Monumente istorice ce se degradeaza si se prabusesc, fara ca autoritatile sa ridice un deget. Povestea din spatele ruinelor
Intr-o capitala in care autoritatile au cu totul alte preocupari, iar vanatorii imobiliari urmaresc doar sa ridice blocuri ca sa faca repede bani, monumente de o valoare istorica inestimabila se degradeaza si se prabusesc.
Sunt dovezi inca vii ale Bucurestiului glorios de altadata, bijuterii arhitecturale, cum nu vor mai fi ridicate vreodata, asa cum este fostul Palat al functionarilor BNR, cunoscut si sub numele, de "blocul Rosenthal". Cladirea din Calea Victoriei a ajuns un focar de infectie din cauza proprietarului - Primariei Capitalei - care a lasat-o de izbeliste.
Povestea cladirii Rosenthal, de pe Calea Victoriei, incepe in 1938. A fost ridicata ca spatiu de birouri, dar si de recreere pentru functionarii bancii nationale. Aici, angajatii BNR participau la cursuri de limbi straine, aveau sala de lectura si sali de sport. La parter, arhitectul Radu Dudescu a creat primul spatiu pentru magazin al unui bloc din Bucuresti.
Edmond Niculusca, presedintele ARCEN: " Apar aceste coloane, se mareste, de fapt, spatiul public, astfel incat trecatorii de pe Calea Victoriei sa se poata adaposti de ploaie, de razele soarelui, sa mearga si la magazine"
Marina Stanca, localnic: "Era magazinul Bijuteria, iar la etajul 8 era sala de scrima, eu am facut scrima 15 ani"
Dupa anul 1948, comunistii au transformat-o in Banca de Comert Exterior, iar dupa anii 80, cladirea a fost lasata sa se distruga.
Ioan Dumitrescu, localnic: "Cladirea era foarte frumoasa, chiar treceam cu placere pe acolo, de multe ori chiar cu invidie ca nu am banii care sunt acolo. Este o rusine pentru orasul nostru, mai ales pentru centru"
Din 2006, cladirea a intrat in intretinerea Primariei Capitalei, iar in 2012 a fost cedata definitiv de catre RAAPPS.
Conform contractului dintre RAAPPS si Primaria Capitalei, primaria era obligata sa asigure intretinerea si securitatea acestei cladiri. Nu s-a intamplat asta, iar de cativa ani, monumentul istoric de pe Calea Victoriei este adapost pentru oamenii strazii.
Interiorul este in mare parte distrus, iar mirosul este greu de suportat. Conform legii, orice cladire de patrimoniu trebuie intretinuta de proprietar.
Primaria Capitalei nu a explicat de ce nu a facut acest lucru din 2006 pana in prezent, insa sustine ca va securiza cladirea si va propune consiliului general un proiect de reabilitare.
Din pacate, nu este singurul exemplu. Pe Bulevardul Kiseleff, Casa Miclescu, un monument de arhitectura construit in 1904, este inca o dovada trista a nepasarii autoritatilor. Aici petreceau pe vremuri familiile bune ale Bucurestiului: Cantacuzino, Stirbey sau Sturdza. Si tot aici s-a filmat "Felix si Otilia", ecranizare dupa romanul "Enigma Otiliei".
Din 1994, in acte, unul dintre proprietari este fostul antrenor al Stelei, Titi Dumitriu. Acesta a refuzat sa comenteze problema monumentului.
Proprietarii cladirii au considerat necesar sa ridice un gard de beton care nu are nicio legatura cu arhitectura zonei pentru a ascunde starea deplorabila in care se afla monumentul istoric ridicat de unul dintre cei mai mari arhitecti ai nostri - ion mincu."
In acest caz, Primaria Capitalei sustine ca a amendat proprietarii, insa o eventuala expropriere este dificil de realizat pentru ca "exista inadvertente in declararea interesului public, local sau national."
Sursa: Pro TV
Etichete: cladire, Calea Victoriei, monument istoric, simbol,
Dată publicare:
30-09-2015 18:48