Primăria Capitalei vrea să scoată la licitație, pentru închiriere, peste 600 de spații comerciale
Primăria Capitalei vrea să scoată la licitație, pentru închiriere, peste 600 de spații comerciale, cele mai multe în centrul orașului.
Multe sunt in paragină și nu aduc bani la bugetul local, ci doar consumă. În unele locuri, nu s-au mai făcut renovări de zeci de ani și arată dezolant. Deocamdată, actul normativ este în dezbatere publică.
În total, Primăria Capitalei, prin Administrația Fondului Imobiliar București, va scoate la licitație de închiriere cu strigare 642 de spații.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Aflate în zonele centrale ale Bucureștiului, spațiile pot deveni magazine sau sedii și ar aduce venituri în plus la bugetul local, spun oficialii de la primărie. Acum, însă, cele mai multe sunt într-o stare avansată de degradare și stau cu lacătul pe ușă de ani buni.
Matei Sumbasacu, inginer contructor: „În cazul în care se expertizează aceste spații și ele sunt încadrate în clasa I de risc seismic, deci sunt găsite ca fiind foarte vulnerabile, în multe cazuri închirierea va fi chiar interzisă, conform noilor modificări de lege, care n-au intrat încă în vigoare. Există o excepție de la acestă regulă a închirierilor spațiilor comerciale în clădiri cu bulină, adică dacă spațiul are mai puțin de 200 mp, atunci el nu se supune legislației în vigoare și poate fi închiriat chiar dacă este la fel de riscant ca orice alt spațiu pentru că riscul îl dă clădire și nu dimensiunea spațiului”.
În alte cazuri, ferestrele, acum sparte, ascund povești.
De exemplu, o clădire a găzduit mai bine de 40 de ani fosta Asociație a Scriitorilor din București, până acum 6 ani. Deși plină de istorie, clădirea a fost lăsată de izbeliște de către autorități. Acum, conform actului normativ aflat în dezbatere publică, ar uma să fie din nou închiriată.
Contractul de închiriere va putea fi încheiat pe o perioadă cuprinsă între 1 și 5 ani, cu posibilitatea de prelungire. Iar prețul de pornire difera in functie de zona ori de scopul închirierii, conform unei hotărâri din 2018.
De exemplu, pentru un spațiu care poate găzdui un restaurant sau o cafenea, licitația va porni de la 25 de euro mp. În aceeași zonă, pentru farmacii și patiserii, chiria pornește de la 12 euro pe mp. Actul normativ va rămâne în dezbatere publică până pe 4 aprilie.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, licitatie, primaria capitalei, spatii comerciale,
Dată publicare:
21-03-2023 20:05