Bucureștiul riscă o amendă de 100.000 de lei dacă nu ia măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului
Locuitorii Bucureștiului respiră de prea multe ori aer poluat. Tocmai de aceea, Capitala riscă sancțiuni de la Comisia Europeană în cazul în care orașul va strânge 35 de zile pe an cu aer de calitate proastă.
Garda Națională de Mediu a avertizat Primăria Capitalei că poate fi amendată cu o 100.000 de lei, dacă până pe 15 februarie nu ia măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului. Comisarii au trimis deja 23 de sesizări privind depășiri grave ale particulelor poluante.
Rețeaua națională de monitorizare a calității aerului numără peste 140 de stații din care 23 sunt amplasate în București.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În curtea unei grădinițe din Sectorul 3 o statie afișează de două zile depășiri la nivelul de poluare provenit de la mașinile din trafic. Deși ne aflăm într-o zonă verde, la doi pași de parcul Titan, calitatea aerului este rea.
De altfel, nici o stație de monitorizare nu indică un aer BUN de respirat în Capitală ci doar acceptabil, moderat sau rău.
Potrivit studiilor făcute de primărie, traficul aglomerat din București este principala sursă de poluare cu particule microscopice, urmat de încălzirea rezidențială. Poluarea din trafic pare astfel cea mai periculoasă, iar cei care inhalează pe termen lung particulele microscopice ajunse în aer pot face boli pulmonare sau chiar cancer.
Tocmai pentru depășirea nivelului admis de particule microscopice, acum 15 ani Comisia Europeană a demarat o procedură de infrigement împotriva României. În aceeași situație cu Bucureștiul erau și orașele Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara şi Iaşi. Dintre toate doar Capitala nu a găsit o soluție așa că Garda de Mediu a fost obligată să amendeze în fiecare an primăria cu 7.500 de lei.
Andrei Corlan, Șeful Gărzii Naționale de Mediu: „Am stabilit un plan de măsuri pe care ei să îl implementeze sau să facă măcar în calendar până pe 15 februarie. Dacă nu, conform legislației, Primăria Capitalei riscă o amendă de 100.000 de lei din partea Gărzii Naționale de Mediu.”
Într-un răspuns pentru Știrile PROTV Primăria Capitalei a anunțat că în ultimii 3 ani a investit în mijloace de transport în comun nepoluante și a început modernizarea rețelei termice astfel încât să scadă numărul centralelor de apartament.
Garda de mediu a cerut primăriei să aplice în primul rând masuri de fluidizare a traficului în zonele aglomerate. Municipalitatea a promis în schimb că noul Plan Integrat pentru Calitatea Aerului va fi gata până în Octombrie.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, primaria capitalei, poluare, sanatate, Garda de Mediu, myimpact,
Dată publicare:
25-01-2024 18:57