţie de votare? De fiecare dată, la toate alegerile."
Cinci sute de mii de lei a costat şi refacerea şcolii din localitatea Magherești - judeţul Gorj, care a fost distrusă de un incendiu. Ca să nu închidă unitatea de învăţământ, primarul spera să atragă aici şi copii din localităţile învecinate.
Florin Jurebie, primar Săcelu: „Dacă stau să mă gândesc, o să opteze şi cei de la Haieşti, satul de lângă, să vină la Magheresti."
La şcolă din Magheresti învaţă acum 12 copii în ciclul primar iar alţi 12 sunt înscrişi la grădiniţă.
Din cauza reducerii numărului de elevi, în România mai sunt doar 6290 de şcoli cu personalitate juridică, în scădere cu peste 700 faţă de anul trecut.